kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yeni tür bağımlılar sporkolikler
Yeni tür bağımlılar sporkolikler
Aşırı egzersizin neden olduğu fiziksel sorunlar:
Abartılı sporun doğurduğu psikolojik sorunlar:
Spor tutkunu ünlüler
Güzelliğin doğal formülleri

Yeni tür bağımlılar sporkolikler

Onlar bir grubun müridleri gibidirler... Egzersiz yaparken 'tam iki saat' koşmadan, 'yüz elli' mekik çekmeden içleri rahat etmez. Sabahın beşinde yürümezlerse, spor salonuna gitmezlerse mutsuz olurlar. Çünkü onlar birer egzersiz bağımlısıdır!...

Balıklı Rum Hastanesi Kliniği Psikiyatristi Doç. Dr. Özkan Pektaş, son yıllarda sorun olmaya başlayan egzersiz bağımlılığıyla ilgili soruları yanıtladı:

* Egzersiz gerçekten bağımlılık yapar mı? Dünyada hızla yayılan fitness çılgınlığına bağlı olarak ortaya çıkan aşırı egzersiz bağımlılığı Türkiye'de de son yıllarda kendini göstermeye başladı. Her gün reklamlarda dış ülkelerden ithal edilen, üç kere kullanılmakla muhteşem vücutlar yarattığı iddia edilen çeşitli fitness aletleri, her yıl ortaya çıkan yeni egzersiz yöntemleri; bu bağımlılığı körükleyen etkenlerin sadece medyada yer alan küçük bir kısmı. Aşırı egzersiz bağımlılığının örneklerini görebilmek için New York'ta Central Park'ta, sabahın beşinde köpekleriyle millerce koşan Amerikalılar'ı izlemeye gitmeye gerek yok. Bu örnekleri ülkemizde de; ormanda, sahilde, dağda, çayırda, bayırda, her türlü hava ve yol koşulunda koşarken, bisiklete binerken, en yakın spor salonunun koşu bandı üzerinde veya vücut geliştirme kısmında, en ağır kilolar altında ter dökerken görebilmek mümkündür. Aşırı egzersiz bağımlıları, her gün hemen hemen aynı saatler arası egzersiz mekanlarındadırlar. Bir grubun müridleri gibidirler; egzersiz yaparken ya 'iki saat kırksekiz dakika' koşmadan, ya da 'üç yüz elli altı tane' mekik çekmeden son veremezler egzersizlerine...

* Egzersiz ne zaman yararlı olmaktan çıkıp bağımlılık yapıyor? Egzersiz aşırı yapılması halinde ciddi beden ve ruh sağlığı sorunlarına sebep olabilir. Bu durumda akla gelebilecek ilk soru, 'ne kadar egzersiz aşırı olarak değerlendirilmelidir?' olmalıdır. Eğer kişi profesyonel sporcu değilse ve ona rağmen günün en az iki üç saatini egzersiz yaparak geçiriyorsa, günlük planlarını egzersiz saatine göre ayarlıyorsa, bir gün bile egzersiz yapmasa suçluluk hissediyorsa, kaslara aşırı yüklenmekten doğan sağlık sorunlarından yakınıyorsa; bu kişi aşırı egzersiz bağımlısı olarak nitelendirilebilir.

* İnsanlar neden egzersiz bağımlısı olur? Aşırı egzersiz günümüzde pek çok kişide bağımlılık durumundadır. Aşırı egzersiz bağımlılığı, literatürde geçen adıyla kompulsif egzersiz', psikolojik bir problem olarak değerlendirilebilir. Aşırı egzersiz kadınlarda daha çok yeme bozuklukları ile ortaya çıkar. İnce bir vücuda sahip olma kaygısı; kalori alımının kısıtlanmasını ve aşırı egzersiz bağımlılığını beraberinde getirir. Bayanların aşırı egzersiz yapmalarının altında yatan sebep daha çok 'sıfır beden'e inme arzusu iken, erkeklerde aşırı egzersiz bağımlılığı kaslı bir vücuda sahip olabilme endişesi ile ortaya çıkar. Bu bağımlılığın altında yatan temel sebep; kişinin kendi vücudu ile barışık olmaması ve kendine gerçekçi olmayan bir beden imajı hedefi koyarak, vücudunu bu hedefe ulaşmak yolunda aşırı egzersiz yaparak yıpratmasıdır. Gerçekçi olmayan bu hedef, aşırı egzersiz ile beden sağlığına zarar verdiği gibi, kişinin koyduğu hedefe ulaşamaması halinde psikolojik olarak da kişinin yıpranmasına sebep olur.

* Estetik kaygı dışında nedenleri de var mı? Disiplin ve kontrol saplantısı, mükemmeliyetçilik, kendine güven eksikliği ve duygusal gelişim bozuklukları nedenler arasında sayılabilir. 'Kompulsif egzersiz' pek çok bağımlılık gibi kişinin kendini sağlıklı olmayan bir şekilde ifade etme şeklidir.

* Egzersizi bırakınca bunalıma girerler mi? Aşırı egzersizle vücut, sıvıyı ter yoluyla dışarı atmaya o kadar alışmıştır ki; normal egzersiz düzenine dönüldüğü ilk günlerde vücutta ödem oluşur. Ayrıca ilk günlerde sinirlilik, uykusuzluk, suçluluk duygusu, huzursuzluk hissetmek oldukça doğaldır.

* Tedavisi var mı? Aşırı egzersiz bağımlılığından kurtulmak için kişinin ilk başta bu sorunu ciddiye alıp, yavaş yavaş egzersiz seviyesini düşürmesi ve bu dönemde sabırlı olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra yeni hobiler edinmek, kendine güvenin sadece bedensel özelliklerle olmadığını anlamasında hayli etkilidir. Ayrıca kişi, vücudun dinlendirmeye ihtiyacı olduğunu kendine devamlı hatırlatmalıdır. Sonuç olarak; aşırı egzersiz bir bağımlılığa dönüştüğü takdirde beden ve ruh sağlığını olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi bu bağımlılığından kendi çabasıyla kurtulamıyorsa; ileride doğabilecek ciddi sorunları ortadan kaldırmak için psikolojik destek almasında fayda vardır.

HAZIRLAYAN: Esra TÜZÜN

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Diyet hatalarını bilin kilolardan kurtulun
 Bakışlara tazelik: Göz çevresi tedavileri
 Yeni tür bağımlılar sporkolikler
 Gülben Ergen'den mesaj: Vermek mutluluktur...
 Modern zamanların takıntısı: Internet
 Hastalık kaynağı sigara diş estetiğini de bozuyor
 Yaz sıcağında bazı yemeklerden uzak durun!
 Sağlık Hakkı
 Çocuklar bol su içmeli taze meyve yemeli
 Çapkın 'Don Juan'lar yoksa seks hastası mı?
 Çocuklarınızı düzenli öğün saatlerinde sofraya oturtun
 Boyun ağrısına esir olmak istemiyorsanız dikkat!..
 Gebelik döneminde ortaya çıkan şeker hastalığı
 Alkolden 15 günlük detoksla kurtulun!
 Cinsel bilgi hattı
İspanyol ezgileri coşturacak
İspanyol ezgileri coşturacak
Belçika'nın dünyaca ünlü grubu Vaya Con Dios bugün saat 21.00' de...
Bodrum Sezen'i dinleyecek
Bodrum Sezen'i dinleyecek
Sezen Aksu, bu akşam Bodrum Antik Tiyatro'da hayranlarıyla buluşuyor.
Dostlarını yalılarında ağırladılar
Dostlarını yalılarında ağırladılar
Mustafa-Cevahir Özkan çifti, her yıl geleneksel hale getirdikleri...
Dior'un kozmetikleri 'out' Armani kozmetikleri 'in'
Dior'un kozmetikleri 'out' Armani kozmetikleri 'in'
In-out
Kadınların uzun zamandır beklediği Armani kozmetikleri...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.