kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sıra PKK'lılara geldi
Gül'den Mottaki'ye BTC daveti

Sıra PKK'lılara geldi

SABAH'ın sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Gül, ABD Dışişleri Bakanı Rice'a "ABD nasıl El Kaide'nin Irak'taki liderlerini temizliyor, aynı şekilde PKK'nın da gücü kırılmalı. Sözünüzü tutun" diyeceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Dışişleri Bakanları toplantısına katılmak üzere geldiği Bakü'de SABAH'a önemli açıklamalarda bulundu. Temmuz başında Washington'a gitmeye hazırlanan Gül, ziyaret öncesi ABD'li muhatabı Condoleezza Rice'a El Kaide'nin Irak'ta öldürülen lideri Zerkavi'yi kastederek şu kritik mesajı gönderdi: "Aynısını PKK için de bekliyoruz." Gül'ün iç ve dış politika gündemine ilişkin açıklamaları şöyle:

* PKK VE VİZYON BELGESİ: ABD ziyaretim sırasında ortak vizyon belgesini Rice ile birlikte
açıklayacağız. Bu ziyaretin en önemli konularından biri PKK olacak. Beklentimiz iyice arttı, çünkü önceki yıllara göre Irak'ta taşlar yerine oturdu. ABD'nin de Iraklılar'la beraber adım atması gerekiyor. Nasıl El Kaide'nin Irak'taki önemli simalarını temizliyor ve güçlerini kırıyor, aynı şekilde PKK'nın da gücü kırılmalı. Beklentimiz budur. Rice, Türkiye ziyareti sırasında iki misli gayret içinde olacaklarını söylemişti, bunu gösteren işaretler var.

* ERKEN SEÇİM YOK: Seçimler vaktinde yapılacak. Her zaman halkla beraber olmamız seçim hazırlığı olarak algılanmamalı. Başbakan'ın Kıbrıs konusunda AB'ye rest çekmesinin de seçimle alakası yok. Politikamız doğrudur. Böyle olmasaydı Kıbrıslı Türkler bedelini öderdi. Şimdi faturayı başkaları ödeyecek. Bu politika bizden önce olsaydı bunlara gerek kalmazdı.

* AB'YE ŞANTAJ YAPMIYORUZ: Lüksemburg uçağını beklettik diye bir övünme içersinde değiliz. Ancak randevu saatimiz belliydi ve onlar daha önceden problemlerini çözebilirlerdi. Sonuçta, 24 AB üyesinin birleştiği bir konuda, 1 üye problem yarattı. Kendi aralarında daha kolay halledilebilirdi. Bizim şantaj, restleşme veya tehdit niyetimiz yok. Dönem Başkanlığı'na da önceden "Herhalde havaalanında beklememizi arzu etmezsiniz, bir an önce çözün de düzgün işlesin" dedik. Onlar da çok arzu etmelerine rağmen yapamadılar.

* RUMLARA KARŞI BAŞARI: Rumlara karşı başarılı olduk. Aslında ortada bir mutabakat var. Fasıl açıldı ve kapandı. Ancak, bu konu konuşulacağı yerde gereksiz bir şekilde Kıbrıs meselesi ile gölgelenmeye çalışılınca biz de görüşlerimizi ortaya koyduk. Eylem planımız ortada, bunun dışında farklı bir yaratıcı plan varsa ona da bakarız. Sonuçta biz AB sürecinin Kıbrıs'a esir alınmasına izin vermeyiz.

* İRAN DİPLOMASİSİ: İran konusunda bütün mesele diplomatik çözüm bulunması. Tahran'ı ziyaret etmeyi şu an gerekli görmüyoruz ancak gerekirse tabii ki en üst düzeyde ziyaretler gerçekleştirilir. Sık sık telefon görüşmeleri yapıyorum. Durum iyi gidiyor. Daha dün İranlılarla, ondan önce de yine Rice ile görüştüm. Dün aldığım bilgilere göre çok iyimser bir durum var.

İKÖ'YE KIBRIS ÇAĞRISI
Dışişleri Bakanı Gül, Bakü'de İKÖ Dışişleri Bakanları toplantısında yaptığı konuşmada da KKTC ve Batı Trakya'daki Türk azınlığı için destek istedi. Gül, "Müslüman kardeşlerimiz ambargo altında" dedi. Gül, İKÖ toplantısı çerçevesinde ikili görüşme yaptığı muhataplarından Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine adaylığı için de destek istedi.

ORTADOĞU'DA REFORM
Ortadoğu'daki gelişmelere de değinen Bakan Gül, "Reform zamanı geldi" diye başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ortadoğu'da barış, kitle imha silahlarından uzak ve güvenli bir bölge istiyoruz. Türkiye, nükleer sorunun giderilmesi için elinden geleni yapıyor." Filistin sorununun çözümünün 3 aşamalı olduğunu ifade eden Gül, öncelikle Filistin'deki dayanışmanın devamını istedi, "İkinci olarak İslam dünyası dayanışmaya yardım etmeli" dedi. Üçüncü olarak ise çözümün yan yana yaşayan iki devletten geçtiğini anlatan Gül, aynı şekilde Azeri-Ermeni ihtilafına dikkat çekti, Ermenistan'ın işgal ettiği topraklardan çekilmesi gerektiğini söyledi.

CEREN AKDAĞ BAKÜ


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Ya Bush'un yerinde olsaydı!
 Schüssel: Erdoğan'ın zamanlaması kötü
 İzolasyon kalkmadan hamle beklemeyin
 Babacan Soros'la görüştü mü?
 Kübra'ya izin vermekle yanlış yaptım, keşke vermeseydim
 Siyaset hayatına iki yeni parti geliyor
 Etkin pişmanlık TMY'den çıktı
 Bush yarın Türkiye'yi savunacak
 Bartholomeos'la gizli pazarlık
MUHARREM SARIKAYA
Ara seçim şart mı?
Hükümetin, "seçimler...
YAVUZ DONAT
Askersiz, muhtırasız, müdahalesiz...
Hikâye bu ya...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Baykal Çankaya için "kendini tarif etti"
Her şey CHP...
Üs saldırı nedeni olur
İntihar komandolarının kadın lideri Recai: İran'a saldırmak isteyen...
Dünya Kupası, Kanal 1'i lider yaptı
İlk kez özel bir televizyondan verilen Dünya Futbol Şampiyonası Kanal...
Şemdinli'de iki astsubaya 39'ar yıl hapis cezası verildi
Şemdinli'de iki astsubaya 39'ar yıl hapis cezası verildi
Şemdinli olayları ile ilgili yargılanan astsubaylar Özcan İldeniz ve...
Ayasofya diye bir yer yok çocuklar
Ayasofya diye bir yer yok çocuklar
İstanbul Büyükşehir Belediyesi masal kitabında Ortodoksların önemli...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu