kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
AB ile fiili müzakereler resmen başladı
Plasnikk'in baskısı sonuç verdi
Gül Plassnik'le konuştu
Erdoğan: Sürecin sulandırılması şık değil

AB ile fiili müzakereler resmen başladı

Türkiye'nin AB ile fiili müzakere süreci resmen başladı. Rumların çıkardığı engelin aşılması üzerine Lüksemburg'a giden Gül'ün katıldığı toplantıda bilim ve araştırma faslı açıldı ve geçici olarak kapatıldı.

GÜL: AB VERDİĞİ SÖZLERİ YERİNE GETİRMELİ

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Kıbrıs konusunda AB tarafına daha önce AB belgeleriyle kamuoyuna açıklanmış olan bazı ilke ve yükümlülükleri hatırlatarak, bunları AB'nin uymasını istedi.

Abdullah Gül, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında en
önemli karar organı olan Ortaklık Konseyi'nde yaptığı konuşmada, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın çözüm çabalarına AB'nin destek vermesini talepetti ve Kıbrıs'ta çözümün BM Genel Sekreteri'nin çözüm planı temelinde olması gerektiğini bildirdi. Gül, AB'nin adada tarafların bulacağı çözüme kendini uyarlama taahhüdünde bulunmasını istedi.

Kıbrıs Türkleri'ne yönelik izolasyona etkin bir biçimde son verme yolundaki AB taahhüdünün yerine getirilmesini isteyen Gül, AB'nin bu konuda verdiği sözleri şu ana dek yerine getirmediğini söyledi.

Uyum protokolü konusunda ise Gül, Türkiye'nin söz verdiği gibi bu belgeyi imzaladığını, ancak uygulama açısından Türkiye'nin rızası alınmamış yapay tarihlere uymasının istenemeyeceğine dikkati çekti. Türkiye'nin 24 Ocak tarihli Kıbrıs ile ilgili eylem planına da vurgu yapan Gül, bu önerinin hala masada olduğunu kaydetti.

Gül, Türkiye'nin uyum protokolünü imzalarken yaptığı 29 Temmuz 2005 tarihli Kıbrıs deklarasyonuna ilişkin bağlılığının bir kez daha altını çizerken, Kıbrıs'ta kapsamlı çözüm için Türkiye'nin BM Genel Sekreteri'nin çabalarına olan bağlılığını teyit etti.

Gül, AB'nin de bu çabalara desteğini istedi. Gül, adada taraflar arasında teknik komitelerin çalışmalarına başlayabilmesi için ön koşulkonmaması çağrısını yaptı.

"KIBRIS PROBLEMİ AVRUPA BİRLİĞİ'Nİ ESİR ALMAK ÜZERE"

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Kıbrıs konusunda Türkiye'ye emr-i vaki yapılarak sonuç alınabileceğini düşünenlerin hata ettiğini söyledi.
Kıbrıs'ın sınıf problemini çözemeyen Rum Kesimi'ni üye kabul ederek kendi ilkelerine ters düştüğünü ifade eden Abdullah Gül, "Kıbrıs problemi Avrupa Birliği'ni esir almak üzere" dedi.

Gül, Kıbrıs'taki bütün kısıtlamaların kaldırılması durumunda Rum Kesimi'ne limanları açabileceklerini söyledi.

AB Dönem Başkanı Avusturya'nın Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, Bilim ve araştırma faslının tamamlanmasının ardından düzenlenen basın toplantısında, Ankara Protokolü'nün Kıbrıs Rum Kesimi'ni de içine alacak şekilde uygulanmamasının AB'yi hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.

ORTAK TUTUM BELGESİ

Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki ilişkilerde en önemli karar organı rolü oynayan Ortaklık Konseyi toplantısının ardından yayımlanan AB ortak tutum belgesinde, ''Türkiye'de reform sürecinin geçen yıl yavaşladığı'' ileri sürülerek,''reformların yaşama geçirilmesi için daha fazla çaba gösterilmesi'' çağrısında bulunuluyor.

Türkiye'de insan hakları ihlallerinin azaldığına dikkat çekilen belgede, bununla birlikte, reformların Kopenhag kriterleri uyarınca sürdürülmesi isteniyor.

Sivil ve askerler arasındaki ilişkilere atıfta bulunulan belgede, ''geçen yıl bazı değişiklikler uygulamaya sokulsa bile, sivillerin askerler üzerindeki kontrolünün AB ülkelerindeki standartlara getirilmesi gerektiği'' belirtiliyor ve ''askeri yetkililerin yalnızcaaskeri konularda demeçler vermesi gerektiği'' ifade ediliyor. Yargı sisteminin, yapılan yapısal reformlarla güçlendirildiği kaydedilen belgede, bu alanda önemli aşamalar kaydedildiği not ediliyor, ancak yargı personelinin ve avukatların, yapılan son reformlar konusunda eğitilmesinin önemine işaret ediliyor.

Türkiye'de işkence ve kötü muameleyle mücadelede de önemli aşamalara geldiği ifade edilen belgede, bu alandaki yakınmaların azaldığına dikkat çekiliyor. Belgede, işkence suçluların cezalandırılmadığına ilişkin raporların AB'yi ''endişelendirdiği'' kaydediliyor.

Belgede, ifade özgürlüğüyle ilgili ciddi endişelerin sürdüğü belirtilerek, olumlu gelişmelere, şiddet içermemesine karşın açıklamalar ve konuşmaları yüzünden dava açılması eleştiriliyor. Ortak tutum belgesinde, Müslüman olmayan azınlığın din özgürlüğünde ilerleme sağlanmadığı uyarısında bulunuluyor ve bu azınlığın mülkiyet hakkı ve din adamı yetiştirilmesi gibi sorunlarla karşılaştığı ifade ediliyor.

Belgede, Heybeliada'da ruhban okulunun yeniden açılması isteniyor.Ortak belgede, Alevi vatandaşların temsil sorunlarına ve zorunlu din derslerine de atıfta bulunuluyor.

Kürtçe radyo ve televizyon yayınlarına izin verilmesinin memnunlukla karşılandığı kaydedilen belgede, Türkiye'de töre cinayetleri ve kadına yönelik şiddet olaylarının endişeyle karşılandığı ifade ediliyor. Belgede, işçi hakları konusunda önemli gelişme sağlanmadığı eleştirisinde bulunuluyor.

PKK ŞİDDETİ

PKK'ya sert eleştirilerde bulunulan ve terör eylemlerinin kınandığı bölümde, bölücü terör örgütünün eylemleri yüzünden Güneydoğu Anadolu'da durumunu gerginleştiği belirtildi ve PKK'nın AB'nin terör listesinde olduğu hatırlatıldı.

Belgede, ''bölücü örgütün tahrik ve şiddeti derhal bırakması'' istendi. Belgede, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu sorununa daha kapsamlı ve diyalog anlayışıyla bir çözüm bulması gerektiği vurgulandıve tüm Türk vatandaşları için eşit ekonomik, toplumsal ve kültürel fırsatlar sunulması gerektiği ifade edildi. Belgede, köy koruyuculuğu sisteminin de kaldırılması tavsiye edildi.

YUNANİSTAN VE KIBRIS

Türkiye'nin iyi komşuluk ilişkileri kurması çağrısında bulunulan belgede, tehditlerden ve komşularıyla ilişkileri olumsuz etkileyecek hareketlerden kaçınması çağrısında bulunuldu. Belgede, önemli sınır sorunlarının BM'nin barışçıl çözüm ilkelerine uygun olarak ve gerektiğinde Uluslararası Adalet Divanı'na da uygun çözülmesi çağrısında bulunuldu.

Kıbrıs sorunu da atıfta bulunulan belgede, Türkiye'nin aralarında Kıbrıs Rum kesimi de içinde olmak üzere AB'nin tüm ülkeleriyle ikili ilişkilerini normalleştirmesi istendi.

Belgede, AB'nin Kıbrıs ile ilgili 21 Mayıs tarihinde yayımladığı bildiriye de atıfta bulunuldu.

Belgede gümrük birliğinin işleyişiyle ilgili bölümde AB'nin, Türkiye'nin, Rum kesimi bandıralı kargo gemilerine yönelik kısıtlamayıkaldırması isteminde bulunduğu hatırlatıldı.

Ortaklık belgesinde, Türkiye'nin ek protokolü imzalayarak, Ortaklık Anlaşması'nın, AB'nin 10 yeni üyesi arasında yer alan Kıbrıs Rum kesimini de kapsayacak biçimde uygulanması yolunda taahhüt altına girdiği iddia edildi ve bu sorumluluğun yerine getirilmesi gerektiği ileri sürüldü. Belgede, Türkiye'nin AB ülkelerine bu konuda ayırımcılık yapamayacağı görüşü savunuldu.

Belgede, ekonomi, mali, gıda sağlığı, telif hakları, fikri ve mülkiyet hakları, sermaye dolaşımı, rekabet politikası, enerji, vergi, ulaştırma ve vergi alanlarındaki gelişmelere de atıfta bulunuluyor.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Rum vetosu kalkmazsa gitmeyiz
 Alaattin Çakıcı hastaneye getirildi
 Hakkari'de askeri araç devrildi: 2 asker yaralı
 Havaalanı düğün salonu!
 'Laik-İslamcı mücadelesi'
 Profesör kocamdan 35 yıl dayak yedim
 "Selahattin'in kemiklerini kırıp, işkence yaptılar"
 'İlber Hoca, kavga çıkarmaya çalışıyor'
 "10 milyon dolar rüşvet ver Yoksa kafanı koparacaklar"
 Askeri konvoya saldırı: 2 şehit 3 asker yaralı
 Polisten 'geniş' istekler
 Yasemin, dedesiyle aynı mezara gömüldü
 Yargıç ve savcılar birliği
 Baba ve anne yok dedeleri de kanser
 Ordu Valisi'ne 189 bin Euro'luk makam aracı
ALİ KIRCA
Kupa bahane...
Aslında "kupanın bahane",...
ERGUN BABAHAN
Mehmet Ali Erbil kurban mı, fail mi?
Televizyonda...
MEHMET BARLAS
Partizan kadrolaşma herkese zarar verir...
Kısa bir süre...
UMUR TALU
Don düşünce
Açıkçası izlemedim ama, anlaşılıyor ki...
ERDAL ŞAFAK
İki Nazenin
Ne kadar acımasız, ahlaksız,...
MEHMET ALTAN
"Halkı sivillikten soğutma suçu"
Garip bir terslik olmaz...
İşte 'katiller' diyen Başbakan kızı
İsrail'in "yanlışlıkla" piknik yapan Filistinli sivilleri vurması...
Öksüz Huda'nın yeni babası Abbas
Gazze plajında ailesi ve kardeşlerini kaybederek öksüz kalan...
Bir Robben yetti: 1-0
Bir Robben yetti: 1-0
Favorilerden Hollanda, Sırbistan & Karadağ'ı süper sol açık Robben'le...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu