kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
 

Doğu Perinçek ne diyor?

Önce meseleyi Yavuz Donat'a açtım:
"Yavuz Abi, ben aslında bu Danıştay saldırısı konusunu Doğu Perinçek'le konuşmak isterdim. Ama kendisini tanımıyorum; üstelik çok da çekiniyorum."
Yavuz Donat, bir kahkaha atıp Yeşim'e seslendi: "Doğu'yu, Doğu Perinçek'i bulalım." Ertesi gün aynı saatlerde, üçümüz oturmuş çay içiyorduk.
Son günlerde neden İşçi Partisi Genel Başkanı Perinçek'le konuşmak istiyorum? Çünkü bir cepheden bakınca Danıştay saldırısı "laikliğe atılan kurşun" ; bir başka cepheden bakınca da AK Parti hükümeti sarsmak için yapılan bir "derin komplo." Hükümet ve emniyet, büyük çoğunlukla bu son görüşü paylaşıyor. Komplonun mimarının da çeşitli uzantıları olan "ulusalcı bir çete" olduğu düşüncesi hakim.
Bu durumda Perinçek'le görüşmek şart olmuştu. Perinçek, Türkiye'de uzun yıllar devrimci/Maocu çizgide siyaset yapmasına karşın hep "devlet" kavramını önemsedi. Son yıllarda ise "Kızıl Elma" koalisyonunun fikir babalığını yaparak aşırı sağ ve solun milliyetçi bir ortak noktada buluşabileceğini savundu. Türk solunun en tartışılan ancak en etkin isimlerinden biri... Danıştay saldırısıyla ilgili hükümet ve emniyet kaynaklarının hala ısrarla söylediği, saldırının arkasında Susurlukvari bir Kızıl Elmacı görüş olduğu, bu kesimin devleti koruma adına illegaliteye başvuran bir Ergenekon yapılanmasından ilham almış olabileceği yolunda. Bu yüzden emniyet soruşturmanın başından beri saldırgan Alparslan Arslan'ın Muzaffer Tekin ve Veli Küçük gibi "derin" olduğu düşünülen isimlerle ilişkisi üzerinde duruyor. Gözaltına alınanlara nedense Veli Küçük, Doğu Perinçek veya İbrahim Şahin'i tanıyıp tanımadıkları soruldu. "Kilit isim" olarak lanse edilen Tekin ve arkadaşı Zekeriya Öztürk, Perinçek'i tanıyordu. Üstelik Alparslan Arslan'ın üzerinde İşçi Partisi'nin yayın organlarından Ulusal Haber'in kimlik kartının çıktığı söylenmişti...

Peki Perinçek ne diyordu?
İlk izlenim: Doğu Perinçek de Danıştay saldırısını hükümete yönelik bir "komplo" olarak görüyor. Ancak "kimin komplosu?" sorusuna cevabı, "ABD derin devletinin Türkiye'deki uzantıları." Olayın köklerinin AK Parti hükümetini değiştirmeye karar veren Washington'a uzanabileceğini söylüyor. Perinçek iyi tanıdığı Muzaffer Tekin'in böyle bir yapılanmanın içinde olamayacağından emin. Bir süre İşçi Partisi'ne gidip gelen ve Tekin gibi ordudan atılma Zekeriya Öztürk içinse kefil olmuyor. Bu adamla ilgili anılarını dinleyince soru işaretlerini anlıyoruz.
Perinçek'e, devleti koruma amacıyla kurulduğu iddia edilen "Ergenekon" yapılanmasının iç tüzüğü niteliğindeki belgeyi gösteriyoruz. Bir baskında ele geçen belge, Danıştay saldırısı sonrasında yeniden incelemeye alındı. Doğu Perinçek okuma gözlüklerini çıkarıp belgeyi okumaya başlıyor. O okurken ben atlıyorum: "Bazıları bunu sizin yazdığınızı söylüyor..."
Dikkatle okuduğu metinden başını kaldırıp "Hayır... ama belli ki benim söylemlerimden etkilenmiş" diyor "Örneğin bakın burada.. Türkiye'de Kurtuluş Savaşı'nı 1914'te başlatıp 1922'de bitiren bir tek ben varım. Ancak ben hiçbir zaman Atatürk için 'Ulu Önder' ifadesini kullanmam. Yer yer benden etkilendikleri ortada. Ama ben yazmadım."
Perinçek devam ediyor "Bir de bu belgede istihbarat vurgusu var. Ben o işlere girmem. 'Devleti korumak amacıyla böyle bir örgüt kurulmalı mı?' derseniz, 'Evet kurulmalı' derim. Teşkilatı Mahsusa tarzı devletin yapamayacakları şeyleri yapan. Bugünkü istihbarat yapısı bunu yapmıyor. Ancak ben böyle bir örgütün ne tüzüğünü yazarım ne de emrine girerim. Başbakan olup, Cumhurbaşkanı olup ülkeyi yönetmeye talip olunca böyle bir örgüt kurulabilir. Ancak fahri olarak böyle bir yapıya gidilmesi son derece tehlikeli sonuçlar doğurur."
Peki sizin "anti-emperyalist" söyleminizle örtüşen noktalar? Tüm bu adamların bir noktada etrafınızda ya da ulusalcı hareket içinde olmuş olması? "Benden etkilenmiş olabilirler. Öyle gözüküyor. Görüşlerimin asker tarafından yakından izlendiğini ve beğenildiğini de biliyorum. Etkileniyor olabilirler. Ancak ben böyle bir örgütün emrine girmem."
Peki ya derin devlet? Perinçek Türkiye'de derin devlet olduğundan şüpheli. "Olmalı mı?" derseniz muhtemelen cevabı "Evet" olacaktır. Ama kendisi bu tarz yapılanmalar ya da işlerle değil, düşünceler ve ideolojiyle ilgili.
Ve de tabii İşçi Partisi'yle...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Danıştay'da tesadüfler ve komplo   / 30-05-2006
 Çorap söküğü gibi gelmeyen soruşturma...   / 28-05-2006
 Washington'dan görünen manzara   / 24-05-2006
 Komplo olsa bile...   / 21-05-2006
 Kırılma noktasına mı ilerliyoruz?   / 18-05-2006
 TBMM: Çok eşliler korosu   / 16-05-2006
 Cumhurbaşkanı 'ndan 'tarihi çağrı'   / 15-05-2006
 İran gol atıyor   / 11-05-2006
 ANA uçağındaki görüntü   / 07-05-2006
 İşte o notanın perde arkası   / 04-05-2006
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Doğu Perinçek ne diyor?
Önce meseleyi Yavuz Donat'a...
YAVUZ DONAT
Seçim "out" Çankaya "in"
Bugün 1 Haziran....
Belgün'e saldırı Meclis'e taşındı
Saldırı sırasında omzundan yaralanan Nilgün Belgün bandajlı bir...
Light kralına milyon dolarlık dava
Mavi-Yeşil markasının yaratıcısı Murat Topoğlu'na bir süre önce...
Erdoğan'ın sokağının krokisi çetenin ajandasından çıktı
Erdoğan'ın sokağının krokisi çetenin ajandasından çıktı
Ankara'da yapılan operasyonda Genelkurmay Özel Harp Dairesi'nde...
DTP'li Batman Belediye Başkanı tuhaf konuştu
DTP'li Batman Belediye Başkanı tuhaf konuştu
ABD gazetesine konuşan Batman Belediye Başkanı Kalkan, "Statüko...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu