kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Varisler ve genişleyen kılcal damarlar
Size Önerim...
Bilgilerinize...
Estetik Sözlük
Vitamin-Mineral Bar

Varisler ve genişleyen kılcal damarlar

Önce Marlene Dietrich ardından Angie Dickinson; Hollywood'un gelmiş geçmiş en güzel ve en seksi bacaklı yıldızları olarak kabul edilir. Uzun ve düzgün bacakların her zaman modada, reklam sektöründe, görsel sanatların pek çok dalında ayrı bir yeri vardır. Batıda yapılan bir araştırma etek uzunluğunun ekonomik barometrenin de göstergesi olduğunu göstermiştir. Etek boylarının dolayısıyla bacakların sergilenmesinin; ülkenin geçirdiği ekonomik gelişme veya gerileme dönemlerine göre uzayıp kısaldığı tespit edilmiştir. Hızlı büyüme dönemlerinde yaygınlaşan minilerin yerini, ekonomik darlık dönemlerinde uzun eteklerin aldığı görülmüştür. Dolayısıyla, bacakların sergilenmesinin, cinsel kimliğin veya özgüvenin ifadesi olmasıyla beraber, sosyal bir anlam da taşıdığı söylenebilir. Ama bu her zaman o kadar kolay da olmayabilir, hele varisli bacaklarla... Aşağı yukarı her beş kişiden birinde değişik ağırlıkta görülen, genelde 'varis' olarak adlandırılan bu sorun aslında, tıpta 'ven' adı verilen toplardamarların genişleyerek ve kıvrımlanarak cilt yüzeyinde belirgin hale gelmesidir. Çoğunlukla ayak bileklerinde, bacaklarda, kalçalarda, kalınbağırsağın son kısmında ve genital bölgede oluşur. Kalınbağırsağın son kısmında ortaya çıkan varislere hemoroid (basur) adı verilir. Bugün, iç organlarda ve genital bölgede oluşan varislerle hemoroid konusunu bir kenara bırakıp, özellikle estetik açıdan sorun yaratan varislerden söz edeceğiz.

Nasıl Oluşurlar?
Kanı kalbe taşıyan ve toplardamar olarak adlandırılan damarlar, kan akışının kalbe doğru tek yönlü olmasını sağlayan kapakçıklar içerirler. Çeşitli nedenlerle bu kapakçıklar düzgün kapanamazlarsa geriye doğru kaçaklar olur. Sonuçta toplardamarlar genişler ve büklümlenerek varisler oluşur. Ayak tabanı ve baldır kasına vücudun ikinci kalbi deriz. Yürürken, hem baldır kaslarının kasılması, hem de ayak tabanının süngerimsi yapısı sayesinde, her adımda kan kalbe doğru pompalanır. Bu pompa işlevinin bozulduğu her durum, taban düşüklükleri, çok uzun süre oturur veya ayakta kalır pozisyonda yaşam tarzına sahip olmak, yüksek topuklu ayakkabılar giymek, dar giysiler, fazla kilolar, kalıtsal ve hormonal sebepler varis oluşumuna yol açar. Hatta kabızlık sorunu ve kadın olmak da... Çünkü kabızlıkta, bağırsaklarda biriken dışkı ve kadınların her ay regl dönemlerinde rahimlerinin büyüyerek bacaklardan dönen damarlara baskı yapması dolaşımı kötü etkiler. Belirtileri kişiden kişiye değişmekle birlikte, genelde hastalar hekime, mor veya kırmızı damar ağları, yeşilimsi ana varisler nedeniyle, estetik kaygılarla başvururlar. Bacaklarında şişlik, ağrı ve ağırlık hissi, karıncalanmalar ve gece kramplarından şikayet ederler.

Tedavi yöntemleri:
İri ve büklümlü damarların tedavisi cerrahidir. Daha ince, ağ şeklinde veya ipliksi varislerde çeşitli tedavi seçenekleri vardır; bunlardan en yaygın olanı skleroterapidir. Bu yöntemde hasta damarın içine çok ince iğnelerle, az miktarda, damarı kurutan, esası tuzlu su olan solüsyonlar verilir. Üç-dört haftada bir tekrarlanan enjeksiyonlarla varisli damarlar silinir. Düşük elektrik akımlarıyla, damarı ince bir iğne yardımıyla yakmak da bir diğer yoldur. Son olarak, belli lazer tiplerinin de bacaklardaki varislerin tedavisinde kullanıldığını söyleyebiliriz. Yüzde oluşan kılcal damar genişlemelerinde, iğneyle girilemeyecek kadar ince varislerde ise yine hem lazer, hem de belli dalga boylarında yoğun ışık tedavisi uygulayarak damarda hasar oluşturulur ve hasara uğrayan damar birkaç hafta içerisinde vücudun savunma hücreleri tarafından sindirilerek ortadan kaldırılır. Bu yöntemde ise üç veya dört haftada bir olmak üzere, varis tablosunun ağırlığına göre 2-6 seans gerekir. Tedavi dönemlerinde, hastalara ağızdan kılcal damar duvar yapısını güçlendiren ve damara elastikiyetini yeniden kazandıran ilaçlar ve çeşitli basınçlarda varis çorabı giymeleri önerilir. Lenf drenajı masajları ve pressoterapi ise varis tedavisinde önemli bir destektir. Ancak tüm bu ağrısız ve acısız tedavi seçeneklerine rağmen, hala en önemli silahın koruma ve varis oluşumunu önlemek olduğunun unutulmaması gerektiğini hatırlatmak istiyorum.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Bronzlaşırken Kavrulmayın
 Yeme-içmenin Yazlık Programı!
 Acil Olmayana Acil Servis'te Bakmalı Mıyım?
 Kahkaha Astım Krizi Yaşatabilir
 Gözlere Egzersiz
 Yardım Sevenlerden Bakırköy'e Kan Merkezi
 Sağlık Sorunlarınızı Dinliyoruz
 Varisler Ve Genişleyen Kılcal Damarlar
 Zayıflayım Derken Seksten Soğumayın!
 Bilgisayar Ekranı Gözü Kurutuyor
 Moleküler Biyolojinin Dehaları Belli Oldu
 Bölgesel Zayıflamada Ameliyatsız Çözümler
 Doğru Beslenmeyi Öğrenecekler!
 Sessizlik Orgazmı Engelliyor
Avşar kızının gözyaşları
Avşar kızının gözyaşları
Eğitim alanındaki birçok kampanyaya destek veren ünlü sanatçı Hülya...
Türk şarapları dünyanın gözdesi
Türk şarapları dünyanın gözdesi
Türk şaraplarının ünü sınırları aştı. Doluca tarafından üretilen...
100 milyon $'lık yat için 5 Türk sırada bekliyor...
100 milyon $'lık yat için 5 Türk sırada bekliyor...
Dünyanın en hızlı ve en pahalı yatından satın almak için 5 Türk'ün...
Aşıkların New York kaçamağı
Aşıkların New York kaçamağı
Derin Mermerci ile yaşadığı yasak aşk yüzünden 10 yıllık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.