kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye futbolla uyutuluyor
Türkiye futbolla uyutuluyor
Boşu boşuna mı zortlattılar?

Türkiye futbolla uyutuluyor

Kısa süre önce Guinness Rekorlar Kitabı Fahri Temsilciliğini bırakan Prof. Orhan Kural'dan ilginç açıklama: Oynamaya evet ama TV'de futbol sohbetine, halkın maça gitmesine karşıyım! Türkiye futbolla uyutuluyor....

Orhan Kural'ın on parmağında on marifet var. Bunlara her gün yenilerini katmaktan da kendini alıkoyamıyor. Günde iki saat uyuyor, il il, ülke ülke gezip konferanslar veriyor... Kamuoyunun; sigaraya karşı verdiği savaş ve Guinness Rekorlar Kitabı Fahri Temsilcisi olarak tanıdığı Prof. Kural'la konuştuk.

* Neden böyle karşısınız sigaraya? Sigaranın aptalca bir şey olduğunu düşünüyorum. Bir insan kendisine ve başkalarına bu kadar zararlı bir şeyi nasıl kullanabilir... Çok iyi tanıdığım Butan Kralı, yasakladı Butan'da sigarayı sağolsun; çok aklı başında bir kralları var. Ama yasaklamakla başa çıkamadı, kaçakçılık oluyor. Amerika'da sigara içen doktorlar hastaneye alınmıyor, sigara içen kızlar evlenemiyor, kendi içmedikleri sigarayı bize satıp para kazanıyorlar. Beni sevmeyenler arasında sigara satanlar, sigara içenler, futbol seyredenler, profesyonel futbolcular var. Futbola da savaş açtım...

REKOR TANITIMDA ÇOK ETKİLİ

* Futboldan hoşlanmıyorsunuz...
Futbol oynamaya evet ama televizyonlarda futbol sohbetine, halkımın maça gitmesine, buradaki hocaların (İTÜ'yü kast ediyor) bile futbol muhabbeti yapmasına karşıyım. Türkiye futbolla uyutuluyor, belediyeler bütçelerinin büyük bir kısmını halka hizmet yerine futbola ayırıyor.

* Nasıl oluyor bu? Örneğin Sefa Sirmen diye bir Belediye Başkanı Kocaeli Belediyesi'nin bütçesinin büyük bir kısmını futbol takımına ayırıyor. Arıtma tesisi yapamıyor ama Sezen Aksu konseri düzenleyecek ve profesyonel futbol takımına destek verecek parası var...

* Siz bu rekor işine nasıl bulaştınız? Benim kömürle ilgili bir kitabım vardı, 212 devlet başkanı önsöz yazdı buna. Bu bir rekormuş, herkes "Guinness'e başvur falan dedi. İngiltere'ye gittiğimde bürolarına uğradım. Türkiye'de o zaman 14 rekor vardı ama hiçbiri için müracaat olmamış, örneğin Hakan Şükür, en kısa sürede gol attığı için. En uzun burun, Mehmet Bey var, onun da müracaatı yok... Düşündüm ki Guinness Türkiye'yi tanıtmanın çok iyi bir yolu, örneğin futboldan iyi... Türkiye futbolda dünya birincisi olsa çok az insan duyar. Ama Guinness'i çocuklar bile izliyor.

* Olur mu hiç, Dünya Kupası'nı herkes izledi... Belki ama belli bir zümre futbolla ulaşabilecekleriniz. Bakkal makkal, belki Endonezya'da bir şoför. Başka bir kesime ulaşmalı. Bunun üzerine bu Guinness'le uğraşayım dedim ve başvuru yaptım ve 13 olay müracaatımla Guinness'e girdi. En son olay; İlker Yılmaz gözünden fışkırttığı sütle üç tane mumu 2 dakika 15 saniyede söndürdü. Fakat bir hata yaptık; 'Türkiye Fahri Temsilcisi' yazılmış benim için. Guinness'e itirazlar olmuş, "Dünyanın hiçbir yerinde fahri temsilci yok, niye Türkiye'de var?" diye. Zorluk çıkarttı bu. Ben de temsilciliği bıraktım. Ayrılmamın ikinci sebebi; yaranamamak! Burdur olayını biliyorsunuz... Can Bey (Direkçe) çok sevdiğim bir vali. Uğraştı, didindi, 20 bin kişiyi topladı, onlara güzel bir halk oyunu oynattı.

* Demin belediye başkanlarının futbola bütçe ayırmasını eleştirdiniz. Valilerin rekor denemesine bütçe ve enerji ayırmaları buna benzemiyor mu? Yaptığı sosyal bir olay, bir kültürü canlandırıyor. 20 bin insanı bir araçla bir araya topluyor. Bu araç; insanların kültürlerini dışarı vurması. Ve gayet muntazam yaptılar. Başta Sümer Ezgü olmak üzere, çok iyi çalışmışlar. Baktım hiçbir şey aksamıyor. Bunları görünce 'Kabul ederler' diye düşündüm ama olmadı. Dediler ki teke zortlatması dünyanın başka bir ülkesinde tekrarlanamaz. Bu rekor denemelerinin rekabete açık olması gerek. Temyiz hakkımız varmış. Bir yazı hazırlayıp Vali Bey'e yolladım. Ben aracıyım tabii, onların göndermesi lazım, gönderecekler. Karar bozulur diye ümit ediyorum.

BANA DANIŞABİLİRSİNİZ

* Karar bozulursa dönecek misiniz?
Yok hayır. Ama bir iddiam var, Guinness çalışanları hariç, dünyada Guinness'i en iyi tanıyanlardan biriyim ben.

* Bundan sonra rekor kırmak istesek ne yapacağız? Danışman olarak yardımcı olurum.

* Türkiye'de çok rekor kıran var mı? En çok rekor kendi ülkelerinden, İngiltere'den. Türkiye'den çok başvuru var. Bir kısmı para alacaklarını sanıyorlar ama öyle bir şey yok. Hülya Avşar da en çok magazin basınında yer alan sanatçı diye başvurmak istedi ama yok öyle bir şey.

* Onunla bir tartışmanız oldu. Evet. Bir konferansta konuşacaktım, baktım, Hülya Avşar benden sonra ekonomik girişkenlik üzerine konuşuyor. O sırada da Hürriyet muhabiri var, aynı böyle sizin gibi oturuyor. Dedim ki, madem Hülya Avşar konferans verecek, ben de şarkı söyleyeyim o zaman. Gazetelerde manşetten çıktı tabii bu. Sonra o bana hakaret etti, ben de mahkemeye vermeye karar verdim onu, ben hukuk adamıyım, onunla laf yarıştıramam. Kanal D'de özür diledi. "Ama hocam ben kaç şirket açtım başarılı bir işadamıyım" dedi. "Manukyan da başarılı ama konferans vermedi" dedim.

AYŞE DÜZKAN - GÜNAYDIN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Kaya'nın esmerleri
 Jackson Ailesi gibi
 'Oryantal Star'ın ilk galibi
 Soner Arıca'dan dualı pop şarkısı
 Alaçatı'dan Öncel geçti
 Boğazım şiş söyleyemem!
 Gökyüzünün F1'ine ünlü yağdı
 Türkiye futbolla uyutuluyor
 35 yaşın değerini bilen bir çağdayım
 Gülben Fransız da olur Alman da...
 Yanlış ayakkabı seçimi nasıra davetiye çıkarır!
 Dünden bugüne ulaşan tasarımlar
 Göğsünü gere gere evlendi
 Yaşgünü hediyesi sevgilisinin 'evet'i
 'Dövüş Kulübü' ekibi yeniden buluşuyor
 Bollywood'da moda rüzgarları
 Kimileri evleniyor kimileri ayrılıyor
 Halk ne diyor?
AYŞE ÖZYILMAZEL
Sinema bileti mazi oldu
İfil ifil gezelim, sokakta yemek...
HAKAN & UTKU
Havaya silah sıkanlarla mücadele
Silahın icat olması ve...
AYŞE TÜTER
Çilekli sarma
Bir adet yufkayı düz bir zemine yayın,...
Yeni nesil bekaret yaşını 12'ye düşürdü
Yeni nesil bekaret yaşını 12'ye düşürdü
Uğruna cinayetler bile işlenen bekaret, yeni kuşak için tabu olmaktan...
MS hastaları tatil için sonbaharı bekleyin
MS hastaları tatil için sonbaharı bekleyin
Dünyada milyonlarca insanın yakalandığı, kesin tedavisi olmayan MS...
Sosyete Göcek'e demirledi!
Sosyete Göcek'e demirledi!
İstanbul cemiyet hayatının ağır topları, hafta sonu Belma Simavi'nin...
İkisi de teselliyi club81'de buldu!
İkisi de teselliyi club81'de buldu!
Birlikteliklerini geçen hafta bitiren Pınar Altuğ ile Tony...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.