kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Grill'in kitabını yazmışlar
Yaz aylarının leziz dumanı
Grill'in kitabını yazmışlar

Grill'in kitabını yazmışlar


Aslında açık havada düzenlenen ve genellikle sivrisineklerle, dumanla ve kötü hava sürprizleriyle boğuşulan grill partilerinde en önemli unsur yemek değildir. Bu toplumsal buluşma merkezlerinde belirgin özellik, masaların ya hiç olmaması, ya da çok az sayıda çevreye yerleştirilmesidir. Dolayısıyla grill, serbestçe sohbet için uygun bir ortam yaratır. 1970'li yıllarda Tolksdorf adlı bir ızgara filozofunun yazdığı Grill ve Grill Yapmak adlı bir kitap buldum. Bu kitaba göre, kadının mutfağı onun çalışma dünyasını, özel yaşamı, aileye ilişkin ortamı simgeliyor. Mangal ise kadının mutfağı dışında ele alınan erkeksi bir olgu. Örneğin mangal kömürü, erkekte atavistik kamp ateşini çağrıştırmaktaymış. Maşayla koru dağıtırken, bir Kızılderili reisi, vahşi ormanlardan ekibini geçiren bir kılavuz, hiç değilse bir izci olarak görürmüş erkek kendini.

YUNAN MİTOLOJİSİNDEN ÖRNEK
Bu bilgilerimi aktardığım eşim, "Artık bu kadar yeter," dedi. "Yoksa işin ucunu Prometeus'a kadar götüreceksin." Bildiğiniz gibi, Prometeus bir zamanlar Yunan Mitolojisi'nde ateşle oynamaya başlamış, bu yüzden de tanrı Zeus tarafından üzerine bir kartal gönderilerek cezalandırılmıştı. Kartal her gün onu canlı canlı gagasıyla parçalıyordu. Grill başındaki modern Prometeus ise daha az tehlikeli bir yaşam sürüyor. Onun en büyük düşmanları, olsa olsa duman altı ettiği komşuları. Ama tüketim dünyasından grill modasına yeşil ışık yakıldığı sürece, mangal meraklısı erkek başını dik tutup, dünyaya, özelikle de evin neresine kaçarlarsa kaçsınlar, ızgara kokusundan kurtulamayıp kendisine giderek kinlenen apartman sakinlerine, açık havada yürüyüş yapmaya çalışırken duman altı olan hemşehrilerine korkusuzca meydan okuyabilir. Çünkü şimdi mangal zamanı ve onun gibiler çoğunlukta. Bu 'çağdaş' uygulamaya tepki göstermek ise 'çağdışılık'. Heyhat!..
DİĞER GURME HABERLERİ
 Gıda zehirlenmesi tezgâhlarda...
 Dünyanın en lezzetli fıstığı
 Bize özgü lezzetler hangileri?
 Prensesi uyutmayan minik yeşil tane
 Tavuklarımıza lezzet geldi
 'Baklava bizimdir bizim kalacaktır'
 Ece'den mutfak dersleri
 Kahvaltıda Van lezzeti
 Bulgur sonunda sınıf atladı
 Zengin olmanın derdi başka
 Bize de mi lolo?
 Isparta'yı mutlaka keşfedin
 Şarapçıların bilek güreşli
 Ağız tadıyla okunacak dergi...
 Kırmızı noktalı kahvehaneleri bir padişah kapattı diğeri açtı
 Anne kahvaltısı için günün her saati gidilebilir
 Kuşkonmazın zamanı geldi
 Şarap dünyasının son gözdeleri
 Mis kokan zencefilli kurabiyeler
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
AHMET ÖRS
Gıda zehirlenmesi tezgâhlarda...
Kokoreç ve döner gibi,...
Gidip Himalayalar'da bir mağarada oturalım bari
Gidip Himalayalar'da bir mağarada oturalım bari
Ferrari'sini Satan Türk Bilge Ersin Pamuksüzer, "Hayatımız işgal...
'Bu koleksiyonun modası geçmez'
'Bu koleksiyonun modası geçmez'
İlk jean'ini 1972 yılında üreten Gas firmasının sahibi Claudio...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.