kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Rock inişte, dans müziği yeniden yükselişe geçiyor
Rock inişte, dans müziği yeniden yükselişe geçiyor
Eylülde ortalık şenlenecek
Eddie Vedder'ın dansı
Kahve ve Eric Clapton
Google diye bir şey var, muhteşem!

Rock inişte, dans müziği yeniden yükselişe geçiyor


Rock hadisesi, şu sıra turnede olan 10 kadar grup da işlerini bitirdiğinde artık tarihin tozlu raflarına kalkacak. Etkisi her zaman sürecek, alternatif ekipler her zaman varlıklarını devam ettirecek ama artık yeni işler yapılacak ve bu trend olmaktan çıkacak
Benim gördüğüm kadarıyla sisteme katılan en yeni yükselen değer 90'ların ortasındaki elektronik dans müziği oldu. Daft Punk, Fatboy Slim, Chemical Brothers gibi üstadların izinden devam eden, 2000'lerin başında da clubbing diye boku çıkan bir akımdı bu. Sonra ne oldu, rock yeniden keşfedildi. Yani elektronik müziğin algılanışı öyle bir hale geldi ki insanlar bir gitar sesine, yumuşak bir vokale, sakin ve yalın bir davul partisyonuna hasret kaldı. Benim için elektronik müzik furyasının bitimi, ev arkadaşlarım Armand Van Helden dinlerken radyonun kazara açılması ve yine kazara Açık Radyo'da Bob Marley'in Jamming'inin çalmasıdır. Evdeki ruh halini anlatamam. Herkes susup dinlemişti, "Aaa böyle bir şeyler de vardı," diye İşte insanlar her akımın, yükselen değerin adından "Aaa böyle bir şey vardı" durumuna düşüyor. Düşürüyorlar. 2001'de Modjo isimli Fransız dans müziği grubuyla - hatırlayın Lady (Here Me Tonight) röportaj yapmıştım. Bana "Rock geri dönüyor, biz artık uzatmaları oynuyoruz," demişlerdi. Hiç ihtimal vermemiştim ama izleyen yıllarda öyle olduğunu gördük. Elektronik müziğin üstadları yerlerini korudu hatta klasikler arasına girerek yerlerini sağlamlaştırdı ama yükselen trend rock oldu. Beatles'tan daha Beatles, Led Zeppelin'den daha Zeppelin (ne demekse) gruplar piyasayı kapladı. 70'lerin sonundaki punk gruplarının revize edilmiş sound'larıyla müzik yapan "The ..." tarzı (noktalı yerleri siz doldurun) grupları gördük. İsimlerini tek tek saymayayım, hâlâ onlarca yüzlerce var etrafta. Çoğunun farkını bile anlayamıyorsunuz artık. Peki ne oldu? İlk benden duymuş olun. Rock trend filan olmaktan çıkıyor artık. Yeniden yükselen değer dans müziği olacak.

YETENEK AVCISI MILLER
İki hafta kadar önce Depeche Mode konseri için İstanbul'a gelen Mute Records'ın sahibi Daniel Miller ile sohbet ettik. Mute Records nedir, bilmeyenler için söyleyeyim, Depeche Mode, Sonic Youth, Nick Cave and the Bad Seeds, Einstürzende Neubauten, Moby, Afghan Whigs, Blues Explosion, Cabaret Voltaire, Buzzcocks, Can, Client, Dave Gahan, Martin L. Gore, Erasure, Goldfrapp, Yazoo, Mick Harvey ve daha pek çok sanatçının albümlerini yayınlayan firmadır. Sahibi Miller'dır ve kendisi bu grupların ve isimlerin büyük kısmını keşfetmiştir. Depeche Mode'u keşfeden insan olarak tanınıyor, artık daha ötesini söylememe gerek yok. Miller tahminlerinde hiç yanılmıyor. Hair rock modayken Depeche Mode'u çıkarıyor ve dünyadaki müzik algısını değiştiriyor. Şimdi Miller'ın söylediği şu: Rock hadisesi, şu sıra turnede olan 10 kadar grup da işlerini bitirdiğinde artık tarihin tozlu raflarına kalkacak. Yani etkisi her zaman sürecek, alternatif ekipler her zaman varlıklarını devam ettirecek ama artık yeni işler yapılacak ve bu trend olmaktan çıkacak. Artık bildiğimiz anlamda kitleleri peşinden sürükleyen bir rock grubu olmayacak. Hatta bundan sonra kitleleri peşinden sürükleyen, milyonlarca albüm satan hiç kimse olmayacak. Müzik piyasası genişleyecek ama starlar azalacak. Herkes kendi dar kitlesine hitap edecek, çeşit artacak. Bir kısmını zaten biliyorduk ama yine de bu kadar net ifade edildiğini duymak etkileyiciydi. Peki yeni trend ne olacak? Miller tüm bu etkilerin dans müziği şemsiyesi altında yoğrulacağını ve gerçekleşeceğini söylüyor. Bence nedeni çok açık. Dünyada savaşlar, adaletsizlik ve zorbalık arttıkça insanlar toplu kurtuluşlar ve çözümlerden umudu kesiyor. Eskisi gibi rock dinleyip sokaklara filan dökülmüyorlar. Eğlenmeye bakıyor. Sınırlı zamanını iyi değerlendirme endişesi içinde oluyorlar. Sizi bilmem ama önümüzdeki üç beş yılda dans müziğinin yeniden yükselmesi beni hiç şaşırtmayacak.
DİĞER YAŞAM HABERLERİ
 Sinop'ta bir 'şeyler' oluyor
 Duygu Asena bir sanat dostuydu
 Artık su altında da poz verebilirsiniz
 Oturmanın dayanılmaz hafifliği
 DVD ekranı
 Haftanın filimleri
 Elektronik müziğin devleri geliyor
 Bodrum'da sıradışı bir tatil
 Abajur ışığıyla evde akşamlar daha huzurlu
 Eleştirilen 'Diyarbakır Dansçıları'
 İyi yemek ve eğlence için yeni bir adres
 Savaş üzerine sanat
 Kamerasız video sanatçısı
 Hararetli genç ressam
 Alo! Versace'den arıyorum
 İstanbul'da var bir yılan
 Çeyrek asırlık genç sanatçılar
 Alaçatı'da dünya sporları
 Bir gölge, bir kitap, çay saati
    Yazarlar
    Alışveriş
  » Yaşam
    Ajanda
    Güncel
    Gezi
Kanada'dan geldi Bodrum'da öldürüldü
Kanada'dan geldi Bodrum'da öldürüldü
Tatil için geldiği Bodrum'da ıssız bir sokakta öldürülen Mehmet...
Otomobilleri takla attı
Otomobilleri takla attı
TRAFİK kazasına karışan annesinin tutuklanacağını zanneden 11...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.