kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu kafeye buğday unu giremiyor
Bu kafeye buğday unu giremiyor
Zeytinli ve kekikli muffin (12 adet)

Bu kafeye buğday unu giremiyor

Bahar Yaka kafesinde, kendisi gibi çölyak hastalarına buğday unu kullanmadan pasta ve kurabiye yapıyor.

Çölyak hastalığı, yani gluten bulunan gıdalara karşı hassasiyet dünyada her 200 kişiden birinde ortaya çıkabilen bir hastalık. Gluten ise tahıl ve tahıl ürünlerinde bulunuyor. Glutene karşı hassasiyeti olan kişide, bu tip gıdalar tüketilince genelde ishal ile başlayan birtakım rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. Dört yıl önce çölyak hastası olduğunu öğrenen Bahar Yaka (32) da Türkiye'deki kayıtlı 400 bin çölyak hastasından biri. Yaka, bir süre önce buğday unu kullanılmadan yaptığı pasta, börek ve benzeri ürünleri satışa sunmak için Miss Caramel isimli bir kafe açmış. Tüm amacı kendisi gibi çölyak hastalarının rahatça pasta ve benzeri unlu gıdalardan tüketebilmesi. Un kullanmadan hazırladığı gıdaların tariflerinden oluşan kitabı ise çok yakında piyasaya çıkacak. Dört yıl önce ikizlerinin doğumundan sonra birtakım rahatsızlıklar geçiren Bahar Yaka, doktorların bile bir yıl boyunca ne tür bir hastalığa yakalandığını anlayamadıklarını anlatıyor: Çölyak hastalığının henüz bir tedavisi yok. Doğal olarak ilaç da kullanılmıyor. Yapmaları gereken tek şey ise unlu gıdaları hayatlarından çıkarmak. "Erişkin hastaların hayatlarından pasta, börek ve benzeri şeyleri çıkarmaları kolay olsa da çölyak hastası bir çocuğun doğum gününde pasta yiyememesi dokunuyordu en çok bana," diyor Bahar Yaka ve un kullanmadan yaptığı pastaları çocuklar yiyince çok mutlu oluyor. Yaka, unun her türlü katkı maddesinde bulunmasından dolayı ekmek, pasta ve benzeri ürünlerin dışında, yoğurt, peynir gibi gıdaları da tüketemediklerini anlatıyor: "Hastalığınız konusunda bilinçlenmek çok önemli. Buğday unu ve buğday nişastasının en önemli katkı maddesi olması hayatımızı daha da zorlaştırıyor."

KOMŞULAR DA MÜDAVİMLER ARASINDA
Yaka bu yüzden evde yoğurt, peynir yapmaya, pirinç ve mısır unundan ekmek üretmeye başlamış. Yaka, "Yurtdışındaki marketlerde her türlü ürün var. Biz de sadece bir marka bisküvi ve İstanbul Halk Ekmek'in ürettiği bir ekmek dışında bir şey yok. Tek dileğimiz burdaki üreticilerin de bizler için bir şeyler yapmaları," diyor. Bakırköy'deki kafesinin müdavimleri sadece çölyak hastaları değil. Yaka'nın, hiç buğday unu kullanmadan yaptığı leziz pasta, börek ve kurabiyelerin en büyük müdavimleri komşuları. Tariflerini http://gastronot. blogspot. com isimli sayfada herkesle paylaşıyor. Bahar Yaka, çektiği mutfak fotoğraflarını ise http://kitchenart. blogspot.com isimli sitede yayınlıyor.

AYNUR ERDEM

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 'Plastik cerrahide trend yok, ama halkta olabilir'
 Ticari kaygı hastada mı, doktorda mı?
 O artık 10 kaplan gücünde
 Yeni markasında da iddialı
 Modern gençler de varmış meğer
 Bebek ve oyun
 Mardin'de film festivali başlıyor
 Reçelin parası eğitime!
 Bebek ve oyun
 Sakızlı krem sür, güzelleş
 Sağlıklı yaşam için doğayla buluşma
 Parkorman'da çevre şenliği
 Dünya Kupası albümleri
 Şeytan bir kez daha dünyaya dönüyor!..
 666'nın uğursuzluğu gerçek mi?
 Büyük Japon ustası İmamura öldü
 Aç güzelim saçını rüzgâr uçursun
 Sahne Alev alıyor!
 Sürüş izlenimleri
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
ALİ POYRAZOĞLU
Helal olsun sizlere
Bu yıl İstanbul Tiyatro Festivali...
PROF. DR. ERDEM YEŞİLADA
Zayıflama zamanı - 4
Dünya Sağlık Örgütü (WHO)...
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
'Bu çocuk iştahsız'
Meslek hayatım boyunca annelerden en...
Cinsellik denen okyanustan ilginç bir damla
Cinsellik denen okyanustan ilginç bir damla
Transamerica bir başyapıt olmayabilir. Filmin çeşitli klişelere...
Yürüyen Şato, Japon usulü bir Alis Harikalar Diyarında
Yürüyen Şato, Japon usulü bir Alis Harikalar Diyarında
Japon sinemasının artık dünya çapında bir sanatçı, hatta bir dâhi...
Türk mutfağının çağdaş yüzü
Tarihi fermanlar, padişah tuğraları ve Levent'e bakan aydınlık...
'Geri kalmış domates yok, ama insan var'
Amerika'da yaşayan, hazırladığı film müzikleri dünyanın önemli...
Ortadireğe limuzinli, helikopterli düğün
Tuncay Seyranlıoğlu adlı girişimci, Alibeyköy'de içinde kuyumcu, kuaför ve kafe...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.