kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
  » Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Konut kredisi faizine müdahale edemeyiz"

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, piyasalarda devam eden sert hareket sonucu, bankaların konut kredisi faiz oranlarını yükseltmesine ilişkin soru üzerine, bunun bankaların icrai faaliyetleri olduğunu belirterek, ''Buna müdahale edemeyiz'' dedi.

Bilgin, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) ''Basel II-Bankalara ve Reel Sektöre Etkileri'' konulu Geleneksel Perşembe Toplantıları'na katıldı. Toplantıda soruları yanıtlayan Bilgin, bankacılığın risk alma sanatı olduğunu belirtirken, dikkat edilmesi gereken temel noktanın ''açık pozisyonlar'' olduğuna işaret etti.

Bankaların, dalgalanmaların yaşandığı son bir haftada -9,2 milyar dolar olan açık pozisyonlarını -6,6 milyar dolara düşürdüğünü aktaran,BDDK'nın reel sektörün açık pozisyonunu takip etmediği yönündeki eleştirilerin anımsatılması üzerine, kurumun görevinin bankaların mali bünyesinin sağlamlığını devam ettirmek olduğunu söyledi.

Reel sektörde bir açık pozisyon bulunduğunu ifade eden Bilgin, ''BDDK, bunu takip edecek son kurumdur'' dedi. Bilgin, BDDK'nın 2001 krizinde yaşananlardan dolayı günah keçisi ilan edildiğini kaydederek, reel sektörün açık pozisyonlarını takip etmede BDDK'nın öncelikli kurum olmadığını vurguladı.

YABANCI BANKALARIN PAYI

Tevfik Bilgin, yabancı bankaların payının artması ve ''bu payın sınırlandırılması gerekip gerekmediği'' yönündeki soru üzerine, sektörde yabancı sermaye oranının son gelişmelerle yüzde 28'ler düzeyinde olduğunu bildirdi. Bilgin, şöyle konuştu:

''Bu oranın artma eğiliminde olduğunu hep beraber izliyoruz. Bazı büyük bankalarımızın da bu şekilde kararları olursa bu oranın birden zıplayacağını düşünüyoruz. Bu oranda kamu bankalarının da çok önemli rol oynadığını düşünüyoruz. Gelişmeleri izlemeye devam ediyoruz. Şu anda bir sınırımız yok. Zaten sınır da olamaz.''

2003 Haziran ayında kabul edilen 4875 sayılı doğrudan yabancı yatırımlar kanununda yabancı sermayeye herhangi bir sınırlama getirilmediğini anımsatan Bilgin, ''Meclis'in takdir ettiği kanun dışında hareket etmemiz düşünülemez'' dedi.

BDDK Başkanı Bilgin, yabancı bankalarla yapılan görüşmelerde herhangi bir yönlendirme yapmadıklarını, ancak bu tür görüşmelerin kendilerine bildirilmesi yanında bankalarla görüşerek Türk bankacılık sistemi hakkında bilgilendirme yaptıklarını, ayrıca BDDK'nın 7 üyesinden 4'ünün imzası bulunmadan banka satışının gerçekleşemediğini anlattı. Tevfik Bilgin, şu görüşleri aktardı:

İNGİLİZCE YAZI

''Maalesef bazı Türk patronları, bankacılarımız kendi güçlerini küçümsüyorlar. O kadar kriz geçirmiş, o kadar engebeleri aşmış bankalarını belli bir noktaya getirmiş patronlarımız, kendi kaynaklarını idrak etmekten kaçınıyorlar. Sat-çık formülüyle, Türk patronlarının, krizlerden bu noktaya getirdikleri bankalarını satmaları çok da uygun düşmüyor diye düşünüyorum. Maalesef bazı bankalarımız, BDDK'ya dahi ingilizce yazılar yazıyor, ben bunları gördüğümüz zaman yırtıp atıyorum.''

Bilgin, bankaların yönetiminde bu ülkenin dilini bilen, kendileriyle aynı dili konuşan kişilerin çalıştırılması gerektiğini ifade etti.

KREDİ FAİZ ORANLARINDAKİ ARTIŞ

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, piyasalarda devam eden sert hareket sonucu, bankaların konut kredisi faiz oranlarını yükseltmesine ilişkin soru üzerine, bunun bankaların icrai faaliyetleri olduğunu belirterek, ''Buna müdahale edemeyiz'' dedi.

