kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Restoranlara nakit para veriyorlar
Şarap dolabında ayran satılmaz
Van peynirinin yanında Ege misketi yudumlanır
Restoranlara nakit para veriyorlar

Restoranlara nakit para veriyorlar

* Bugünlerde büyük firmaların restoranları tekellerine aldıkları ve küçük firmaların bu pazarlara giremedikleri yolunda iddialar çoğaldı. Bir- takım firmaların kayıt dışına kaydıkları da açıkça gazete sayfalarına yansımaya başladı. Kayıt dışılık sektörün sağlıklı gelişmesine zarar veriyor. Restoranları tekellerine almak dendiğinde, herhalde restoranlara birtakım yatırımlar yapılıyor.

*
Evet, nakit para veriyorlar.

* O lokantanın bir yıl sonra ayakta kalıp kalmayacağı bile belli değil. Peki, ne yapılabilir?

*
Aslında tekel diyemeyiz. Ortada iki, üç büyük kurumun ağırlığını koyduğu bir piyasa var. Ancak bunun değişmesi lazım. Ne var ki tüketici de merdiven altı denen süfli üretimle küçük ama kaliteli üretimi ayrıt edemiyor. Bazen küçük ve butik üretim zannederek merdiven altı ürünler alıp şaraptan tiksiniyor. Hak edeni bulup yakalayamıyor. Dolayısıyla tüketici şarap gibi güvenlik isteyen bir üründe büyük firmanın piyasada çok bol bulunan marka bazındaki ürünlerine yöneliyor. Bu refleksi de doğal karşılamak gerek. Kavaklıdere ve Doluca'nın yüzde 80'ine egemen olduğu bir şarap piyasasını hiçbir akıllı Türk vatandaşının istememesi lazım. Bunu dengeleyecek olan nedir? Arkadan gelen Pamukkale, Sevilen, Turasan gibi orta ölçekli firmaların yükselmesi. Örneğin Pamukkale, bölgesinde ilk defa Shiraz üzümünü diktirdi, bunu başarıyla işledi. Çalkarası denilen yumuşak şarap veren üzümümüzü tertemiz bir kaliteli sofra şarabına dönüştürdü. Bunlar böyle orta çaplı bir firmanın artıları. Her firma fark yarattığı bu gibi alanlarda ilerlemeli. Ama hepsi bütün şarapları yapmaya kalkıyor ve sürekli birbirlerini boğmaya çalışıyorlar.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Yüz milyon yıllık tarih kitabı: Şarap
 Sabahtan akşama kadar süren keyif
 Uskumru dolması en kral meze seçildi
 Türk mutfağının çağdaş yüzü
 Manzara mükemmel mönü esprili
 Cankurtaran'da balık keyfi
 Kebap ve tatlı dünyasında bir dev
 Başkentin ünlü lezzet durağı
 Şampiyon artık Bodrum'da
 700 kişilik 'butik' kebapçı
 Ölmeden önce tatmanız gereken 50 lezzet
 'Şimdiki müşteri tahsilli'
 Bize ait domates bile kalmadı
 Organik tarım doğayı koruyor
 Baklavanın mutlulukla bir ilişkisi olmalı
 Tohumun kontrolü çok zor
 Türk mutfağının kendine özgü bir kokusu olmalı
 Aşçılıkta kepçe kazan dönemi kapanıyor
 Bursa'nın iskenderine hamsili yorum
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
ALİ ESAD GÖKSEL
Yüz milyon yıllık tarih kitabı: Şarap
Son yıllarda...
Beyoğlu S.O.S veriyor
Beyoğlu S.O.S veriyor
Bir zamanların Pera'sı Beyoğlu, kapkaç terörü, haraç çeteleri ve...
'Organlarıyla ünlü olan ilk insanım'
'Organlarıyla ünlü olan ilk insanım'
Kulaklarını tutkalla başına yapıştıran manken Doğa Bekleriz:...
Mücevher gibi takım elbise
Çizgileri 22 ayar altından, üzerinde isminizin yazılı olduğu bir...
Eğlence şehrin her yerinde
Havaların ısınmasıyla açık hava konserleri artmaya başladı. Harbiye...
Dünyanın bunca sorunu varken...
1999 yapımı bir Danimarka filminin 2002'de çekilmiş Amerikan çevrimi imiş bu..
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.