kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
OKS birincileri İstanbul'dan
OKS birincilerinden Yargıç: Önemli olan düzenli çalışmak
Elif Afacan: Beklediğim sonuçtu

OKS birincileri İstanbul'dan

Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) sonuçları açıklandı. İstanbul Özel Çınar İlköğretim Okulundan Yiğit Yargıç ile İstanbul Özel Üsküdar S.E.V. İlköğretim Okulundan Selin İşgüven, her iki puan türünde de birinciliği paylaştı.

2005-2006 OKS Birincisi Yiğit Yargıç-İstanbul
2005-2006 OKS Birincisi Selin İşgüven-İstanbul
2005-2006 OKS ikincisi Zeki Can Uzun-İzmir
2005-2006 OKS üçüncüsü Konuray Mutluer- İstanbul

OKS SONUÇLARINA BURADAN
ULAŞABİLİRSİNİZ



OKS'Yİ ÜÇ YIL SONRA KALDIRMAYI PLANLIYORUZ

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, sınav sonuçlarına ilişkin bilgi vermek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı Başöğretmen Salonu'nda basın
toplantısı düzenlendi. Çelik, OKS'yi kademeli olarak kaldıracaklarını açıkladı.

Çelik'in verdiği bilgiye göre, sınava 798 bin 307 aday girdi. Adaylardan 798 bin 296'sının sınavı geçerli sayılırken, 11'inin sınavı
iptal edildi.

Sınavda, Türkçe-Matematik puan türüne göre 2 bin 692 aday, Matematik-Fen puan türüne göre de 5 bin 242 aday 160 puan barajını
geçemedi.

Sınavda, Matematik-Fen ve Türkçe-Matematik puan türlerinde İstanbul Özel Çınar İlköğretim Okulundan Yiğit Yargıç ile İstanbul
Özel Üsküdar S.E.V. İlköğretim Okulundan Selin İşgüven tüm soruları doğru bilerek ve 500 tam puan alarak birinciliği paylaştı.

Matematik-Fen puan türünde, İzmir Petkim İlköğretim Okulundan Zeki Can Uzun 498.807 puanla ikinci oldu. Matematik-Fen puan türünden
İstanbul Bahçelievler Doktor Refik Saydam İlköğretim Okulundan Derya Şahin ile İstanbul Özel Bostancı Doğa İlköğretim Okulundan Hilal
Özdemir 495.653 puanla Matematik-Fen puanı türünde üçüncülüğü elde etti.

Türkçe-Matematik puan türünde Zeki Can Uzun 496.900 puanla yine ikinci olurken, bu puan türünde üç kişi üçüncülüğü paylaştı.
Türkçe-Matematik Puan türünde İstanbul İstek Özel Barış İlköğretim Okulu dan Konuray Mutluer, Kayseri Bilge Kaan İlköğretim Okulundan
Ümit Yılmaz, Özel Adana İlköğretim Okulundan Elif Afacan 496.617 puanla üçüncü oldular.


2006 Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda (OKS), 798 bin 307 öğrenciden yüzde 5.8'ine denk gelen 46 bin 733'ü "sıfır" puan aldı.

Bu öğrencilerin yanı sıra 27 bin 13 öğrenci de 160 puan barajının altında kalırken, kızlar erkeklere göre, özel okullar devlet okullarına göre daha başarılı oldu. Edirne en başarılı il olurken, İstabul'dan iki özel okul öğrencisi tüm sorulara doğru yanıt vererek Türkiye birinciliğini paylaştı.

OKS'nin üç yıl içinde kademeli olarak kaldırılacağı bildirildi.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 2006 OKS sonuçlarını, Bakanlık Başöğretmen Salonu'nda düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Buna göre, 809 bin 21 kişinin başvurduğu OKS'ye, başvurmasına karşın 10 bin 714'ü aday girmedi. 798 bin 307 öğrencinin ter döktüğü sınavda, 798 bin 296'sının sınavı geçerli sayıldı, 11 öğrencinin ise sınavı iptal edildi. 214 adayın da kopya taraması sonucu bazı testleri iptal edildi.

46 BİN 733 "SIFIRCI"

Sınavın yine en tartışmalı konusunu her yıl olduğu gibi bu yıl da sıfırcılar oluşturdu. 2006 OKS'de 46 bin 733 öğrenci sıfır puan çekti. Toplam 100 sorunun yöneltildiği sınavda 46 bin 733 öğrencinin, yanlış yanıtların doğru yanıtları götürmesi nedeniyle ham puanları bile hesaplanma gereği duyulmadı.

73 BİN 746 ÖĞRENCİ İLK AŞAMADA ELENDİ

Sınavı kazanma barajı olan 160 puanın altında kalan öğrenci sayısı ise 27 bin 13 olarak gerçekleşti. "Sıfırcılar" ile "barajın altında" kalan toplam 73 bin 746 öğrenci 2006-OKS'nin ilk aşamasında elendi.

KIZLAR DAHA BAŞARILI

2006-OKS'de kızlar erkeklere göre daha başarılı oldu. Sınava giren 798 bin 296 adaydan 415 bin 370'ini erkek, 382 bin 926'sını da kızlar oluştururken, erkeklerin Türkçe-Matematik (TM) puan ortalaması 250.053, kızların 254.824 olarak gerçekleşti. Matematik-Fen (MF) puanın da ise erkekler 245.725, kızlar 249.053 ortalama tutturdu.

Adayların Türkiye geneli ortalamasında ise TM puanı ortalaması MF puanı ortalamasına göre daha yüksek çıktı. TM puanı ortalaması 252.403, MF puan ortalaması 247.364 oldu.

MATEMATİKTE YİNE SINIFTA KALDIK

Sınavın test türlerine göre başarı düzeyini gösteren istatistikte, adayların matematik testinden sınıfta kaldığı görüldü. Türkçe, matematik, fen bilimleri ve sosyal bilgiler testlerinin her birinden 25'er sorunun yöneltildiği sınavda adayların, matematik testindeki net ortalaması 1.70'te kaldı. Adaylar, fen bilimlerinde 6.32, Türkçe'de 8.95 ortalama net yaparken, en başarılı test ortalaması 10.06 ile sosyal bilimler testinde tutturuldu.

ÖZEL OKULLAR DAHA BAŞARILI

Sınavda özel okullar devlet okullarına oranla daha başarılı oldu. Sınavın en başarılı 20 öğrencisinin 11'inin özel, 9'unun ise devlet okulu mezunu olduğu bildirildi. OKS'de iki aday birinciliği paylaşırken, birinciler tüm sorulara doğru yanıt vererek 500 tam puan aldı. İstanbul Özel Çınar İlköğretim Okulu öğrencisi Yiğit Çınar ile Özel Üsküdar S.E.V. İlköğretim Okulu öğrencisi Selin İşgüven TM ve MF puan türlerinin OKS şampiyonları oldu. TM ve MF puan türlerinin ikinciliğini ise İzmir'den Pektim İlköğretim Okulu öğrencisi Zeki Can Uzun adlı öğrenci aldı. TM puan türünün üçüncülüğü 3 öğrenci, MF puan türünün üçüncülüğü ise 2 öğrenci arasında paylaşıldı.

EDİRNE BİRİNCİ

Sınavın en başarılı ili ise Edirne oldu. Edirne, hem TM hem de MF puan türlerinde birinci sıraya otururken, Edirne'yi Burdur izledi. Üçüncü en başarılı il ise Ankara oldu. İstanbul TM puan türünden 30'ncu, MF puan türünden ise 33 sırada yer aldı.

SONUNCULAR DEĞİŞMEDİ

2006-OKS'nin yeni olmayan tek özelliği ise başarısız illerin sıralaması oldu. Bu yıl da OKS'de Hakkari, Şırnak, Ağrı ve Ardahan geçmiş yıllardaki gibi en başarısız iller arasındaki yerini korudu.

OKS TERCİH TAKVİMİ


Sonuçları açıklanan OKS'nin yarından itibaren tercih süreci başlıyor. Adaylar 11-21 Temmuz 2006 tarihleri arasında 12 okula yer verecekleri tercihlerini yapacak. 28 Temmuz 2006 tarihinde birinci yerleştirme sonuçlarının açıklanacağı kaydedilirken, 29 Temmuz-4 Ağustos 2006 tarihleri arasında internet üzerinden kayıtlar yaptırılabilecek. Boş bulunan kontenjanlar için adaylar ikinci tercihlerini 7-13 Ağustos 2006 tarihleri arasında yapacaklar, ikinci kesin kayıtlar ise 21-24 Ağustos 2006 tarihinde gerçekleştirilecek. Adaylar bu yıl önceki yıllarda olduğu gibi boş kalan kontenjanlara üçüncü yerleştirmeyle giremeyecekler.

ÇELİK: OKS KADEMELİ OLARAK KALDIRILACAK

Sınav sonuçlarını açıklayan Bakan Çelik, OKS'nin 3 yıl içerisinde kademeli olarak kaldırılacağını açıkladı. Çelik, yeni uyguladıkları müfredatın Türkiye geneline yaygınlaştırılmasının ardından 2008 yılında "OKS'nin tarihe karışacağını" söyledi. Çelik, değişikliği yaparken özellikle aileleri ve öğrencileri mağdur etmeyeceklerini ifade ederken, "Onları hazırlıksız, şoke edecek bir düzenleme yapmayacağız. 1998 yılında üniversiteye giriş sınavındaki gibi öğrencinin vurgun yiyeceği bir değişiklik olmayacak" dedi. 3 yıl içerisinde tamamen kaldırmayı öngördükleri sınavın içeriğinin gelecek yıl değişeceğini söyleyen Çelik, "Öğrencinin okuldaki başarısını, mezuniyet ortalamasını 6, 7, 8'nci sınıflardaki sonuca yansıtıcı bir düzenleme yapacağız. Aynı zamanda sınavın içeriğiyle ilgili bir düzenleme de düşünüyoruz" dedi.

DERSHANECİLER ÖNERİ

Çelik, dershane sektörünün OKS'ye yönelik kapsamlı bir hazırlığı olduğunu anımsatırken, sektörün üç yıl sonra sınavın kaldırılacağını göz önüne alarak kendilerini uyarlamaları gerektiğini ifade etti. Çelik, dershanecilere özel okulculuğa yönelmeleri önerisinde bulundu.

(AJANSLAR)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Kara Harp Okulu Komutanı emekliliğini istedi
 Sendikada iç çamaşırı krizi
 Eve hapsolmadan nüfus sayımı!
 2010'da Türkiye nüfusu:76.5 milyon
 Cesaret etsem küpe takacaktım
 Kanada üniversiteleri cazibe merkezi oldu
 Türkiye'nin Loizidou'su
 Ölen mühendise gözyaşlı veda
 Askere araba yıkatan sivil memura ihraç
 OKS sonuçları bugün açıklanıyor
 Kürsü yaptılar merdiveni unuttular
ALİ KIRCA
Kapı...
Dünya Kupası'nı kazanmak önemli. Ama kaybetmek o...
ERGUN BABAHAN
Yurttaşlık ve eşitlik
İngiliz sosyolog T.H....
MEHMET BARLAS
Sezer'le Erdoğan "Tek yumurta ikizleri"...
ERDAL ŞAFAK
Lukoil hamlesi
Yukos'un yok edilip Putin...
MEHMET ALTAN
Kent kadınları ve AK Parti
Türkiye'de AB'ye olumlu...
İniş sonrası facia: 124 ölü
Rus S7 Havayolları'na ait Airbus A-310 tipi uçak, inişten sonra...
First Man sancısı
Resmi ziyaretlerde iki lider toplantı yaparken hanımları da kültürel...
Veni Vidi Vici (Geldim-Gördüm-Yendim)
Veni Vidi Vici (Geldim-Gördüm-Yendim)
Almanya-2006'nın finali Zidane'ın penaltı golüyle başladı. Materazzi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu