kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kauçuk gibi domates yiyoruz
Tohumun kontrolü çok zor
Kauçuk gibi domates yiyoruz
Biyolojik çeşitlilik ölmek üzere

Kauçuk gibi domates yiyoruz


Batur - Bizim işin üç bacağı var; biri üretici, biri tüketici, ortada da aracı bacağı. Kritik etmek için söylemiyorum. Aracıların baktığı bir tek şey var; 1 kilo mal alayım, o 1 kilo malı da en az fireyle yine 1 kilo olarak satayım. Dolayısıyla sertlik ve bozulmama kriteri öne çıkıyor. 15 sene evvel mahalle pazarı kalktığında çöpçüler alanı iki günde temizleyemezdi. Malın yarısı yerde kalırdı; bugün öyle bir şey yok. Domateste fire oranı yüzde 50'lerden yüzde 3'lere, 2'lere düştü.

Örs - Buzdolabında dayanıyor.
- 15 gün. Hep bilinen bir gen vardı. Bu geni domatese aktardığınız anda uzun raf ömrü dediğiniz, günlerce saklama özelliğini verebiliyorsunuz. Ama lezzet ve renk konusunda büyük problemler çıkıyor, domates kauçuk gibi oluyor, kimse kullanmıyordu. Bu geni domateslere İsrailliler aktardılar. Halciler baktılar ki müthiş bir şey; bundan çıkan domates bozulmuyor, fire sıfıra düştü. Bu sefer onun dışında domates almamaya başladılar. Üretici de ister istemez bu tür domates üretir oldu. Biz tüketiciler de kauçuk gibi domates yemeye şartlandık. Ama bu hızla değişecek. Dikkat ederseniz son yıllarda renkte fark etti. Arkadan lezzet gelecek. İki üç seneye kadar hem raf ömrü hem kokusu, lezzeti, rengi olan domatesler çıkacak. Genetikte her şeyin çözümü var.

- Bu gerçekten büyük bir müjde. Demek ki teknoloji sadece dayanıklılık değil, lezzet faktörünü de gözetmek zorunda olduğunu fark ediyor
- Ne isterseniz, hangi özelliği öne çıkartmak istiyorsanız, genetikte onu ilave edebiliyorsunuz.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Seyyar tezgâhından AB'ye
 Boğaz'a nazır lezzet mekânı
 Yüz milyon yıllık tarih kitabı: Şarap
 Sabahtan akşama kadar süren keyif
 Uskumru dolması en kral meze seçildi
 Türk mutfağının çağdaş yüzü
 Manzara mükemmel mönü esprili
 Cankurtaran'da balık keyfi
 Kebap ve tatlı dünyasında bir dev
 Başkentin ünlü lezzet durağı
 Şampiyon artık Bodrum'da
 700 kişilik 'butik' kebapçı
 Ölmeden önce tatmanız gereken 50 lezzet
 'Şimdiki müşteri tahsilli'
 Bize ait domates bile kalmadı
 Organik tarım doğayı koruyor
 Baklavanın mutlulukla bir ilişkisi olmalı
 Türk mutfağının kendine özgü bir kokusu olmalı
 Aşçılıkta kepçe kazan dönemi kapanıyor
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
ALİ ESAD GÖKSEL
Seyyar tezgâhından AB'ye
Ülkelerin yiyecek ve içecek...
'Hastayım diye hayata küsmedim!'
'Hastayım diye hayata küsmedim!'
Birkaç hafta önce böbrek nakli olan ünlü fotoğrafçı Serdar Önal,...
Eğlenceden payınızı alın
Eğlenceden payınızı alın
MFÖ, Sezen Aksu, Gülben Ergen gibi popüler sanatçıların sahne alacağı...
En iyi polis, dizisi olan polistir
Komplo teorilerine inananlara Alias, güçlü polis imajını görmek...
Bir elinde fasulye, diğerinde rizotto!
Türk müzisyenler için "Hepimiz birer kuru fasulyeyiz," diyen Serdar...
Parlak bir felaket örneği...
İlk versiyonu Poseidon Macerası adıyla 1972'de gösterilen Poseidon'dan Kaçış,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.