Burada önemli olanının sektörün bundan nasıl etkilendiği olduğuna işaret eden Bilgin, ''Sabit faizli verildiği için faiz oranlarında yükseliş devam ederse, bir şekilde zamanında verilen kredilerden bankalarımız zarar yapacaktır. Ama bizim analizlerimiz, bunun banka mali bünyelerine hemen hemen hiç etkisi olmayacağı yönünde'' görüşünü aktardı.

Bilgin, piyasalardaki dalgalanmalarının 6 aylık bilanço rakamlarına nasıl yansıyacağına ilişkin bir soru üzerine, bunun Haziran sonunda belli olacağını söyledi.

Paniğe gerek olmadığına işaret eden Bilgin, ''Ders çıkarmamız lazım. Bankaları çok yakından izliyoruz. Oldukça sağlam istikrarlı bir bankacılık sistemine sahibiz. Şu anda herhangi bir endişemiz yok güven ve istikrar devam ettiği sürece..'' dedi.

DEVALÜASYON TARTIŞMALARI

Devalüasyon tartışmalarına ilişkin soruya karşılık da Bilgin, BDDK'nın gelişmeleri yakından takip ettiğini belirterek, şunları söyledi:

''Yıllardır söylenen, yazılan çizilen, ekonomistlerin bahsettiği sıcak, soğuk para, dengeler, bilançolar, büyüklükler, ithalat ihracat rakamları... Bunların hepsinin birlikte analiz edilmesi lazım.

Özellikle açıklamalarda aranan aksiyonlarda bu dengeler bilinerek özellikle kısa vadeli sermayenin, çok kısa vadeli sermayenin, küresel sermayenin, kuzunun kalbine, filin beynine, ceylanın bacaklarına sahip olduğunu hiçbirimizin unutmaması lazım. Bu kritik bir nokta.''

Reel sektörün şeffaf olması gerektiğine dikkati çeken Bilgin, eskiden olan bedava bankacılık döneminin bittiğini, bankalarla olan en küçük ilişkilerde bile belli bir ücret alınacağını ifade ederek, ''Bu normaldir. Önemli olan bu ücretin makul olmasıdır'' dedi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Borsa 2006'nın en düşük seviyesinde
 Dolar 1,4770 YTL
 Türk tekstilcilerin Mısır'a yatırım akını
 Sayısal Loto'da 6 milyon YTL heyecanı
 İran'da bir Türk şirketi, 20 otel yapıyor
 Yabancı vergi müjdesi alamadı
 Elektrikte olası bir kesintiyi 48 saat önce öğreneceğiz
 Karadeniz'de petrol avı uydu destekli yapılacak
 TAV üç yabancı aldı, güz aylarında borsaya geliyor
 Fiyatı dört yılda yüzde 122 artan dizel, benzini yakaladı
 Mevduat ve kredi faizlerinde yükseliş operasyonu hızlandı
 TMSF, Süzer'le anlaşıyor
 Tüpraş'ta sistem değişiyor
 'Kulelerin arazisi ihaleye çıkmıyor'
 GP'nin kayıtları incelenecek
 Aybar: Gelişmeleri değerlendireceğiz
 'Kısa vadede zam gelebilir'
 Danıştay'a saldırı sarstı ABD enflasyonu çarptı!
 Danıştay'a saldırı endişeleri artırdı
 YTL en kırılgan beş para arasında
 Hazine'ye özelleştirmeden 820 milyon $
 Sabancı Advansa için Seda ile görüşüyor
 'Konut kredilerine talep sürer'
MELİHA OKUR
Kalecik Karası'nı don vurdu
Şarabın anayurdu Anadolu...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Bankaların konut kredisi faizlerini yükseltmesini anlamak...
İstanbul varoşuna tenis arenası
İstanbul Cup turnuvası için Esenler'deki prefabrik kortlara 2.5...
'Sauna'da 18 kişi için çete davası
Küre Operasyonu kapsamında türkücü İbrahim Tatlıses ve eski emniyetçi...
Tekbirle kurşun yağdırdı
Tekbirle kurşun yağdırdı
İstanbul Barosu'na kayıtlı avukat Alparslan Arslan, toplantı...
Vakit'in sicili kabarık
Vakit'in sicili kabarık
Gazete,13 Şubat 2006'da Danıştay 2'nci Daire üyelerini hedef...
IMKB
E: 40.439 D:% -1,47
DOLAR
S: 1,450 D:% 0,346
EURO
S: 1,860 D:% 0,379
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu