kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İyi olma sendromuna dikkat!
'Sevgilimden ayrılınca bol bol yemek yiyorum'
Önce acı çekmeleri engellenmeli
Kendinize de hediyeler alın

İyi olma sendromuna dikkat!

Fazla kilolarından utanç duyanlar 'iyi olma sendromu'na kapılıyor. İçlerine kapanıyor, bol bol hediye alıyor, herkese yardım etmeye çalışıyorlar

Vücut ağırlığı normalden fazla yani obez olduğu için çevrelerine karşı suçluluk ve utanç duyan kişileri 'iyi olma sendromu' bekliyor. Tıp dünyasının yeni keşfettiği bu sendrom, insanların kiloları nedeniyle etraflarından özür dilemek için iyi davranma ihtiyacına neden oluyor. Şişmanlıklarının yarattığı utanç duygusu nedeniyle çevrelerindeki insanlara hediyeler alıyor, onların her türlü ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor, üzüntülerini ve öfkelerini çevrelerine yeterince belli edemiyorlar. Ancak bunun sonunda akşamları onları büyük porsiyonlu yemekler bekliyor.

KENDİLERİNE GÜVENMİYORLAR
Bu kişilerin diğer şişmanlardan ayrılan en büyük özelliği kendilerine güvenlerinin az olması... Dış görüntülerinden memnun olmadıkları için kendilerini kabul ettirmek için zaman zaman fazladan çaba gösterme ihtiyacı hissediyorlar. Fazla kilolarını adeta özür dilenmesi gereken bir durummuş gibi görerek, öyle davranma eğiliminde olabiliyorlar. Dış görüntülerini insanların onları sevmemesi ya da kabul etmemesi için geçerli bir sebepmiş gibi düşünebiliyor ve ardından da bazen normal koşullarda olacağından çok daha iyi davranabiliyorlar.

YALNIZLIKTA YEMEĞE HÜCUM
Normalde verecekleri tepkileri vermeyip öfkelerini, kırgınlıklarını, kızgınlıklarını, hüsran ve hayal kırıklıklarını karşısındakini kaybetmemek uğruna dile getirmeyebiliyorlar. Ne yazık ki; bu duyguları bastırmanın onlara nasıl zarar verdiğini ve onlara daha fazla kilo olarak döndüğünü de fark etmiyorlar. İfade edilemeyen duygular, herkeste olabileceği gibi onlarda da yemek yeme dürtüsüne yol açarak, sağlıksız yemek yeme durumuna neden oluyor. Rahatsız edici ortamda gülümseyerek ve alttan alarak geçiştirilen durum, yalnız kalınca yemeğe saldırma tepkisine dönüşüyor. Başkalarını kırmamak ve sevgilerini kaybetmemek uğruna yalnız kaldıklarında yiyerek kendilerine zarar veriyorlar. Gerçek arkadaşlık, gerçek sevgi ve ilişkilerin böyle olmaması gerektiğinin farkında olamayabilirler. Yapıcı şekilde dile getirilen kırgınlığın, içinde oldukları ilişkiyi geliştireceğini fark etmeyip üzüntülerini hep içlerine atmaya meyillidirler. Halbuki gerçek anlamda iletişim kurulduğu zaman, onlar kendilerini rahatlamış hissedecekleri gibi karşılarındaki kişiler de kendilerinden ne beklendiğini bilir ve hata yaptıklarında fark edip davranışlarını değiştirme şansına sahip olurlar.

İLTİFATA GEREK YOK!
Çünkü çoğu insan, karşılarındaki kişinin tepkilerine göre kırıcı hareketlerde bulunmaktan kaçınır. Fakat olumsuz bir tepki verilmediği zaman sebep oldukları duyguları bilemez ve davranışı tekrarlayabilirler. En yaygın örnek; kilolu kişilerin etraflarındaki insanların sürekli kilolarıyla ilgili yorum yapmaları veya soru sormalarından rahatsız olmalarına rağmen, kibarca cevap vermeye çalışmalarıdır. Dolayısıyla insanlar rahatsızlık verdiklerini bilmeden, kendilerince iyi niyetle, ısrarla soru sormaya ve yorum yapmaya devam ederler. Halbuki 'zayıflamışsın', 'kilo vermiş görünüyorsun' gibi genellikle iltifat kategorisinde görülen cümleler bile çoğu zaman, obezlerin duymak istemedikleri cümlelerdendir. Ama bunu ifade etmedikleri sürece duymaya devam etmeleri kaçınılmazdır. Bu döngüyü bir noktada kırmaları ve kendilerine zarar vermektense, karşılarındakinin ne hissettiğini bilmeyi tercih etmeye başlamaları gereklidir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Bebeğinizi Akdeniz Gıdalarıyla Besleyin!
 İyi Olma Sendromuna Dikkat!
 Bir Damla Kan Yolculukta Hayatınızı Kurtarabilir
 Engelli Hayaller Gerçeğe Dönüştü
 Deniz Akkaya Yardım İçin Poz Verdi
 Yanlışlar Ve Doğrular
 İnek Sütü Bebekte Zekâ Geriliği Yapıyor
 Yanlışlar Ve Doğrular
 Tüp Bebek Kararı İçin Bir Yıl Deneyin!
 Çalışan Kadın Daha Sağlıklı
 Sportif Hırsları Yüzünden Çocuklarını Kaybediyorlar
 Operasyonun Risklerini Söyleyince Hastalar Vazgeçiyor
 Kısa Kısa
 Üç Seneden Önce Anne-baba Olmayın
Onun yerinde olsam o ödülü almazdım...
Onun yerinde olsam o ödülü almazdım...
Afife Ödülleri, Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Ödülleri ve en son da...
O bir kuyruklu yıldızdı, geldi geçti
O bir kuyruklu yıldızdı, geldi geçti
Türk edebiyatı ve tiyatrosuna önemli yapıtlar kazandıran Haldun...
Yalın ve Tuba Ünsal sarmaş dolaş eğlendi!
Yalın ve Tuba Ünsal sarmaş dolaş eğlendi!
Aşk yaşadıklarına dair çıkan dedikoduları her seferinde inkar eden...
Siz hiç volkanik taşlı bonfile yediniz mi?
Siz hiç volkanik taşlı bonfile yediniz mi?
Çılgın ve farklı eğlence anlayışıyla gece hayatında ilklere imza atan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.