kapat
   
11 Ağustos 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Barlas @ SABAH
SMS:
MB yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Hem Araplara hem Amerikalıya karşı olmak...

Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın Türkiye ziyareti, bir kesimin Suudiler'e, daha geniş bir kesimin de Araplara karşı ne kadar tepkili olduğunu yeniden gösterdi. Bu arada Osmanlı geçmişimizi hatırlayıp, "Biz neydik, bunlar neydi" çizgisinde iç geçirenlerin sesleri de duyuldu.
Şu andaki kamuoyunun içinde bulunduğu kafa karışıklığı açısından, bu tür tepkiler tabii ki doğaldır.
Eğer Kral Abdullah yerine Amerika'dan veya Fransa'dan bir yönetici gelseydi, ona ve ülkesine karşı tepkiler de mutlaka seslendirilecekti. Sanki Rusya'dan bir yönetici geldiği zaman "Bize doğalgazı neden pahalı satıyorsunuz" diye soranlar çıkmıyor mu? Ya da Türkiye'yi ziyaret eden bir Yunanlı yönetici Fener Patrikhanesi'ni ziyaret edince, belirli bir kesimin aklına "Bunlar hala megalo ideanın peşinde" kuşkusu gelmiyor mu?
Açıkçası çok sesli toplumumuzun düşünce derinliklerinde Arap'a da, Amerikalıya da, Avrupalıya da, Rus'a da karşı öfke ve tepki var.

DEVLET
FARKLI
Bereket bu düşünceler devletin iç ve dış politikasına yansımıyor. Engin tarihten gelen bilgi birikimi, hem içeride, hem dışarıda farklı olanlarla birlikte barış içinde yaşamak zorunluluğunu, öncelikli politika olarak belirliyor. Çünkü içeride farklı olanların tasfiye edildiği ve dış dünya ile de gerginlik politikalarının izlendiği her dönemde, hem devlet bunalımlara sürüklendi, hem de halk yoksullaştı, güvensizleşti.
Daha ötesi var mı? Osmanlı İmparatorluğu çöküp, dağıldı.
Cumhuriyet Türkiyesi'nin topluma getirdiği en önemli duygu "Kendine güvenmek" tir.
Bu duyguyu benimsemiş bir Türk'ün, mesela petrol zenginliği yüzünden veya özel uçakları dolayısıyla, bir Suudi kralına karşı kompleks duyması mümkün değildir. Çünkü topraklarında petrol veya benzer bir kaynak olmayan Türkiye, emeği ile fabrikalar, barajlar kurmuş, kendi eğitimli kadrolarını yetiştirmiş, bölgenin demokrasiye ve istikrara sahip ağırlıklı ülkesi konumuna gelmiştir. Endüstrisi, ticaret hacmi, eğitim kurumları, ordusu, potansiyel gücü ile Suudi Arabistan'dan her açıdan daha zengindir Türkiye.
Suudi Kralı'nı neden böyle görkemli törenlerle karşılıyoruz diye kompleks duymanın, bugünün akılcı dünyasında bir anlamı olabilir mi?
Eğer Suudiler Türkiye ile ekonomik işbirliği yapmak istiyorsa, bu sadece iki ülkenin ortak çıkarlarının gereğidir. Kimse kimseyi satın almamaktadır yani.

HERKES
AYNI
Neticede ABD de, İngiltere de, Çin de, Suudi sermayesini çekmek için ellerinden geleni yapar. Eski İngiliz Başbakanı Bayan Thatcher'in başını örtüp eski Kral Fahd'a İngiliz mallarını satmaya çalıştığını hatırlamayan var mı? Ya da Londra'daki en değerli emlaki Suudi zenginleri satın alırken, İngilizler "Vatan elden gidiyor" diye mateme mi girdiler?
Ne oldu sonra? Suudiler inişe geçtiği için onların Londra'daki taşınmazları satışa çıkarıldı ve bunları şimdi Rus zenginleri daha yüksek fiyatla alıyor. Yani İngilizlerin malları değerleniyor.
Aynı anda hem Araplarla, hem Avrupalılarla, hem Amerikalılarla iyi ilişkileri sürdürmek ve içeride de farklı olanların ortak niteliklerini ön plana çıkartan bir politika izlemektir siyasette hüner.
Ama şu anda Türkiye'de Baasçılığa özenenler de, ırkçılığı savunanlar da var. Bazıları dünyadan kopmuş, herkesi tehdit ve tehlike olarak kabul eden, müttefikleri düşman olarak gören bir eğilimin sözcüleri Bunlar şiddeti siyasetin aracı olarak görmedikleri sürece, varlıkları çoğulcu demokrasinin yansımaları olarak kabul edilecektir.

ÖZAL OLAYI
Ama biliyoruz ki toplumun derin bilincinde ve devlet yönetiminde, bu yansımalar etkili olamıyor.
Ama yine de bazı görüşlerin hala var olması insanı şaşırtmıyor değil. Bunları Turgut Özal döneminde aştığımız sanılıyordu. O döneme kadar insanların döviz sahibi olmaları da suçtu. Devletten başka kimse radyo ve televizyon yayıncısı olamazdı. Yurtdışına çıkmak Merkez Bankası iznine bağlıydı. Kimse de "Komşularımızla ticaretimizi nasıl artıracağız" meselesini fazla düşünmezdi. Zaten ne turizmde, ne endüstride, ne de hizmetlerde dışa satacak bir ürünümüz vardı.
Özetle, dış dünyadaki her olguya karşı kompleks duyan veya kuşkulanan görüş sahiplerinin, 2006 yılında da seslerini yükseltmelerini doğal karşılasak da, şaşırmadan edemiyoruz.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yabancı sermaye vazgeçilmez bir kaynaktır   / 10-08-2006
 Kral Abdullah'ın ziyaretinden beklentilerimiz   / 09-08-2006
 Yurtta ve cihanda pişti olan olana...   / 08-08-2006
 Politikada yeniden doğuş sancıları...   / 07-08-2006
 Bilmek hatırlamaktan daha önemlidir   / 06-08-2006
 Lübnan ordusu neden hiç direnemiyor?   / 05-08-2006
 Terörle mücadelenin yolu demokrasi mi?   / 04-08-2006
 "Ben olsaydımcılar" da akıllanır mı?   / 03-08-2006
 İsrail kendisini ABD ile karıştırıyor...   / 02-08-2006
 Bu yüzyılın da problemlerle dolu olduğu kesin...   / 01-08-2006
YILMAZ ÖZDİL
Terör...
Biz ona metro diyoruz.
Aslında o,...
ERGUN BABAHAN
Bu savaş her yeri güvensiz yapar
Terörün, masum...
MEHMET BARLAS
Hem Araplara hem Amerikalıya karşı olmak...
Suudi...
BALÇİÇEK PAMİR
Deniz Akkaya meğer başlık parası istemiş
Sadece 24...
UMUR TALU
Tarih özetleri
Tarih bir dolu rastlantıyla da örülür.
FATİH ALTAYLI
Remzi Yusuf doktrini
El Kaide'nin pek yakında bir eylem...
ERDAL ŞAFAK
Haritalar
Irak'ta işlerin iyice sarpa...
İngiltere diken üstünde Başbakan Blair tatilde
Ortadoğu'daki savaş üzerine tatilini kesip diplomatik girişimlere...
Üç gün diplomasi molası
İsrail, 'uluslararası barış görüşmelerine şans tanımak için' Lübnan'a...
Affedildin Yattara: 1-1
Affedildin Yattara: 1-1
Trabzonspor, UEFA 2. ön elemesinde Güney Kıbrıs'ta APOEL önünde 3.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu