kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kara kıtayı futbol kurtaracak
Kara kıtayı futbol kurtaracak
Müziğiyle açlığa dikkat çekiyor
Afrika'nın kaplanları...

Kara kıtayı futbol kurtaracak

Yaklaşık bir hafta sonra başlayacak Dünya Kupası, Afrika'ya yardım kampanyalarına da ilham kaynağı oluyor. Kupa heyecanının hız kazandığı Berlin'de düzenlenen "United for Africa" organizasyonuna ünlü Afrikalı futbolcuların yanı sıra müzisyenler de destek verdi.

Almanlar, Dünya Kupası öncesinde futbol ile yatıp futbol ile kalkıyor. Şehrin bütün yolları kupa için yeniden düzenlenirken sokaklarda ve parklarda futbol ile ilgili sergi ve enstalasyonlar da dikkat çekiyor. Kupaya kısa bir süre kala, yapılan organizasyonların sayısında da büyük bir artış var. Ancak geçtiğimiz günlerde yapılan organizasyonlardan bir tanesi Afrika'da açlık çeken insanlara dikkat çektiği için özel ilgiyi hak ediyordu. Almanlar'ın ünlü spor giyim markası Puma tarafından 29 Mayıs'da Berlin'de düzenlenen "United for Africa" isimli yardım organizasyonuna katılan yaklaşık 150 gazeteci arasında ben de vardım.

ETO'O VE MILLA YAN YANA
Dünya Kupası'nı fırsat bilip Afrika kıtasında yaşayan zor durumdaki insanlara yardım toplamaya çalışan organizasyona ünlü Afrikalı futbolcular, Alman sunucular, oyuncular ve yerel yöneticiler büyük destek verdi. Berlin'in en işlek ve turistik merkezlerinden Hackescher Markt'da düzenlenen organizasyona Berlin Belediye Başkanı Klaus Wowereit, FIFA'nın, yaşayan en ünlü 125 futbolcudan biri olarak gösterdiği Kamerunlu eski futbolcu Roger Milla, Barcelona'da oynayan Kamerunlu futbolcu Samuel Eto'o, Gana Milli Takımı Menajeri Anthony Baffoe, ünlü caz vokalisti ve gitarist Keziah Jones, Elveda Lenin filmindeki performansıyla tüm dünyanın ilgisini çeken Daniel Brühl, İran asıllı Alman oyuncu Jasmin Tabatabai ve sayısız Afrikalı futbolcu katıldı. Meydana kurulan büyük sahnede Afrikalı müzisyenler konser verirken bir tarafta da Puma'nın bu oganizasyon için özel hazırladığı koleksiyon satışa sunuldu. Ünlü katılımcılar sahneden kampanyaya yardım çağrısında bulundular. Tam bir basın ordusunun katıldığı organizasyonda ben de Anthony Baffoe ile röportaj yapma fırsatı yakaladım. Almanya'da doğup büyüyen Gana kökenli Baffoe, 1999 yılına kadar Almanya'da top koşturan ünlü bir futbolcuydu. Şimdi Almanya'da çok sevilen bir spiker ve oyuncu olarak meslek hayatına devam ediyor. Baffoe, aynı zamanda Gana Milli Takımı'nın da menajerliğini yapıyor. Yanına gittiğimizde beni "Merhaba, nasılsınız?," diyerek karşılıyor. Ben de "İyiyim, siz nasılsınız?" diyorum şaşkınlığım geçince... Hatta son söylediğim cümleyi anlamayacağını ve konuşmasına İngilizce ya da Almanca devam edeceğini tahmin ediyorum, ama yanılıyorum. Türkçe "Teşekkürler çok iyiyim," diyor ve ondan sonra İngilizce konuşmaya başlıyor...

- Türkçeyi nerede öğrendiniz? - Ganalı bir diplomatın oğlu olarak Bonn'da doğdum ve Köln'de büyüdüm. Buralarda sayısız Türk arkadaşım vardı. Sayısız kez istanbul, İzmir, Ankara, Marmaris gibi yerlere gittim. En çok ziyaret ettiğim ülke neredeyse Türkiye. Türkiye'de oynayan Appiah gibi bir sürü Ganalı futbolcumuz var.

- Nedir Appiah ile ilgili düşünceleriniz. Kupada Gana Milli Takımı'na katkısı ne olur sizce? - Stephan (Appiah) muhteşem bir oyuncudur. Gana Milli Takımı'nın menajeri olduğum için son zamanlarda sürekli birlikteyiz. Appiah, İstanbul'a bayılıyor. Fenerbahçe'de oynayan Uche ile Galatasaray'da oynayan Richard Kingston, Jay Jay Okocha gibi isimler de benim gibi Türkiye'ye bayılıyorlar.

- Bu tip organizasyonlara sık sık katılır mısınız? - Evet. Afrikalıların bu tip organizasyonlarda yer almalarının çok daha farklı anlamları var. Biz kendi kıtamızla özdeşleştiriliyoruz.

- Sizin gibi diğer ünlü Afrikalıların da bu konuya yeterince hassas yaklaştıklarını düşünüyor musunuz? - Daha fazla futbolcu, müzisyen ve politikacının destek vermesi gerekir.

"İDOLÜMÜZ TÜRKİYE"


- Gana ilk kez Dünya Kupası'na katılıyor. Kupaya ne kadar yakınsınız? - Bu konuda Türkiye'yi örnek almamız lazım! Türkiye de ilk kez Dünya Kupası'na katıldığında muhteşem maçlar çıkardı. Bizim diğer idollerimiz arasında Senegal, Kamerun ve Nijerya da var. Onların maçlarından çıkaracağımız dersler var. Gana olarak kendi adımıza elimizden geleni yapacağız.

- Son zamanlarda Dünya Kupası öncesinde Neo-Naziler'in rahatsızlık verici hareketlerinin arttığını okuyoruz. Almanya'daki ırkçı hareketler için ne düşünüyorsunuz? - Üzücü. Buna karşı daha fazla sivil girişim oluşturmak lazım. Doğuda çok fazla olay oluyor. Hatta siyah insanlar sokakta rahat yürüyemiyor bile. Ben de bu üzücü durum ile hergün yüzleşiyorum ve savaşıyorum zaten.

- Türkiye'den tanıdığınız en ünlü isim kim? - En ünlü isim tabii ki Kemal Atatürk. O yaptıklarıyla bunu hak ediyor. Türklerin modern dünyada daha fazla söz sahibi olması için savaşmıştı. Futbolculardan Alpay'ı, Tuncay'ı, Öztürk'ü ve Altıntop'u tanıyorum. Bir de Tarkan'ı biliyorum.

- Ne zaman geliyorsunuz bir daha Türkiye'ye? - Umarım en kısa zamanda olur, çünkü Türkiye'ye bayılıyorum, özellikle kızlarına...

Aynur ERDEM

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Bir oyuncak olmadığını bilmeli
 Göçmen kuşlar size de güle güle!
 'Demokratlar onu yalnız bırakmayacak'
 'Brezilya'ya gol yağabilir'
 'Başarısızken herkes seviyordu'
 'Türkiye'nin en havalı sokakları burada'
 'Evlerin yeni ferdi olacağız'
 Yönetmenlikten yöneticiliğe
 Vur patlasın, çal oynasın
 İçinden seks geçen otel
 'Benim bebeğimi yapar mısın?'
 'Anlaştığım kadın, doğal yöntemle çocuk istemedi'
 Dünyadaki hayatı fanusa sığdırdılar
 Unkapanı'ndan yükselen sesler
 Gürcistan'ın tüm renkleri İstanbul'da
 Kampusta şenlik var
 'Unutma beni, unutama beni'
 1. Kadıköy Kısa Film Festivali
 Rebel Moves Çubuklu'da
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
SUNAY AKIN
Bize en yakın Batı'da...
Yaşamdan Dakikalarekibi olarak...
Manzara mükemmel mönü esprili
İstiklal Caddesi'ndeki Mısır apartmanında yer alan 360'ın mükemmel bir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.