kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dünya basınında Lübnan savaşı
Kanlı bilanço: 575 ölü
Dünya basınında Lübnan savaşı

Dünya basınında Lübnan savaşı

İngiliz basınında bugün, İsrail uçaklarının Lübnan'ın güneyindeki Kana Kasabası'nda gerçekleştirdiği ve çoğu çocuk 50'den fazla sivilin ölümüyle sonuçlanan katliam ve Arap dünyasında artan ABD karşıtlığı başlıkları öne çıktı.

BBC'nin Türkçe internet sayfası" adresinde yer alan basın özetlerine göre, İngiliz gazetelerinin neredeyse hepsinin baş sayfasında, sığınak delen bombayla yerle bir edilen 3 katlı binanın yıkıntıları arasında, kucağında bir kız çocuğunun cesedini taşıyan adamın çaresizliğinin yansıdığı fotoğraf var.

Indenpendent,
fotoğrafın altında, "Buna daha ne kadar izin verebiliriz?" diye sordu. Arka sayfada ise, Kana halkının sitemini yansıtan, "Allah aşkına biz bunu hak edecek ne yaptık?" sorusu var. Gazete bombardımandan sonra öfkeli kalabalığın Beyrut'taki Birleşmiş Milletler (BM) binasına saldırdığını, dünyanın pek çok yerinde İsrail'i kınama gösterileri yapıldığını yazdı.

Londra'daki Trafalgar Meydanı'nda yapılan gösteriyle ilgili haberde, "Hepimiz Hizbullah'ız... İsrail'i Boykot Edin" yazılı dövizin yanında duran ve kendisini Siyonizm'e karşı bir Yahudi olarak tanımlayan bir Haham'ın fotoğrafı yer aldı.

Independent, İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in dün görüştüğü Amerikan Dışişleri Bakanı Rice'tan operasyonu devam ettirmek için bir hafta daha istediğini belirtti. Gazetenin başyazısında ise Lübnan krizinde Amerikan Başkanı George Bush'la birlikte aynı safta yer alan Tony Blair eleştirildi.

"İsrail'in Hizbullah'ı zayıflatma stratejisi geri tepti. Bu saldırganlık, en fazla Hizbullah'a hizmet ediyor. Saldırılar, İsrail'in eski Hıristiyan müttefikleri dahil tüm Lübnanlıları Hizbullah'ın kucağına itiyor. Şimdi Lübnan'da ya da Lübnan dışında, Hizbullah'ın silahsızlandırılması için kim baskı yapacak. Arap dünyasında Hizbullah karşıtı sesler artık duyulmuyor. Sonuçta bu krizden Hizbullah daha da güçlenmiş olarak çıkacak.

BM'den acil ateşkes çağrısı içeren bir kararın çıkması için baskı artıyor. İngiltere ve ABD böyle bir kararı ya desteklemek ya da veto etmek zorunda kalacak. İngiltere, İsrail ve Amerika'ya sınırsız desteği nedeniyle her zamankinden daha fazla yalnızlığa itilmiş durumda. Blair, artık bu siyasette bir yol ayrımına gelindiğini anlamalı ve acil ateşkes isteyen dünyanın sesine kulak vermeli. Aksi halde Blair'in siyasi mirası, Lübnan'ın yıkımı ve Kana'da enkazdan çıkarılan çocukların cesetleriyle birlikte anılacak."

Guardian gazetesi de taş kesmiş çocuk cesetlerine eşlik eden haberinde Kana'daki binayı vuran bombanın Amerikan yapımı olduğu ayrıntısına yer verdi. Gazete başyazısında Kana'nın Nisan 1996'da da benzer bir saldırıya hedef olduğunu, BM'ye ait bir binaya saklanan 102 Lübnanlı sivilin, İsrail bombardımanında hayatını kaybettiğini hatırlattı.

"O zaman bu saldırının niçin bir savaş suçu olarak görülmediğini sormuştuk. Aynı soru bugünkü saldırı için de geçerli. İsrail'in bu politikası o zaman sonuç vermemişti. Bugün neden amacına ulaşsın ki?"

"İSRAİL SAVAŞ SUÇU İŞLİYOR"

Guardian'da yazan eski İşçi Partisi hükümeti danışmanlarından David Clark ise, "Kimse savaş suçlarına ses çıkarmazken terör nasıl lanetlenebilir. Lübnan'da amaç, Hizbullah'a sırtlarını dönmelerini sağlayabilmek için Lübnan halkına olabildiğince zarar vermek ve acı çektirmek. Bu terörizm değilse nedir. Bu alenen savaş suçudur. Bu yüzden kimden gelirse gelsin terörün her türlüsünü lanetleyinceye kadar Blair ve Bush'un, iki yüzlü bir şekilde terörün ne kadar kötü bir şey olduğunu söylemeye hakkı yok."

Daily Telegraph gazetesi ise Condoleezza Rice'ın acil ateşkes sözcüğünü telaffuz etmeden çatışmaların bir an önce durdurulması gerektiği yolundaki sözlerini öne çıkardı. Gazete bu sözleri, Washington'un şimdiye kadar ısrarla sürdürdüğü İsrail'e destek politikasında "ilk çatlak" diye yorumladı. Daily Telegraph'a göre, bu açıklama, askeri amaçlarına ulaşabilmesi için İsrail'e istediği kadar zamanın verilmeyeceği anlamına geliyor. Guardian'da yer alan bir başka yorumda ise İsrail yönetimindeki asker-sivil ilişkisini değerlendirildi.

"İsrail'de birçok general, emekli olduktan sonra siyasete girer. Askeri geçmişe sahip olmak, siyasetçiler için bir avantajdır. Son İsrail başbakanları Ariel Şaron, Ehud Barak ve İzhak Rabin asker kökenliydi. Son Lübnan operasyonunda, İsrail'de kararları askeri geçmişleri olmayan Başbakan Olmert ve eski sendikacı Savunma Bakanı Amir Peretz alıyor. Bir İsrailli akademisyene göre, askerler başbakan ve savunma bakanının tecrübesizliğinden yararlanıyor olabilirler.

İsrail, 2000'de Lübnan'dan çekildikten sonra askerler, Hizbullah'ın sınırda güçlenmeye başladığını ve bir şeyler yapılması gerektiğini söyledi. Ordu Hizbullah için savaş planları hazırlarken, İsrail'in önceliği Batı Şeria ve Gazze'deki Filistin ayaklanmasıydı. İntifada'da zor günlerin geride kalmasından sonra Hizbullah yeniden gündeme geldi.

Hizbullah'ın, 3 hafta önce 2 İsrail askerini kaçırmasıyla askerlerin beklediği an geldi ve savaş planları yürürlüğe kondu. Olmert ve Peretz, askeri deneyimleri olmamasının, terörle mücadelede yumuşak davranacakları anlamına gelmediğini göstermek için bu planlara yeşil ışık yaktı. Generaller savunma bakanını devre dışı bıraktı. Ancak Olmert, askerin desteğini almayı başardı. Hatta generallerin kara harekatının genişletilmesi önerisini reddederek, emirleri seçilmiş bir sivilin verdiğini gösterdi."

"ARAP DÜNYASINDA ABD KARŞITLIĞI ARTIYOR"

Financial Times İsrail'in Lübnan saldırılarının ve Rice'ın Ortadoğu'nun geleceğiyle ilgili yorumlarının Arap dünyasında Amerikan karşıtlığını daha da ileri bir noktaya taşıdığını belirterek, "Kana saldırısı, dünyaya Lübnan operasyonunun trajik yüzünü gösterirken, Arapların ateşkesi engelleyen ABD'ye öfkesi iyice artıyor.

Rice'ın ged başyazısında çen hafta Lübnan'da yaşananları 'Yeni bir Ortadoğu'nun doğum sancıları' olarak nitelemesi ardından Araplar, Amerika'nın İsrail'le birlikte Lübnan ve Filistin'deki direniş hareketlerini saf dışı bırakarak bölgede hegomanyalarını kurmaya çalıştığını düşünüyor. Bir uzmana göre, Washington, demokrasiyi ilerleterek yeni bir Ortadoğu yaratmayı, demokrasiyi istemeyen gayri meşru aktörleri etkisizleştirmeyi amaçlıyor.

Arap hükümetleri, Washington'un onlardan olmalarını istediği yerde. Ama sorun, bölge halklarının hükümetleriyle aynı görüşte olmaması. Rice, Lübnan'da Hizbullah'ın silahsızlanmasını ve Lübnan'da demokrasinin filizlenmesini sağlayacak kalıcı bir ateşkes istediklerini söyledi. Ancak dünyanın büyük bir bölümü, bunu 'Washington, Hizbullah'ı vurması için İsrail'e zaman tanıyor' diye yorumladı.İsrail saldırılarını sürdürdükçe Hizbullah'a destek artarken, Amerika'nın desteklediği Lübnan hükümetine güven azaldı.

Beyrut'ta yayımlanan bir araştırmaya göre, "Lübnanlıların yüzde 87'si Washington'un dürüst bir arabulucu olmadığına inanıyor" ifadelerine yer verdi.

Financial Times, Lübnan'la ilgili haberlerinde İngiltere'de yayımlanan başka bir kamuoyu yoklamasının sonuçlarına yer verdi. Gazeteye göre, Lübnan krizinden sonra Başbakan Tony Blair'in halk desteği iktidara geldiği günden bu yana en düşük seviyeye indi.

Irak'ın işgalinden bu yana ABD Başkanı Bush'a koşulsuz destek vermekle eleştirilen Blair'i başarılı bulanların oranı yüzde 23. Gazete Avam Kamarası'ndan sorumlu kabine üyesi ve eski Dışişleri Bakanı Jack Straw'un İsrail'in saldırılarını sürdürmesinin Lübnan'ı daha da istikrarsızlığa sürükleyeceği yolundaki açıklamasının Blair'i kendi partisi içinde de yalnızlığa ittiğini belirtti. Gazeteye göre, Başbakan Blair ise kabinede çatlaklar olduğu yorumlarını reddediyor.

(İHA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 İsrail kendi sözünü bile dinlemiyor
 Türkiye de 'ekolojik felaket' tehdidi altında
 Rice: Ateşkes bir hafta içinde mümkün
 İsrail sığınağı vurdu: 37'si çocuk 60 ölü
 'Yeter artık'
 Dünya 'dur' diyor İsrail ordusu ilerliyor
 En büyük sigara karşıtı kanser oldu
 Küba'da 'taht' kardeş Castro'nun
 "Konuştuğun Tanrı değil şeytan!"
 Endonezya'da televole fetvası
 K. Kore lideri sekreteriyle evlendi
 Güzel çiftlerin ilk bebekleri genellikle kız
 Bağımlılığa alkollü çözüm
 'Fil adamlar' kanser
 Küba'da bir Gitmo daha açılıyor
 Kanada'da pembe' spor turnuvası
 Londra'da muz ağacı meyve verdi
Süper siftah: 1-0
Süper siftah: 1-0
Frankfurt'ta G.Saray'ı Nobre'nin golüyle yenen Beşiktaş'ın oldu.
Aslan avcısı Nobre 'dalya'yı da getirdi
Aslan avcısı Nobre 'dalya'yı da getirdi
Beşiktaş, G.Saray'a karşı 100.galibiyetini gurbette aldı. F.Bahçe...
Mumcu: Hükümet çıkarını düşünüyor
Mumcu: Hükümet çıkarını düşünüyor
ANAVATAN Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, ''Hükümet, bu...
Geleceğin komutanı fırçaya dayanamadı
TSK komuta kademesinde Kara Harp Okulu Komutanı Taşkesen'den sonra,...
Yazmak planın iflası anlamına mı geliyor?
"PKK'yı dağdan indirme planı"nı yazmak, inisiyatifin suya düşmesine...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu