kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   News in English
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Karun' hırsızlarına 25 yıl istendi

Uşak Müzesindeki ''Karun Hazinesi''nden hırsızlık olayıyla ilgili soruşturmayı sürdüren Cumhuriyet Savcısı, hazinenin en değerli parçalarından Kanatlı Deniz Atı Broşu'nun sahtesinin hazırlatılarak, orijinaliyle yer değiştirildiği belirterek, olayla ilgili müze müdürünün de aralarında bulunduğu 8 kişi hakkında zimmet ve tarihi eser kaçakçılığından 25'şer yıl, 2 kişi hakkında ise 4 yıl hapis cezası istemiyle dava açtı. Alınan bilgiye göre, olayla ilgili soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Mustafa Çelebi, olayla ilgili teknik takip verileri, tutanaklar,
soruşturma ve bilirkişi raporları ve ifadeleri inceledikten sonra, 10 kişi hakkında dava açtı.

İddianamede, ihbar mektubuyla başlatılan soruşturmada, Kültür Bakanlığından görevlendirilen uzmanların Uşak Müze Müdürlüğünün 5959 sayılı envanterinde kayıtlı olan eser üzerindeki incelemesinde, broşun''orijinali gibi dövme tekniğiyle değil, dökümle yapıldığı, ağırlığının 14,3 gram olması gerekirken 23.5 gram olduğu, zincirlerinin az sayıda halkayla örüldüğü, iğnesinin lehim ile tutturulduğu ve farklı noktadan çıktığı, saç lülelerinin cansız ve sığolduğu, gözde çapak olduğu, burun üstünde tırtılların olmadığı''nın saptandığı, sergilenen eserin ''sahte'' olduğunun anlaşıldığı belirtildi.

Bunun üzerine mahkeme kararıyla başlatılan teknik takipte, müze müdürü Kazım Akbıyıkoğlu'nun, olayla ilgili şüpheli olarak gözaltına alınan kişilerle toplam 259 görüşmesi, diğer şüphelilerin de çok sayıda birbirleriyle görüşmeleri tespit edildiğine yer verilen iddianamede, orijinal eserin İstanbul'da alıcılar tarafından gasp edildiğine değinildi.

ORİJİNAL BROŞ'UN KODU: ''HORMONSUZ DOMATES''

Savcı Çelebi, iddianame, sanıklardan Fehmi İşler ve Suat Yenmez'intelefon görüşmelerinde, ''dinlenmelerinden'' şüphelenerek orijinal broşa ''hormonsuz domates'', sahte broşa ise ''hormonlu domates'' kod adını verdiklerini bildirerek, şu görüşlere yer verdi:
''Mahkeme kararıyla telefonları dinlenen şüphelilerden Fehmi ve Suat'ın suça konu tarihi esere alıcı olan ve kimlikleri belirlenemeyenkişilerle tarihi eseri kastederek, Uşak'taki domatesten bahsettikleri,sahte ya da gerçek anlamında 'hormonlu ya da hormonsuz domates' tabirini kullandıkları, alıcı ve aracıların Uşak'taki domatesin hormonlu olduğunu gördüklerini, hormonsuzunu görmek için yanlarına geleceklerini söyledikleri, eseri Japonya'ya götürmekten, eserin Bulgaristan'da olduğundan bahsettikleri anlaşılmıştır. Bu şüphelilerin meslekleri itibarıyla domates ticari yapmadıkları,ilgileri olmadığı, kendi beyanlarıyla bellidir. Suça konu at başlıklı,balık kuyruklu kanatlı eserin gerçeği ve sahtesini tanımlamak için hormonlu domates, hormonsuz domates tanımlarını kullandıkları anlaşılmıştır.''

MÜDÜR, ORİJİNALİ ALIP YERİNE SAHTEYİ KOYDU

İddianamede, bilirkişi raporları, şüpheli ifadeleri ve telefon kayıtlarına dayanılarak, olay şu şekilde anlatıldı: ''Müze müdürü Kazım Akbıyıkoğlu, Uğuz Sağlan, Mehmet Polat ve FuatErgün, Uşak Müzesindeki Kanatlı Deniz Atı Broşu bulunduğu yerden alarak satma konusunda anlaştı. Bu kişiler eserin satımı konusunda da Fehmi İşler, Ahmet Düzyer ve Suat Yenmez ile anlaşma sağladı. Uğuz Sağlan ve Fuat Ergün, belirlenemeyen bir yerde ve şekilde eserin sahtesini yaptırdı. Uşak Müze Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu, orijinal eseribulunduğu yerden alarak, yerine sahte olanını koydu. Orijinal eser Mehmet Polat, Uğuz Sağlan, Fuat Ergün ve Halil Eker tarafından İstanbul'a götürüldü. Polat, Sağlan ve Ergün'ün elindeki eser rızalarıdışında, alıcılar Ahmet Düzyer, Fehmi İşler ve Suat Yenmez tarafından alındı.''

DELİL FOTOĞRAF VE PANTOLON ADLİ EMANETTE

Şüphelilerin yakalanması için 29 Mayısta başlatılan operasyondan 2gün önce, orijinal eserin Fehmi İşler'de olduğunun, İşler'in cep telefonundaki fotoğraftan anlaşıldığı ortaya çıktı. İddianamedeki bilgiye göre, cep telefonunda kayıtlı olan ve 27 Mayısta çekilen fotoğraftaki kanatlı deniz atı broşunun ''orijinal'' eser olduğu, fotoğraftaki eserin üzerinde durduğu pantolonun da, operasyon sırasında İşler'in giydiği pantolon olduğu anlaşıldı. Pantolon ile ceptelefonuyla çekilen fotoğraf adli emanete alındı.

İKİNCİ KEZ BİLİRKİŞİ RAPORU İSTENDİ

İddianamede; operasyonun ardından, müzedeki eserin 29 Haziranda ikinci kez bilirkişi incelemesinden geçirildiği, Bilkent Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yaşar Ersoy, Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. Gül Gürtekin Demir ve aynı üniversitede araştırma görevlisi Hüseyin Cevizoğlu'ndan oluşanheyetinin, Uşak Müzesinde bulanan Kanatlı Deniz Atı Broşu ile kayıtlardaki orijinali arasında 14 fark tespit ettikleri belirtildi.

Savcı Çelebi, tutuklu yargılanan müze müdürü Kazım Akbıyıkoğlu, Mehmet Polat, Halil Eker, Fuat Ergün, Fehmi İşler ile firari sanık Ahmet Düzyer, Uğuz Sağlan ve Suat Yenmez'in, 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet ve zimmet suçlarını işledikleri gerekçesiyle 25'er yıl, tutuksuz yargılanan polis memuru Bülent Yücel ve tutuklu yargılanan İsmail Bilgin'in ''suçu bildikleri ve öğrendikleri halde yetkili mercilere bildirmedikleri'' gerekçesiyle1 ile 4 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları istemiyle dava açtı.

İddianamede, operasyon kapsamında gözaltına alınan ve daha sonra salıverilen İsmail Boran, Erkul Kırmızı ve Dursun Savaş Günaltay hakkında da takipsizlik kararı verildiği belirtildi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Üniversite kontenjanları belirlendi
 Vakıf üniversiteleri yüzde 5-28 arasında zamlandı
 WWF'den Akdeniz ülkelerine "kuraklık" uyarısı
 Bitlis'te askeri araç mayına çarptı: 5 şehit, 4 yaralı
 Paşa'nın telefonunu dinleyenler kim?
 Puanlar değil, kaçıncı sırada olduğunuz önemli
 'Türbanı korumak için örgüt kurdular'
 Milli Eğitim Müdürü'ne 'kızak' atama
 Atabeyler'in hedefi darbeydi
 Çörtoğlu'nun arabasındaki kan
 Terör örgütü PKK Bağdat'ta büro açtı
ERGUN BABAHAN
Meclis'teki gizli anlaşma
Türkiye'de yolsuzluk iddiaları...
MEHMET BARLAS
Kimsenin kriz üretmek gibi bir lüksü...
FATİH ALTAYLI
Açıklayın lütfen
Başbakan Tayyip Erdoğan, NTV...
ERDAL ŞAFAK
AB'nin kilidi: BTC
ABD eski Başkanı Bill...
İsrail Lübnan'a girdi
İkinci cephe açıldı... Hamas militanlarından sonra, bu kez de...
'Bu savaş ilanıdır, acı bir karşılık vereceğiz'
İsrail Başbakanı Olmert, askerlerin kaçırılmasının teröristlerin...
Bolluk içinde yokluk
Bolluk içinde yokluk
Galatasaray'ın kurmayları Riva'dan umudu kesti. Seyrantepe'de...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu