kapat
   
11 Ağustos 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Danıştay saldırganı iki kez kaçmaya çalıştı
Saldırgan Arslan'ın babası: Değerlere hakaret edene millet dersi verir

Danıştay saldırganı iki kez kaçmaya çalıştı

Danıştay'a kanlı baskın ve Cumhuriyet Gazetesi bomba atılmasıyla ilgili davanın ilk duruşması olaylı başladı. Duruşmanın ilk bölümünde Cuma namazı için hakimle tartışıp mahkeme salonundan kaçmaya çalışan katil zanlısı Alparslan Arslan, öğleden sonra da ikindi namazı için kaçma girişiminde bulundu.

ÇARPICI İTİRAFLAR

Danıştay 2. Dairesi üyelerine yönelik silahlı saldırının faili olarak yargılanan Alparslan Arslan, savunmasında, ''Cumhuriyet Gazetesi'ne bomba attım, Danıştay başkan ve üyelerine saldırıda bulundum'' dedi. Arslan, mahkeme sırasında ''Namaz kılmak istiyorum. Allah'a itaat etmeden kul emrine itaat etmek yok'' diyerek kaçmak istedi.

Danıştay
2. Dairesi ve Cumhuriyet Gazetesine yönelik saldırılarla ilgili davanın ilk duruşmasında namaz gerginliği yaşandı.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanan 9 sanıklı davanın ilk duruşmasında tutuklu sanık avukat Alparslan Arslan savunma yaptı. Arslan, Cumhuriyet Gazetesine bomba atılması ve Danıştay 2. Dairesi üyelerine yönelik silahlı saldırı olayını anlatırken, öğlen saatlerinde savunmasını keserek, cuma namazına gitmek istediğini söyledi.

Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz, Arslan'a tutuklu olduğunu ve namaza gitmesinin mümkün olmadığını hatırlatarak, savunmasını devam ettirmesini istedi. Bunun üzerine Arslan, ''Namaz kılmak istiyorum. Allah'a itaat etmek lazım. Allah'a itaat etmeden kul emrine itaat etmek yok'' dedi.

Mahkeme Başkanı Karadeniz tarafından talebi reddedilen Arslan, savunma yapmayacağını söyleyince sanık bölümündeki yerine alındı. Arslan, oturduktan hemen sonra sanık sandalyesini çevreleyen parmaklıların üzerinden atlayarak duruşma salonunun kapısına doğru koştu.

Jandarmalar tarafından zaptedilen Arslan, sanık yerine alınırken, bu sırada diğer tutuklu sanıkların da yerlerinden kalkmaları salonda kargaşaya yol açtı. Daha sonra mahkeme heyeti, duruşmaya saat 14.00'e kadar ara verdi.

DANIŞTAYA SALDIRDIM, CUMHURİYET'E BOMBA ATTIM

Danıştay 2. Dairesi üyelerine yönelik silahlı saldırının faili olarak yargılanan Alparslan Arslan, savunmasında, ''Cumhuriyet Gazetesi'ne bomba attım, Danıştay başkan ve üyelerine saldırıda bulundum'' dedi.

Danıştay 2. Dairesi ve Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik saldırılarlailgili dava, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Duruşmada kimlik tespiti yapılan Alparslan Arslan, nerede oturduğunun sorulması üzerine, ''Sincan F Tipi Cezaevi'nde'' dedi.

Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz'in tutuklanmadan önce nerede oturduğu yönündeki ısrarlı sorusu üzerine Arslan, ''İkametim şuanki adresim değil. Yeni adresim Sincan F Tipi Cezaevi'' yanıtını verdi. Arslan'ın bu ifadesi, mahkeme tutanağına aynen geçti. Arslan, kimlik tespitinde, hukukçu olduğunu ve daha önce bir sabıkasının bulunmadığını söyledi.

Diğer sanıklardan kimlik tespiti yapılan Tekin Irşi, İstanbul'da barmenlik yaptığını, Erhan Timuroğlu da bar çalıştırdığını kaydetti. Kimlik tespitinin ardından, Mahkeme Başkanı Karadeniz, sanıklara iddianameyi okuyup okumadıklarını sordu. Alparslan Arslan, iddianamenin kendisine ulaştığını, ancak okumadığını ifade etti.

Karadeniz, bunun üzerine iddianameyi okuyarak Arslan'a, ''Ne diyorsun?Böyle bir iş yaptın mı?'' sorusunu yöneltti. ''Evet, Cumhuriyet Gazetesi'ne bomba attım, Danıştay başkan ve üyelerine saldırıda bulundum'' diyen Arslan, Karadeniz'in, ''Niye yaptın?'' sorusu üzerine, başını öne eğerek, uzun süre sessiz kaldı. Başkan Karadeniz'in ikazına karşılık Arslan, susma hakkını kullanacağını kaydetti.

Ancak daha sonra Alparslan Arslan, Başkan Karadeniz'in sorularını yanıtladı. Sanıklardan Süleyman Esen'in ''lideri olduğunu'' daha önceki sorgularında söylediğini dile getiren Karadeniz, Arslan'a, ''Nelideri bu?'' sorusunu yöneltti. Arslan, Süleyman Esen'in Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ndeyken Ülkü Ocakları Başkanı olduğunu, mevcut olaylarda bir liderliğinin söz konusu olmadığını söyledi.

ROKET ATMA FİKRİ

Esen'in kendisine ''bunu böyle, şunu böyle yap'' demediğini ifade eden Arslan, sık sık tutuksuz sanık Salih Kurter'in evinde toplanıp sohbetler yaptıklarını anlattı. Arslan, Salih Kurter'in evindeki bir toplantıdan ayrıldıkları bir gece arabayla işadamı Bülent Eczacıbaşı'nın yaptırdığı bir alışveriş merkezi inşaatının önünden geçerken kendisini otodakilere ''iki roketle buranın uçurulması gerektiğini'' söylediğini aktardı. Sanık Esen'in kendisine buna gerek olmadığını söylediğini kaydeden Arslan, ''Ama ben yapılması gerektiğini düşünüyordum. Eczacıbaşı'nı Sabeyatist Yahudi olarak bildiğim için insanların bu alışveriş merkezine gitmemesi gerektiğini söyledim. Eczacıbaşı'nın inşaatının önünden geçerken birisi 'Polat' demişti. Aklıma roket atmak geldi'' diye konuştu.

Arabada bulunan ''Salih Hoca'' dedikleri bir kişiye bu fikrini açıkladıktan sonra kendisinin, ''Bizim memleketimizin insanı olan Cevahir İş Merkezi'nin daha çok para kazanması lazım'' dediğini ifade eden Arslan, Salih Hoca'nın da bunu onayladığını kaydetti.

'BU TİP OLAYLARI BEN TASARLIYORDUM'

Salih Kurter'in evindeki sohbet toplantılarında namaz kılıp dini konulardan konuştuklarını da anlatan Arslan, Danıştay ve Cumhuriyet Gazetesi'ne yapılan saldırıların da bazı sohbetlerde konuşulduğunu söyledi.

Danıştay'a saldırı ve Cumhuriyet Gazetesi'ne bomba atma olaylarınıkafasında kurduğunu belirten Alparslan Arslan, ''Bu tip olayları ben tasarlıyordum. Buna meyilli bir yapım söz konusuydu. Kendimi yavaş yavaş bu noktaya adapte etmeye başladım'' dedi.

'MEHMET ALİ BİRAND'I DA ÖLDÜRMEK İSTİYORDUM'

CNN Türk'te görev yapan ''Cihat'' adında Kayserili bir arkadaşı olduğunu, bu arkadaşına Mehmet Ali Birand'ı öldürmek istediğini söylediğini ve adresini istediğini anlatan Arslan, ''Medyada çalışan Cihat aklıma geldi. Onunla görüştüm, sadece adres istedim'' diye konuştu.

Sanatçı Mehmet Ali Erbil'den de nefret ettiğini belirten Arslan, Erbil'e hakaretlerde bulundu. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Karadeniz,mahkeme salonunda hakaret edemeyeceği yönünde Arslan'ı uyardı.

Cihat adlı arkadaşıyla görüştüğünde Cumhuriyet Gazetesi'ndeki ''başörtüsü takmış domuz'' karikatürünü kendisine söylediğini aktaran Arslan, böylece kafasında Cumhuriyet Gazetesi'ne saldırı olayının şekillendiğini, bir Cumhuriyet Gazetesi satın alarak adresini öğrendiğini ve bir gün de adres tespiti amacıyla gazetenin Şişli'deki bürosuna gittiğini belirtti. O günün gecesinde Salih Kurter'in evine gittiğini ve Cumhuriyet Gazetesi olayını konuştuklarını ifade eden Alparslan Arslan, bu sırada önünde bulunan mikrofona bakarak, ''Ben mikrofonu başka bir şey olarak algılamaya başlıyorum, ben zannetmeye başlıyorum'' dedi.

Karadeniz'in sorularına devam etmesi üzerine Arslan, Cumhuriyet Gazetesi'ne bombalı eylem olayıyla ilgili Kurter'in, ''Bomba atanlar dikkat etsin, yakalanmasın'' dediğini aktardı. Sanık Arslan, konuyla ilgili Süleyman Esen'in ise kendisine bir daha bu tip konuları Kurter ile açık açık konuşmaması gerektiğini söylediğini kaydetti.

2 BİN YTL'YE BOMBA ALDI

Cumhuriyet Gazetesi'ne saldırı olayında bomba temini için Osman Yıldırım ile diyaloğa geçtiğini anlatan Arslan, bu sırada da ''Osmanlı'ya karşı aşırı derecede bir sempatim var'' dedi. Tekrar konuya dönen Arslan, Yıldırım'ın Sultanbeyli'de bomba bulabileceğini söylediğini, Esen'in eniştesinin de özel harekat dairesinde astsubay olarak görev yaptığını anlattı. Cumhuriyet Gazetesi'ne atmak amacıyla üç bombayı 2 bin YTL karşılığında Esen'den aldığını belirten Arslan, Esen'in, kendisinin bombayı Cumhuriyet Gazetesi'ne atacağını bilmediğini söyledi.

DANIŞTAY SALDIRISINI TASARLADI

Bazı eylemlerde kullanmak üzere 1500 YTL'ye bir kaleşnikof da temin ettiğini ifade eden Alparslan Arslan, bu silahı Osman Yıldırım'ın Kars ve Erzurum'daki akrabaları aracılığıyla bulduğunu, silahı Danıştay saldırısını gerçekleştirmek üzere Ankara'ya gelirken Fikri Cura adlı arkadaşının evine bıraktığını kaydetti.

Alparslan Arslan, sorular üzerine, Fethullah Kaya'nın evinde yatarken Danıştay 2. Dairesi'nin başörtüsüyle ilgili kararını düşündüğünü, beyin jimnastiği yaptığını ifade etti. Aradan 1 hafta geçtikten sonra Fethullah Gülen'in yeğeni olarak bildiği Kemalettin Gülen ile görüşerek bu konuları konuştuğunu söyleyen Arslan, Kemalettin Gülen'in kendisine Danıştay'da türban kararını veren üyelerin fotoğraflarının Vakit Gazetesi'nde yer aldığını ve ''bana birşey düşerse yardımcı olurum'' dediğini belirtti. Arslan, Kemalettin Gülen'in ayrıca, Danıştay 2. Dairesi Başkanı Mustafa Birden'i evinden telefonla arayarak, türban kararıyla ilgili küfürler içeren hakarette bulunduğunu kendisine söylediğini aktardı.

İKİNCİ KAÇMA GİRİŞİMİ

Danıştay 2. Dairesi üyeleri ile Cumhuriyet Gazetesi'ne yapılan saldırılarla ilgili duruşmada sanık Alparslan Arslan, ikindi ezanının okunması üzerine, sanık bölümünün etrafındaki parmaklıklardan atlayarak yine kaçmaya çalıştı.

Duruşma salonunda geniş güvenlik önlemleri alan jandarma tarafından yerine oturtulan Arslan, jandarmaya bir süre direndi.

Yaşanan kısa süreli arbede sırasında izleyiciler arasında bulunan Arslan'ın annesi Porson Arslan, ''Annem, arkandayız. Seninle gurur
duyuyoruz. Sakin ol oğlum'' diye seslendi. Alparslan Arslan da yerine oturtulurken, ''Ezan okunuyor, namaza gideceğim'' dedi.


IRŞİ: CUMHURİYET'E İLK BOMBAYI BEN ATTIM


Duruşmada tutuklu sanıklardan Tekin Irşi, savunmasında, ''Cumhuriyet Gazetesi'ne ilk bombayı ben attım'' dedi.

Gazeteye bomba atılması talimatını Alparslan Arslan'dan aldığını iddia eden Irşi, Arslan'ı Osman Yıldırım'ın kahvehanesinde tanıdığını,
ara sıra konuştuklarını söyledi. Bir konuşma sırasında Cumhuriyet Gazetesi'nde çıkan karikatür nedeniyle eylemi kararlaştırdıklarını
belirten Irşi, Alparslan Arslan'ın kendisine bu işi yapması halinde 30 bin YTL vermeyi teklif ettiğini savundu.

Irşi'nin maddi durumu iyi olmadığı gerekçesiyle bu teklifi kabul ettiğini söylemesi üzerine, Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz,
''Millet inşaatta çalışıyor, altıncı kata kadar sırtında çimento taşıyor. Sen de çalışsana...'' dedi. Tekin Irşi de ''O zaman devlet
bize sahip çıksın, bize iş versin'' karşılığını verdi.

''SADECE HARÇLIK OLARAK 300 YTL ALDIM''

Bu sırada söz alan Irşi'nin avukatı Atılgan Gökmen, müvekkilinin Danıştay eylemiyle bir ilgisinin olmadığını, dosyanın birlikte değerlendirilmesi nedeniyle davanın Ankara'da görüldüğünü belirterek, müvekkili hakkında takipsizlik kararı verilmesini ve dosyanın ayrılarak İstanbul mahkemelerine gönderilmesini talep etti. Avukat Gökmen'in talebi iddia makamınca, ardından da mahkeme heyetince reddedildi.

Savunmasına devam eden Tekin Irşi, olay günü Cumhuriyet Gazetesi'ne tek başına gittiğini, patlamayacağını bildiği için bombayı
pimini çekmeden attığını anlattı. Irşi, ikinci bomba olayını da Alparslan Arslan ile birlikte kararlaştırdıklarını belirterek, ''Arslan, Cumhuriyet Gazetesi'nin özür dilemesini bekliyordu. Özür dilemeyince ikinci bombanın atılmasına karar verdi'' dedi.

Konuyu İsmail Sağır'a anlattığını ifade eden Irşi, bu iş karşılığında 30 bin YTL verileceğini ilettiğini, Sağır'ın da bunu kabul ettiğini söyledi. Cumhuriyet Gazetesi'nin bahçesine ikinci bombayı İsmail Sağır'ın attığını, ancak bu bombanın da patlamadığını anlatan Irşi, ancak Arslan'ın kendilerine vaat ettiği 30 bin YTL'yi ödemediğini, sadece ''harçlık olarak'' 300 YTL aldığını söyledi.

Mahkeme Başkanı Karadeniz'in, ''Alparslan Arslan herkesi gezmeye götürmüş. Seni niye Ankara'ya gezmeye götürmedi'' sözlerine üzerine
Irşi, ''Bombayı atarken pimi çekmediğim için'' karşılığını verdi.

Irşi, emniyette polis baskısı altında ifade verdiğini ileri
sürerek, emniyet, savcılık ve hakim karşısında verdiği tüm ifadelerin geçersiz sayılmasını istedi.

'HIRSIZLIK YAPTIM'

Danıştay ve Cumhuriyet Gazetesine saldırılarla ilgili davanın baş sanığı avukat Alparslan Arslan, ''Danıştay 2. Dairesinin türban kararıyla ilgili olarak idareye yönelik de eylem planım olabilirdi'' dedi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın bugünkü duruşmasında, sanıkların savunmalarını tamamlamalarının ardından söz isteyen tutuklu sanık Alparslan Arslan, İsmail Sağır ve Aykut Metin Şükre'nin doğruları söylemediklerini ileri sürdü.

Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz'in Arslan'a, ''Sen de (Süleyman Esen'den bomba aldım) demişsin'' şeklindeki hatırlatması üzerine, Arslan, ''Ben de yalan söylemişim'' dedi. Cumhuriyet Gazetesi avukatının bir sorusu üzerine Arslan, ''Türban kararı konusunda Danıştay'da görülen davada taraf olan idareye yönelik de eylem planım olabilirdi'' diye konuştu.

Mahkeme Başkanı Karadeniz'in, daha açık konuşmasını istemesi üzerine Arslan, bir süre sustuktan sonra, ''Milli Eğitim Bakanlığına yönelik eylem planım vardı'' dedi. Arslan, Karadeniz'in, ''Eylemcilerin ve silahların paralarının kaynağı ne'' sorusunu da ''Hırsızlık yaptım'' diye yanıtladı. Duruşmada daha sonra Cumhuriyet Savcısı Salim Demirci'nin, ''Esen liderim, gerekirse yüzleşirim'' dediğini hatırlatması üzerine Arslan, şunları söyledi:

''Allah'ın bir ismi de Rahman. Tüm mahlukata şefkat ve merhamet göstermesi demek. İster sağdan soldan, ister yukarıdan aşağıdan, denizden karadan, mavi gözlü kara gözlü... Hz. Musa benim de peygamberim, Museviyim. Hz. İsa benim de peygamberim, İseviyim. Hz. Muhammed peygamberim, Muhammediyim.''

Arslan, Demirci'nin, ''Kaleşnikof ve Glock marka silahlar aldın. Bunları nasıl kullandın, eğitim aldın mı?'' sorusuna yanıt vermedi.

DURUŞMA, 21 EYLÜL 2006 TARİHİNE ERTELENDİ

Danıştay 2. Dairesi üyeleri ile Cumhuriyet Gazetesi'ne yapılan saldırılarla ilgili davanın ilk duruşmasında mahkeme heyeti, sanık Alparslan Arslan'ın ''suç tarihinde ve halen akıl hastası olup olmadığına'' ilişkin Numune Hastanesinden rapor alınmasına karar verdi.

Danıştay 2. Dairesi üyeleri ile Cumhuriyet Gazetesi'ne yapılan saldırılarla ilgili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşması sona erdi. Mahkeme heyeti, sanık Aykut Metin Şükre'nin ''bireysel silah ticareti'' suçundan hakkında ek iddianame hazırlanması için Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılmasına karar verdi.

Tutuksuz yargılanan Ayhan Parlak ile Salih Kurter'i ise duruşmalardan vareste tutan mahkeme heyeti, sanık avukatlarının İstanbul Barosu avukatlarından Turgay Özdoğan ile Burhan Gür'ün tanık olarak dinlenilmesi taleplerini kabul etti.

Mahkeme heyeti, sanık Alparslan Arslan'ın suç tarihinde ve halen akıl hastası olup olmadığına ilişkin Numune Hastanesinden rapor alınması için yazı yazılmasına da kararlaştırdı. Duruşma, 21 Eylül 2006 tarihine ertelendi.

NOTLAR

Ankara 11. Ağır ceza Mahkemesi bir kez daha son yılların en önemli davalarından birisine sahne oldu. Duruşma öncesinde alınan güvenlik önlemleri kapsamında, duruşma salonuna sadece sanıklarla soyadları aynı olan yakınları izleyici olarak alındı. Duruşmanın öğleden önceki bölümünü Danıştay nöbetçi üyeleri ve tetkik hakimleri de izledi. Salondaki en kalabalık izleyici grubunu, savcı ve hakim adayları ile yerli ve yabancı gazeteciler oluşturdu. Saldırıda hayatını kaybeden Danıştay 2. Dairesi Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in avukat oğlu Gökhan Özbilgin, ailesi adına müdahil avukatları arasında yer aldı. Duruşma, yaklaşık 9 saat sürdü. Arslan'ın, sanıklara ayrılan parmaklığın üzerinden atlayarak ilk kaçma teşebbüsünün ardından jandarma ve polis salondaki güvenlik önlemlerini artırdı. Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde kapılar kilitlendi. Alparslan Arslan'ın savunması sırasında yakınlarının sık sık kendisine seslendiği duyuldu.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Havaalanlarında yeni kurallar
 Rahip davasında yine karar yok
 Açık Lise'ye başı açık durdurması
 Tebdil-i kıyafet gezmek istiyor
 Kral'ı karşılayan odacı!
 2'nci 11 Eylül'e kıl payı
 Eski MİT'çi Gündeş'in şiir 'operasyonu'
 Haşemayı veto etti, sonra kafası karıştı
 Belediye başkanından silahlı işçi denetimi
 Emekliye ayrıldı, eşini ağlattı
 Eşcinsellerden suç duyurusu
 Almanya'da bir Türk'e terör davası
 ABD, PKK için 'doğru kişiyi' arıyor
 Konyalı imamı 10 avukat savundu
YILMAZ ÖZDİL
Terör...
Biz ona metro diyoruz.
Aslında o,...
ERGUN BABAHAN
Bu savaş her yeri güvensiz yapar
Terörün, masum...
MEHMET BARLAS
Hem Araplara hem Amerikalıya karşı olmak...
Suudi...
BALÇİÇEK PAMİR
Deniz Akkaya meğer başlık parası istemiş
Sadece 24...
UMUR TALU
Tarih özetleri
Tarih bir dolu rastlantıyla da örülür.
FATİH ALTAYLI
Remzi Yusuf doktrini
El Kaide'nin pek yakında bir eylem...
ERDAL ŞAFAK
Haritalar
Irak'ta işlerin iyice sarpa...
İngiltere diken üstünde Başbakan Blair tatilde
Ortadoğu'daki savaş üzerine tatilini kesip diplomatik girişimlere...
Üç gün diplomasi molası
İsrail, 'uluslararası barış görüşmelerine şans tanımak için' Lübnan'a...
Asla şımarmam
Asla şımarmam
G.Saray'ın Boleslav zaferinin kahramanı olan 19 yaşındaki Arda, "Hep...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu