kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çocuk programı deyip geçmeyin
Çocuk programı deyip geçmeyin
'Poptan uzak duruyoruz'
Çocuklar için en eğlenceli yerler

Bu programda her şey doğaçlama

Kanal 1'de yayınlanan çocuk programı Tatil Sabahı, Ali Poyrazoğlu'nun desteğiyle çocukların sağlıklı gelişimini esas alan, tecrübeli bir ekip tarafından hazırlanıyor.


Çocuk programı deyip geçmeyin

Kanal 1'in çocuk programı Tatil Sabahı'nın sunucuları Eser Ali ve Berrak Kuş, programda çocukların vizyonunu genişletmeyi amaçladıklarını söylüyorlar.

Reyting savaşlarının yaşandığı televizyon dünyasında belki de en çok ihmal edilen izleyicilerin başında çocuklar geliyor. Hatta minik izleyicilerin, çoğu zaman pop kültürle ve şiddet içeren yayınlarla istismar edildikleri de bir gerçek. Oysa konu çocuklar olunca yayın politikası açısından daha bir hassasiyet göstermek gerekiyor. İşte kurulduğundan beri seviyeli çocuk programları ve eğlenceli çizgi filmler yayınlayan Kanal 1, minik izleyicilere karşı daha özenli olmasıyla dikkat çekiyor. Kanal 1 Program Müdürü Aydın Erdem, yayın akışında çocuk programlarına özellikle ağırlık verdiklerini ve çok özenli davrandıklarını söylüyor: "Bizim üç aşamalı çocuk programlarımız var. Biri çizgi filmler, ikincisi Hugo ve Tolga Abi gibi interaktif işler, üçüncüsü de başlı başına çocuk programı olan Tatil Sabahı . Öncelikle biz televizyoncuyuz ve ilk amacımız seyirciyi televizyona bağlamak. Ama çocuk programları söz konusu olduğunda en çok dikkat ettiğimiz konu, zarar vermemek. Çünkü çocuk ve televizyon ilişkisi çok hassas bir ilişki. Biz programları hazırlarken, hatta çizgi filmleri seçerken bile çok seçiciyiz. Bizde komik de olsa şiddet özendiren çizgi film yoktur."

ÖZENİNCE, SONUÇ İYİ OLUYOR
İngiliz BBC televizyonunda yayınlanan çocuk programlarını kendilerine örnek aldıklarını belirten Erdem; "Hefedimiz o kaliteyi yakalamak," diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "BBC'deki çocuk programları didaktik değildir ama eğiticidir. Zarar vermez, eğlencelidir ve kalitelidir. Bizim özendiğimiz şey o. Tabii birebir aynısı değil. Türk çocuğu ne ister ona göre bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Biz çocuk programlarına en iyi ekibimizi, en iyi tesisatımızı bağlıyoruz. En fazla montaj ve stüdyo saatini onlara vermeye çalışıyoruz. Dolayısıyla bu kadar özenilince ortaya iyi şeyler çıkıyor. Örneğin Tatil Sabahı çok başarılı bir çocuk programı. Dakikalık reytinglerine baktığımızda Eser Ali ve Berrak'ın sunumları ve piyesleri sırasında reytingler yükseliyor. Bu da bizim çok hoşumuza gidiyor." Kanal1'in ilgiyle izlenen çocuk programı Tatil Sabahı, cumartesi ve pazar günleri sabah 8:00'den 10:00'a kadar yayında. Tiyatro sanatçısı Ali Poyrazoğlu'nun da desteğiyle, çocukların sağlıklı gelişimini esas alan tecrübeli bir ekip tarafından hazırlanan program, bu hafta 13'üncü bölümüyle geliyor ekranlara. Poyrazoğlu'nun ekibinden olan genç tiyatro oyuncuları Berrak Kuş ve Eser Ali'nin sunduğu Tatil Sabahı'nda video görüntüleri, çizgi filmler ve piyesler yer alıyor. Programın sunucularından Berrak Kuş, Tatil Sabahı'nın şimdiye kadar yapılmış çocuk programlarından çok farklı olduğu görüşünde: "Amacımız sadece eğitmek değil. Çok fazla eğitici olmaya çalışmak sıkıcı bir şey aslında. Biz onlardan daha büyüğüz, daha fazla tecrübemiz var ve bu tecrübelerimizden yararlanmalarını sağlıyoruz. Eğlenceyle birlikte yeni bir bakış açısı kazındırmak istiyoruz çocuklara. Onlara hep alternatif yollar göstermek istiyoruz. Saçımıza başımıza, kostümlerimize de dikkat ediyoruz. Sadece Gülben Ergen'e Hülya Avşar'a değil de, böyle genç insanlara da özensinler istiyoruz. Doğaçlama yapıyoruz. Diyalogları yönetmenimiz Ebru belirliyor, biz de oyuncu olduğumuz için doğaçlamayla o haftaki konuyu işliyoruz. Bizim programda 'çocuklar her sabah sütünüzü için' şeklinde ifadeler yer almıyor. Çocuklara 'arkadaşlar' diye hitap ediyoruz. Onlar da birer birey. Her kesimden çocukla konuşuyoruz röportajlarda. Sadece iyi okullara giden, yaz tatillerini yaz okullarında geçiren çocuklarla değil, mahallesinde top oynayan, evinde bilgisayarı olmayan çocuklarla da görüşüyoruz."

ÇOCUKLAR DOĞALLIĞI SEVİYOR
Diğer sunucu Eser Ali ise çocuk programı yapma fikri ilk teklif edildiğinde çok heyecanlandığını söylüyor: "İkimiz de profesyonel oyuncuyuz tabii ama, ilk başlarda zorluk çektik. Çocuk programı çok başka bir şey. Yaptığınız her şeyi bir kez düşünüp öyle yapmak zorundasınız. Pedagojik olarak nasıl olur? Nasıl karşılanır? Çocuk programı yapmak gerçekten büyük sorumluluk. Artık çocuklar internet çocuğu ve herşeyi biliyorlar. Diğerlerinin yaptığı sahte geliyor onlara. Diyaloglar onlara göre yazılıyor. Sahte, yapmacık davranışları çocuklara yutturamazsınız."

NESLİHAN TUNÇ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 İsimsiz futbol kahramanları
 Sahibinin sesi budur!
 Ünlü kadınlar bu ayakkabıya tapıyor
 90 santimetrelik Barbie bebekler
 Sırrını klarnetine söyledi
 'Başkası olsa gidemezdi'
 Ada, dul kadın ve yalnızlık
 Yalnız olmak hiç kolay değil
 'Tutku, yaşla şiddete dönüşür'
 Saatiniz kaç pırlantalı?
 'Tonton Osman'dan vazgeçmem!'
 Türkiye sınıf olsaydı adı Hababam olurdu
 Beykoz gönüllülerinin isyanı
 Asi çocuk kadınları yine seksi gösterecek
 Turistler için hediyelik İstanbul tişörtleri
 Kartondan ayakkabılar
 Ünlüler ondan vazgeçmiyor
 Cildiniz ekmekle güzelleşsin
 'Yapılan eleştirilerin yüzde 90'ı art niyetli'
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
ALİ POYRAZOĞLU
Siyasetin önünü açacak tek yol: Futbol
Geçen hafta...
Tarihi köşkte ızgara keyfi
Erenköy'deki Ethemefendi 36, bahçesinde kestane ağaçlarının bulunduğu, zengin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.