kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ula uşağum kim bu Temel?
Ula uşağum kim bu Temel?
Benum Temelum*
Katılım koşulları

Ula uşağum kim bu Temel?

Karadeniz fıkralarının Temel'i kimliğini arıyor. 'Temel Kimdir?' adlı biyografi projesi herkesin katılımına açık. Aşağılan ve alay edilen bu folklorik figürü hak ettiği yere getirmeyi amaçlayan projeden elde edilen gelir, 'Fadimeler'in' eğitimine aktarılacak.

Bütün Karadenizlileri temsil eden bir figüre dönüşen bu Temel kim acaba? Bozuk bir Türkçe'yle konuşan kaba saba biri mi, silahına ve uçkuruna düşkün bir serseri mi, futbol fanatiği mi, kendileri gibi düşünmeyenleri linç etmeye dünden hazır erkekler mi, yoksa hep resmedildiği gibi olabildiğince gülünç ve salak bir tip mi? Heyamola Yayıncılık ve www.karalahana. com, bu tiplemelerin hepsine itiraz etti ve Karadenizliliğin sembolü olan Temel'in biyografisini somutlaştırmak için 'Temel Kimdir?' başlıklı bir proje başlattı. Heyamola Yayıncılık'ın sahibi Ömer Asan amaçlarının yarıştırmaktan çok, Karadenizlileri yazmaya itmek ve kimliklerini düşündürmek olduğunu söylüyor.

TEMEL HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİL
Televizyonun günlük hayatımıza girmesiyle birlikte, 'Temel'lerin üçüncü sınıf tipler olarak lanse edildiğini belirten Ömer Asan projelerinin, 'bu kimliğin hak ettiği düzeye kavuşmasını sağlamak için bir çağrı' olduğunu söylüyor. Asan'a göre Karadenizliler kendileriyle alay edebilmeleriyle çok önemli bir meziyete sahip. Ancak bunun giderek bir aşağılanmaya dönüştüğünü de hatırlatıyor ve Temel' figürü nezdinde Karadenizlilerin aşağılanmasını da deşifre etmek istediklerini söylüyor. Projelerinin Karadenizli olmayanlara da açık olduğunu anlatan Ömer Asan, Temel hakkında fikri olan herkesin projeye katkıda bulunabileceğini şöyle anlatıyor: "Eli kalem tutan herkes Temel'in mesleği, doğum günü, doğum yeri, eğitimi, özgeçmişi, anıları, -varsa- karısı ve çocukları, işi, arkadaşlarıyla ilişkileri, portresi veya fotoğrafını da ekleyerek bu biyografinin yazımına ortak olabilir." Temel'in 'belirsiz bir fıkra kahamanı' olmaktan çıkıp Köroğlu, Hacivat- Karagöz, Nasreddin Hoca gibi mitolojik bir halk adamı statüsünü hak ettiğini söyleyen Ömer Asan, projeye katılanlarda profesyonellik gibi bir kriter aramadıklarını, "Bir paragraf, bazen alelacele yazılmış pırıltılı birkaç cümle," diye anlatmaya çalışıyor meramını. Of'lu Ömer Asan, "Sizce Temel kim?" sorusuna ise çok çarpıcı bir yanıt veriyor: "Bence Temel Hasan Ali Yücel, Can Yücel, Sabahattin Eyüboğlu, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Yaşar Miraç, Hamamizade İhsan, yaylalara Fadime'nin yanında sırtında sepetle yük götüren dedelerimiz, balık için günlerce denize açılan kaptanlarımız."

FADİMELER'E BURS VERİLECEK
Projenin önemli bir misyonu da, oluşacak kitabın telif gelirinin 'Temel'den Fadime'ye' adı altında Karadenizli kız öğrencilere burs olarak verilmesi. Asan, "Senede bir-iki öğrenciyi okutabilmek bile önemli," diyor ve burs başvuru koşullarının 29 Ekim tarihinde duyurulacağını belirtiyor. 'Temel Kimdir?' projesi sonucunda ortaya çıkacak eser, önümüzdeki Tüyap Kitap Fuarı'nda okuyucuyla buluşacak. Asan ve arkadaşları, bu proje mütevazı da olsa birtakım ödüller vermesi gerektiğini düşünmüşler. Alpay Kabacalı, Ahmet Özer, Mustafa Duman, Özhan Öztürk, Ömer Asan ve Yılmaz Okumuş'tan oluşan jürinin yapacağı değerlendirme sonunda ilk 10 kişiye iki ciltlik Heyamola Yayınları'ndan çıkan Karadeniz Ansiklopedisi, ilk 100 kişiye de aynı yayınevinin bir kitabını armağan edecekler. Sizin de Temel'in kim olduğuna dair bir fikriniz varsa, projeye son katılım tarihi 30 Ağustos, unutmayın

MÜJGÂN HALİS

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Harvard'da bir Türk mimar
 Her şeye rağmen yaşam...
 Elbise, rugan ve siyah çok moda
 'Yeri geldiğinde gerçeği saklarım'
 Sazlı, cazlı, danslı eğlenme zamanı
 Bono'nun odası çok dağınık çıktı
 Böyle olurdu eski İstanbul çapkınlıkları
 Âşıklar nasıl buluşurdu?
 Evde dondurma yapabilirsiniz
 Susurluk'ta kahve molası
 Minikler akrobatlığı çok sevdi
 Mr.&Mrs. Smith imajı kâr etti
 'Kadınların önünde dans etmeyi daha çok seviyorum'
 Avlanma yasağına rağmen
 Yaz bitmeden keşfedin
 Doğu'da golfün 'şampiyonları'
 Dijital kuklalar starlara karşı
 Yedi yıldır ülkemizde
 Gitar çalma sanatının bilinmeyen yönleri
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
SUNAY AKIN
Ayakta duran sütun!..
Bir antik kenti...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.