kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tarihi köşkte ızgara keyfi
Bahçede ızgaranın tadı bambaşka...

Erenköy'de sakin ve huzurlu bir köşk bahçesi... Yüzyıllık ağaçlar altında ızgaralar, salata ve zeytinyağlılar... Ethemefendi 36, ailece de gidilebilecek bir restoran.


Tarihi köşkte ızgara keyfi

Erenköy'deki Ethemefendi 36, bahçesinde kestane ağaçlarının bulunduğu, zengin ızgara mönüsü olan, sakin bir 'aile restoranı'.

Bağdat Caddesi'nin günün her saati eksilmeyen kalabalığından kurtulup Erenköy'deki Ethemefendi Caddesi'ne sapın, tatlı bir yokuşu yavaş yavaş tırmanırken bir yandan da iki asır öncesine gittiğinizi hayal edin. Yürüdüğünüz yolun her iki yanı şaraplık üzüm yetiştirilen bağlarla kaplı olsun. Herhalde hayal gücünüzü epey zorlamanız gerekecek. Zira bugün burada gökdelen boyutlarında apartmanların arasından ilerlerken, ortalıkta kargalardan başka yaratığın görülmediği ıssız bağları hayal etmek hiç de kolay değil. Oysa gerçek bu. 19. yüzyılın Cabernet Sauvignon bağları 20. yüzyıla girerken yerini köşklere, konaklara bırakmış, geniş bahçeler içine kurulu o güzelim ahşap köşkler ise 1960'lardan itibaren birbirinin burnuna sokulmuş dev apartmanlara dönüşmüş.

120 YILLIK KÖŞK
Kuşkusuz bu betonlaşma sadece Erenköy'e özgü değil. İstanbul'un hemen her kesimi arazi fiyatlarının astronomik boyutlara ulaşmasından sonra benzer görünümler sergiliyor. Yine de Ethemefendi Caddesi'nde 36 kapı numaralı bahçe içinde yaklaşık 120 yıllık, Mehmet Ali Paşa'nın yaptırdığı biblo gibi bir köşk eskiden buraların nasıl olduğuna ilişkin ipuçlarını bizlere sunuyor. Zamanında bahçesinde müzik ziyafetleri verilirmiş. Mehmet Ali Paşa'nın vefatından sonra köşkü Kami Bey adında biri satın almış; onun ölümünden sonra da eşi hayatı boyunca bu köşkte oturmuş. 15 yıl kadar önce sanatevi olarak onarılmaya başlanan bina bir kez daha el değiştirdikten sonra özel bir restorasyon çalışması geçirmiş ve tekrar İstanbul'a kazandırılmış. Sahipleri köşkü ve 120 yıllık kestane ağaçlarının bulunduğu bahçenin bir bölümünü restoran haline getirmişler.

HUMUSLU KÖFTE DE VAR
Köşkün iki katı restoran olarak kullanılıyor. Restorasyon sırasında esaslı bir kalorifer ve klima sistemi yapılmış. Geçtiğimiz ay köşkün içi bir kez daha yenilenmiş ve eskiden klasik ve ağır bir atmosferi olan alt kat modern bir görünüme kavuşmuş. Ama restoranın asıl keyifli yeri, kentin yoğun trafiğinden ve gürültüsünden sizi soyutlayan yemyeşil bahçesi. Son restorasyon çalışmalarıyla birlikte restoranın mönüsü de değişmiş. Ethemefendi 36 artık bir 'et lokantası...' Dolayısıyla oldukça sade bir mönüsü var. Hemen tamamı da ızgaralardan oluşuyor. Ancak porsiyonlar oldukça bol, etlerin yanında sunulan garnitürler de zengin. Dana pirzola, antrkot, bonfile mantar ve pilav ile, kuzu beyti, kuzu pirzola, kuzu şiş ve piliç ızgara but ızgarada pişmiş biber ve beğendi ile sunuluyor. Restoranın asıl iddiası köftelerinde. Patates tava ve turşu ile servis edilen baharatsız köftenin yanı sıra kaşarlı köfte, baharatlı cızbız köfte, elma dilim patates ve turşu ile sunulan susamlı köfte, seçeneklerin bir bölümü. İlginç bir köfte de, ortasına humus konup kenarları kapatıldıktan sonra pişirilen, dolayısıyla yerken içinden humus çıkan humuslu köfte. Ayrıca piliçten yapılmış bir köfteleri var.

'AİLE RESTORANI'
Etler dışında mönüde 'eşlikçiler' başlığı altında çeşitli salatalar, piyaz, kabak tarator, patlıcan biber tava, cacık ve her gün değişen 'günün zeytinyağlısı' dikkati çekiyor. Ayrıca, sadece salata ile karnını doyurmak isteyen diyet tutkunları için de 'cik cik salata' adı altında doyurucu bir salata düşünülmüş. Tatlı seçenekleri ise baklava ve revani dışında dondurma, kuplar ve sakızlı paşa muhallebisinden ibaret. Şarap mönüsü Kavaklıdere ve Doluca'nın ürünlerinden oluşuyor. Gerek yemeklerin, gerekse şarapların fiyatları oldukça makul. Ben bu restorana çeşitli kereler gidip yemek yedim. Yemekleri lezzetli, servis güler yüzlü. Her seferinde hanımların grup halinde ya da tek başlarına burada yemek yediklerini gözledim. Zaten restoranın sahibi de Mihrişah Suerdaş adlı bir hanım. Sıcak yaz günlerinde Ethemefendi 36'nın özellikle bahçesi, Anadolu yakasında oturanların sakin ve huzur içinde rahat bir soluk alabilecekleri, fanteziye kaçmadan düzgün bir yemek yiyebilecekleri, hakiki anlamda bir 'aile restoranı'.

Beğendiklerim:
Gerek şık ve ferah köşkün
içinde, gerekse asırlık
ağaçların altındaki
bahçesinde yemek yemek
çok keyifli. Restoranın
kendine ait geniş otoparkı
var. Etler kaliteli,
porsiyonlar bol, fiyatlar
fahiş değil.

Beğenmediklerim:
Ana yemeklerin etlerden
oluşması seçenekleri
sınırlıyor. Et yemeyen
birine burada sadece
salata ile yetinmek şansı
tanınmış. Ayrıca mönüde
şarapların sadece adları
yazılı, üretici adı ve üretim
yılı belirtilmemiş.

Mutfak * * *
Servis * * *
Ambians * * * *
Ethemefendi Cad. No: 36
Erenköy İstanbul
Tel : (0216) 3854131

DENİZ ERBİL

DİĞER GURME HABERLERİ
 Ummanda mutfak derdi olmaz!
 Şöhretli aşçıların bavulunda ne var?
 Bahçe vaha gibi yemekler vasat
 Ailelerin de gittiği esnaf lokantası
 Seyyar tezgâhından AB'ye
 Boğaz'a nazır lezzet mekânı
 Yüz milyon yıllık tarih kitabı: Şarap
 Sabahtan akşama kadar süren keyif
 Uskumru dolması en kral meze seçildi
 Türk mutfağının çağdaş yüzü
 Manzara mükemmel mönü esprili
 Cankurtaran'da balık keyfi
 Kebap ve tatlı dünyasında bir dev
 Başkentin ünlü lezzet durağı
 Şampiyon artık Bodrum'da
 700 kişilik 'butik' kebapçı
 Ölmeden önce tatmanız gereken 50 lezzet
 'Şimdiki müşteri tahsilli'
 Bize ait domates bile kalmadı
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
Çocuk programı deyip geçmeyin
Çocuk programı deyip geçmeyin
Kanal 1'in çocuk programı Tatil Sabahı'nın sunucuları Eser Ali ve...
İsimsiz futbol kahramanları
İsimsiz futbol kahramanları
Henüz futbol sahalarında fazla tanınmıyorlar ama birileri onları...
'Bunu da aşacağım elbet'
İstanbul Devlet Konservatuarı Bale Bölümü mezunu 26 yaşındaki balet...
Hayat kısa sen de eğlen dünyada
New York'lu bir taksi şöförünün kurduğu Manhattan Transfer...
Çok da gerekli olmayan dönüş
Ve Superman döndü... Clark Kent ile Superman'in aynı insan olduğunu fark...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.