kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sezer, Filistin lideri Abbas ile görüştü

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türkiye'nin, İsrail-Filistin anlaşmazlığının ''Yol Haritası'' çerçevesinde görüşmeler yoluyla çözümlenmesini istediğini belirterek, ''İsrail ile uluslararası tanınmış sınırlarda, yan yana, barış ve güvenlik içinde yaşayacak bağımsız Filistin devletinin kurulmasını diliyoruz'' dedi.

Ramallah'taki Başkanlık Ofisinde heyetler arası görüşmelere başkanlık ettikten sonra Cumhurbaşkanı Sezer ile Ulusal Yönetim Başkanı Mahmud Abbas, baş başa bir görüşme yaptılar.

Abbas, daha sonra Sezer onuruna öğleyin
çalışma yemeği verdi. Cumhurbaşkanı Sezer ve Abbas, yemeğin ardından açıklamalarda bulundular. Sezer, Filistin'i ziyaretinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Türkiye ile Filistin arasında köklü bir tarihe ve ortak kültürel değerlere dayanan sağlam ve özel ilişkiler bulunduğunu belirten Sezer, Türkiye'nin Filistin halkına ve haklı davasına yönelik tutumunun, saydam, açık ve içten olduğunu vurguladı.

Abbas ile baş başa ve heyetlerin katılımıyla kapsamlı ve yararlı görüşmelerde bulunduklarını kaydeden Sezer, görüşmelerde ikili ilişkileri daha da geliştirme kararlılıklarını yinelediklerini bildirdi. Sezer, ''Bölgemizin içinde bulunduğu duyarlı ortamda işbirliğimizi ve danışmalarımızı önümüzdeki dönemde daha da güçlendirme yönünde güçlü bir istenci paylaştığımızı mutlulukla gözlemledik'' dedi.

''GERÇEKÇİ BİR YAKLAŞIMLA BİRLİK İÇİNDE DAVRANMALI''

Abbas ile İsrail-Filistin anlaşmazlığına ilişkin son gelişmeleri kapsamlı bir biçimde değerlendirdiklerini de belirten Sezer, şöyle devam etti:

''Kendisinden, Filistin'in içinde bulunduğu koşullar hakkında ayrıntılı bilgi aldım. Türkiye, Filistin halkının sıkıntılarının hafifletilmesi için elinden gelen çabayı göstermeyi sürdürecektir. Bu çerçevede, Filistin halkının gereksinimlerinin karşılanması için bugüne dek sağlana gelen yardımlarımız sürdürülecektir.

Türkiye, İsrail-Filistin anlaşmazlığının Yol Haritası çerçevesinde görüşmeler yoluyla çözümlenmesini istemektedir. İsrail ile uluslararası tanınmış sınırlarda, yan yana, barış ve güvenlik içinde yaşayacak, bağımsız Filistin devletinin kurulmasını diliyoruz. Bu, Ortadoğu'da hakça, kapsamlı ve kalıcı barış ve istikrarın sağlanması için temel gerekliliktir.

Görüşmelerimizde ayrıca, Başkan Abbas'a barış sürecindeki belirsizlikten, bölgede süren çatışma ortamından ve Filistinli kardeşlerimizin yaşam koşullarının kötüleşmesinden kaygı duyduğumuzu bildirdik. Türkiye, Filistin'deki tüm siyasal grupların gerçekçi bir yaklaşımla birlik içinde davranmasının yararına inanmaktadır. Bu çerçevede, gerçekçi ve diyaloğu öne çıkaran bir tutumun var olan durgunluğun giderilmesini sağlayacak bir açılım yaratabileceğine inanıyoruz. Türkiye, tarafların barış yolundaki tüm çabalarını geçmişte olduğu gibi gelecekte de desteklemeyi sürdürecektir.''

ABBAS'IN KONUŞMASI


Mahmud Abbas ise, Sezer'in ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu ziyaretin anlamının büyük olduğunu ifade etti. Abbas, ziyaretin Türkiye ile Filistin arasındaki mevcut işbirliği ve ilişkilerin geliştirilmesi isteğinin bir tezahürü olduğunu kaydetti. Abbas, ''Bu arzuyu destekliyoruz. Bu işbirliğinin devamını arzu ediyoruz'' diye konuştu.

Türkiye'nin, başkenti Kudüs olan bir Filistin Devleti kurulması yönündeki desteğine teşekkür ettiklerini kaydeden Abbas, Türkiye'nin bu yapıcı tutumunu ve soruna barışçıl çözüm bulunması yönündeki sabit desteğini takdir ettiklerini söyledi. Türkiye'nin bölge açısından örnek alınacak bir ülke olduğunu kaydeden Abbas, Türkiye'nin geçmişten beri yapıcı rolüyle bölgeye katkıda bulunduğunu kaydetti. Türkiye'nin bölge ülkeleriyle dengeli bir dış politika yürüttüğünü, bu nedenle de bölge barışına büyük katkıda bulunma yeteneğinin mevcut olduğunu dile getiren Abbas, Türkiye'nin Filistin halkına insani yardımları nedeniyle de teşekkür etti.

Sezer ile yaptığı görüşmelerde ikili ilişkileri ele aldıklarını ve Sezer'e bölgedeki son gelişmeler hakkında bilgi verdiğini bildiren Abbas, ''Filistin-İsrail sorununda barışın zorunlu olduğu konusunda mutabakata vardık. Tarafların görüşme masasına dönmesi konusunda da mutabakata vardık. Görüşme dışında bir yol yoktur. Arzumuz, bölgede barıştır.''

Abbas, Türkiye ile Filistin arasındaki işbirliğinin artırılması konusunda da görüş birliğine varıldığını anlattı. Abbas, Sezer'e hitaben sözlerini, ''İkinci ülkeniz, ikinci eviniz Filistin'e hoş geldiniz'' diyerek tamamladı.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 "Maaş zammı gündeme getirilmemeli"
 Erdoğan: Ekonomik programı başarıyla yürütüyoruz
 Koç: Sahte cennet bitmiştir
 Erdoğan: Kerkük özel statüye kavuşturulmalı
 Bakoyanni: Gül ile görüşme gündemimizde
 Sezer: Meşal'i devlet değil AK Parti çağırdı
 Geçen'in ihracı AK Partiyi gerdi
 'Diyet ödenecekse ödemeye hazırım'
 'Lübnan'ın kalbindeki lider' arabulucu
 Mahkeme Erbakan'a evde hapis verdi
 Meclis'te TMY zirvesi yapıldı
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Avrupa'da otel aramak
Pazartesi günü cümbür cemaat...
YAVUZ DONAT
Dikensiz gül bahçesi
Gereği düşünüldü ve... Hatay...
Al şu parayı da Yasemin'i öldür
Töre kurşununa hedef olan Yasemin Çetin'in infaz emrini babasının...
Hürriyet teknesi yarıştan çekildi
Hürriyet'in teknesi Akdeniz'in en büyük yarışı Vakko L'Odyssee Cannes...
Perihan Mağden'e saldırıyı polis önledi
Perihan Mağden'e saldırıyı polis önledi
Yazar Perihan Mağden'in "basın yoluyla halkı askerlikten soğutmak"...
Baş başa geçen 1.5 saat
Baş başa geçen 1.5 saat
Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Org Özkök, aralarında...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu