kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Avlanma yasağına rağmen
Avlanma yasağına rağmen
Beğendiklerim
Beğenmediklerim

Bu mekânı 'fish'lediler

Levrek pazı sarma, ıstakoz soslu somon gibi farklı lezzetler sunan Fishmekan, Suadiye'de Boğaz keyfi yaşatıyor.


Avlanma yasağına rağmen

Kabak çiçeği dolması, balık pastırma, beğendili karides, mürekkep balığı rizotto, kremalı ıstakoz çorbası, levrek pazı sarma gibi her yerde rastlanmayan lezzetlere sahip olan Fishmekan'ın bir de püfür püfür terası var.

İstanbul'un Anadolu yakasında, Suadiye'de sahil yoluna bakan Park Eğlence Merkezi, kentin bu yakasında gastronomi dünyasına büyük ivme kazandırdı. Genellikle aynı yere sıkışmış restoran ve kafeler birbirinden müşteri çalarlarken, Suadiye Oteli'nin karşısındaki bu kompleks sadece Kadıköy yakasında oturanlar için değil, Boğaz'ın öteki tarafında oturanlar açısından da cazip bir çekim merkezi haline geldi; genellikle bütün kafe ve restoranlar iyi iş yapıyor. Suadiye Park Eğlence Merkezi içinde yer alan lezzet ortamları arasında Go- Mongo, Mia Mensa, Mirror, Fishmekan ve Beyaz Fırın dikkati çekenler. Aralarına en yeni katılanı ise Fishmekan. Türkçe 'feşmekan', son yılların Türkçe sözcükleri İngilizceleştirme ve böylelikle ilginç kılma eğilimi doğrultusunda 'balık mekânına' dönüştürülmüş; bana göre diğer pek çoklarının aksine, ortaya sevimli bir isim çıkmış.

BOĞAZ TİPİ BALIK LOKANTASI
Fishmekan aslında Arnavutköy'de bir süreden beri hizmet veren bir balık lokantası. Boğaz kıyılarında aynı konsepti uygulayan sayısız restoran arasında öne çıkanlardan biri; Boğaz tipi balık lokantası konseptini Marmara kıyısına, Suadiye'ye taşıyarak bir şube oluşturmuşlar. Suadiye Fishmekan iki kattan oluşuyor. Asansörle çıkılan üçüncü kat, teras. Bir kat altta ise restoranın kapalı kısmı var. Yazın bütün düzen teras katına göre ayarlandığı için güneşten korunma olanağı bulunmayan bu açık hava lokantası sadece akşamları hizmet veriyor. Doğrusu akşam yemeği için de şu günlerde ideal bir mekân. Biz gittiğimiz gün İstanbul sıcaktan cayır cayır yanıyordu. Güneş batarken terasta hafiften esen poyraz günün bütün bunaltıcı etkisini silip attı. Boğaz tipi balık lokantalarında mönüden yemek seçme uygulaması yoktur. Önünüze gelen tepsiden tercihinizi yapar, garsonun yönlendirmesiyle de balığınızı belirlersiniz. Ben bu kez farklı davrandım ve özel yemekleri olduğunu duyduğum Fishmekan'ı özel kılan spesiyaliteleri bir bakışta görebilmek için mönüyü istedim. Mönü gerçekten etkileyiciydi. Klasik mezeler bir yana bırakılırsa, kabak çiçeği dolması, karides kokteyl, balık pastırma, beğendili karides, mürekkep balığı rizotto, kremalı ıstakoz çorbası, levrek pazı sarma, ıstakoz soslu somon, paella, balıkla yapılan bir kebap olan fiskender, kâğıtta balık pastırması gibi her yerde pek rastlanmayan çeşitler daha okurken ağız sulandırıcıydı. Mönünün içkiler kısmında sadece Efes grubuna ait üç biranın adı görülüyordu. Saptayabildiğim kadarıyla, piyasadaki bütün rakılar mönüde yer almıştı. Şaraplarda ise Kavaklıdere ve Doluca'nın genelde vasat şaraplarından bir seçme yapılmıştı. En pahalı şarapların beyazlarda 56, kırmızılarda ise 63 YTL ile Kavaklıdere Selection grubu olduğu göze çarpıyordu. Garson siparişleri almaya gelince, mönüdeki spesiyallerden getirmesini istedim. Garson ezile büzüle, bunların tamamına yakın kısmının ancak hafta sonları bulundurulduğunu, hafta içinde fazla sürüm olmadığı için gerekli önlemin alınmadığını söyledi. Dolayısıyla standart mezeler içinden tercihlerimizi yaptık. Salataları çok taze ve harcı yerindeydi. Torik lakerda ise garsonun önceden çok az tuzlu olduğunu söylemesine rağmen aşırı tuzluydu. Ancak Marmara'ya, Adalar'ın ışıklarına karşı içkilerimizden ilk yudumu aldığımızda lakerdanın tuzu bir sorun olmaktan çıktı. Sıcak mezeler de başarılıydı. Özellikle balık kavurma çok lezzetliydi.

'SANKi DİKENSİZ GÜL BAHÇESİ'
Marmara'da avlanma yasağının devam ettiği bugünlerde, balık lokantalarında fazla çeşit bulabilmek mümkün değil. Bize de çiftlik balıkları dışında Marmara'nın sarıkanadı cazip göründü. Fishmekan bu küçük, bol kılçıklı balıkları kendilerine özgü bir yöntemle hazırlıyor. Ortasındaki kılçığı alıyor, balığı tekrar yapıştırıyor, bu halde ızgara yapıp getiriyorlar. Izgarada iyi pişmiş, derisiyle, kuyruğuyla eksiksiz görünen ama kılçığı olmayan bir balık. Dikensiz gül bahçesi gibi; alışılmadık ama çok da başarılı. Aslında sıcak irmik helvasının ve revanisinin methini duymuş olmama rağmen, tatlı yiyecek halimiz kalmadığından bunları tatma fırsatını bulamadık ve yemeği okkalı birer Türk kahvesi ile noktaladık. Kuşkusuz Fishmekan ucuz bir balık lokantası değil. Boğaz'ın belli standarttaki balık lokantaları düzeyinde. Mezeleri taze ve lezzetli. Balıkları da öyle. Ama en önemli avantajı, Suadiye'nin göbeğinde, Marmara'ya bakan bir Boğaz lokantası oluşu. Özellikle püfür püfür esen terası, Anadolu yakasında oturanlara şu günlerde çok cazip geliyor.

DENİZ ERBİL

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Harvard'da bir Türk mimar
 Her şeye rağmen yaşam...
 Elbise, rugan ve siyah çok moda
 'Yeri geldiğinde gerçeği saklarım'
 Sazlı, cazlı, danslı eğlenme zamanı
 Bono'nun odası çok dağınık çıktı
 Böyle olurdu eski İstanbul çapkınlıkları
 Âşıklar nasıl buluşurdu?
 Evde dondurma yapabilirsiniz
 Susurluk'ta kahve molası
 Minikler akrobatlığı çok sevdi
 Mr.&Mrs. Smith imajı kâr etti
 'Kadınların önünde dans etmeyi daha çok seviyorum'
 Yaz bitmeden keşfedin
 Ula uşağum kim bu Temel?
 Doğu'da golfün 'şampiyonları'
 Dijital kuklalar starlara karşı
 Yedi yıldır ülkemizde
 Gitar çalma sanatının bilinmeyen yönleri
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
SUNAY AKIN
Ayakta duran sütun!..
Bir antik kenti...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.