kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
PROTOKOL BOZULDU, ALKIŞLANDI Sezer Knessette, Başkan İtzik ve Cumhurbaşkanı Katsav başta olmak üzere, vekillerce alkışlandı.
Sezer: Meşal'i devlet değil AK Parti çağırdı
Sezer İbranice selamladı: Şalom todah rabah
'Kipa'yı reddetti
Kadın askerler korudu

Hamas'ı AK Parti çağırdı

Devlet politikasını yansıtmıyor
SABAH'ın edindiği bilgilere göre Sezer, Meşal'in ziyaretine hiçbir şekilde onay vermediğini Katsav'a şu kritik cümlelerle iletti: "Meşal'i devlet davet etmedi. AK Parti davet etti. Şu anda onlar iktidarda olsa bile, bu davet hiçbir şekilde devletin politikasını yansıtmıyor." Bu sözler üzerine Katsav memnuniyetini bildirdi.


Sezer: Meşal'i devlet değil AK Parti çağırdı

İsrail, AKP ile Hamas gerilimini Sezer'in ziyareti ile aştı. Perez, "Kişiliğiniz nedeniyle sizi ağırlamaktan sevinç duyuyoruz. İsrail-Türkiye ilişkilerinin güvencesisiniz" dedi. Sezer perde arkasında İsrail Cumhurbaşkanı Katsav'a şu mesajı verdi: Hamas'ı devlet değil, AK Parti çağırdı. Şu anda iktidarda olsa bile bu devletin politikasını yansıtmıyor.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Hamas'ın Ankara ziyareti nedeniyle İsrail- Türkiye arasında oluşan buzları eritti. Ziyaret sırasında hükümete yönelik eleştiriler üzerine sessiz kalmayı yeğleyen Sezer, İsrail Cumhurbaşkanı Moşe Katsav'ın bu konudaki sitemini iletmesi üzerine, ziyarete onay vermediğini şu kritik mesajla dile getirdi: "Hamas'ı devlet değil, AK Parti çağırdı. Şu anda onlar iktidarda olsa bile bu davet devletin politikasını yansıtmıyor. Ancak Hamas'a uluslararası camianın mesajları iletildi, ne yazık ki değişmediler." Katsav ise bu sözler üzerine Sezer'in Hamas'a karşı tavrından dolayı memnun olduklarını belirterek, konuyu daha fazla uzatmadı. Sezer, İsrail'den yoğun ilgi ve övgüyle karşılandı, İsrail ulusal parlamentosunda (KNESSET) konuşma sırasında alkış yağmuruna tutuldu. İsrail'in Ankara Büyükelçisi Pinhas Avivi, "Burada yapılan konuşmalar protokol gereği alkışlanmaz. Sezer için bu protokol bozuldu" dedi. Sezer, Türkiye'nin hem İsrail hem Filistinlilerin dostluğunu kazanma ayrıcalığı taşıdığını belirterek, "Türkiye, bu ayrıcalığı bir sorumluluk olarak görmektedir. İsrail-Filistin anlaşmazlığının yol haritası temelinde ve iki devlet hedefi doğrultusunda görüşmeler yoluyla çözüme kavuşturulmasını diliyoruz. Başbakan Sayın Olmert'in en kısa zamanda Filistin Yönetimi Başkanı Abbas ile görüşmelere başlamasını bekliyoruz" dedi.

GÜÇLÜ TÜRKİYE ÇIKARIMIZA'
Parlamentodaki konuşmalarda Başbakan Yardımcısı Şimon Perez, "Bu bölgeden Atatürk kadar uzağı gören başka bir lider çıkmadı. Atatürk dinsel kuruluşların bir ülkeyi ellerine almaması gerektiğini gösterdi" dedi. Sezer'in çağdaş Türkiye'nin en değerli simgelerini yansıttığını belirten Perez, "Siz Türkiye'nin bölgedeki en iyi simgesi ve yüzyıllardır aramızda varolan ilişkilerin güvencesisiniz" dedi. Erdoğan hükümetinin de barışa katkı yapmak istediğini bildiklerini söyleyenİmamlar, Semra Hanıma el vermedi.Perez, Türkiye'nin tarafları görüştürebileceğini söyledi. İsrail Anamuhalefet Partisi lideri Benyamin Netanyahu ise "Atatürk önderliğinde kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti bir modeldir" dedi. Netanyahu daha sonra şu kritik İran-Türkiye karşılaştırmasını yaptı: "Çoğunluğu Müslüman olan iki ülke var. Biri Türkiye. Bir model daha var; aşırıcılık, kitle imha silahı istemekte ve tüm dünyayı kışkırtarak ötekiye nefret duygusu aşılamakta. Batının çıkarları işte bu noktada Türkiye'yi güçlendirmek olmalı. Türkiye'nin önemi aşırıcılığın karşısında aklıselim modeli olmasıdır."

ATATÜRK'ÜN İZİNDEYİZ
İsrail Parlamentosu'nun Kadın Başkanı Daila İtzik de "İsrail halkı Türkiye'nin koyu hayranıdır. Bizim için efsane olan Atatürk'ün izindeyiz" dedi. Sezer, Katsav'ın yanı sıra İsrail Başbakanı Olmert, Dışişleri Bakanı Livni ve muhalefet lideri Netenyahu ile de ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Sezer'in ziyaretinde Hamaslılarla görüşmemesinden duyduğu memnuniyet de iletildi. Başbakan Olmert, Sezer'e, İran'ın nükleer çalışmalarından kaygı duyduklarını söyledi. İran'ın kendisini şeffaf denetime tabi tutması gerektiğini ifade eden Sezer de, İsrailli yetkililere, "İran, nükleer programını barışçıl amaçlı sürdürmeyip farklı istikamete giderse bu bölge için ilave risk olur. Bölgemiz zaten Filistin ve Irak'tan sonra bir de bunu kaldıramaz" mesajını verdiği öğrenildi. Sezer, Hamas nedeniyle Filistin halkının cezalandırılmış gibi hissettirilmemesi gerektiği de söyledi.

HAMAS'A AĞIR ELEŞTİRİ
Sezer ve eşi onuruna dün akşam da Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yemek verilerek, iki ülkenin dostluğuna kadeh kaldırıldı. Katsav, yemekte Hamas ve İran'la ilgili eleştirilerini sürdürdü. Hamas için "Terörle seçilen hükümetler başarılı olamaz" diyen Katsav, İran'a da nükleer savaşa yol açabileceği uyarısında bulundu.

EVREN MESCI - KUDÜS


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Sezer, Filistin lideri Abbas ile görüştü
 "Maaş zammı gündeme getirilmemeli"
 Erdoğan: Ekonomik programı başarıyla yürütüyoruz
 Koç: Sahte cennet bitmiştir
 Erdoğan: Kerkük özel statüye kavuşturulmalı
 Bakoyanni: Gül ile görüşme gündemimizde
 Geçen'in ihracı AK Partiyi gerdi
 'Diyet ödenecekse ödemeye hazırım'
 'Lübnan'ın kalbindeki lider' arabulucu
 Mahkeme Erbakan'a evde hapis verdi
 Meclis'te TMY zirvesi yapıldı
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Avrupa'da otel aramak
Pazartesi günü cümbür cemaat...
YAVUZ DONAT
Dikensiz gül bahçesi
Gereği düşünüldü ve... Hatay...
Al şu parayı da Yasemin'i öldür
Töre kurşununa hedef olan Yasemin Çetin'in infaz emrini babasının...
Hürriyet teknesi yarıştan çekildi
Hürriyet'in teknesi Akdeniz'in en büyük yarışı Vakko L'Odyssee Cannes...
Perihan Mağden'e saldırıyı polis önledi
Perihan Mağden'e saldırıyı polis önledi
Yazar Perihan Mağden'in "basın yoluyla halkı askerlikten soğutmak"...
Baş başa geçen 1.5 saat
Baş başa geçen 1.5 saat
Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Org Özkök, aralarında...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu