kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çiçek: Sivillerin askeri mahkemelerde yargılanması sona erecek
"Örgüt bildirisi gibi bir metin"
Çiçek: Sivillerin askeri mahkemelerde yargılanması sona erecek

Çiçek: Sivillerin askeri mahkemelerde yargılanması sona erecek

Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, 353 sayılı Askeri Mahkemelerin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Kanunu'nda öngörülen değişikliklerle ilgili kanun tasarısının, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını bildirdi.

Çiçek, yeni düzenlemeyle sivillerin askeri yargıya tabi olduğu hallerin barış ve savaş zamanına göre iki ayrı kategoride ele alınacağını belirterek, ''Asker kişilerle müştereken sivillerin işledikleri suçlara ilişkin yargılamalar hariç olmak üzere barış zamanında askeri mahkemelerde sivillerin yargılanmasına son verilmiş olacaktır''
dedi.

Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, toplantıda ele alınan konulara ilişkin bilgi verdi.

Bakanlar Kurulu'nda üç yasa tasarısının imzaya açıldığını bildiren Çiçek, bunlardan birinin 353 sayılı Askeri Mahkemelerin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Kanunu'nda öngörülen değişikliklerle ilgili tasarı olduğunu söyledi.

353 sayılı Kanun'un 1963 tarihli olduğuna işaret eden Çiçek, o tarihten bu yana hem mahkemelerin kuruluşu hem de yargılama usullerinde değişiklikler olduğunu anlattı.

AB müktesebatının üstlenilmesine ilişkin Ulusal Program'da, Türkiye'nin söz konusu mahkemelerin yasasında değişiklik yapılması taahhüdü olduğunu kaydeden Çiçek, Türkiye'nin ölüm cezasını Anayasa başta olmak üzere tüm mevzuattan çıkardığını anımsattı. Çiçek, ''Bunun tabii sonucu olarak da işin askeri yargıya intikal eden bölümündeki kalan maddelerin, kalan düzenlemelerin de çıkarılması gerekiyor. Dolayısıyla bu yasa tasarısıyla bu türlü düzenlemeler yapılmış olacak'' dedi.

Çiçek, 1 Haziran 2005'de yürürlüğe giren Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu'na paralel olarak da ceza hükmü içeren veya içinde ceza yargılamasıyla ilgili usul hükümleri bulunan özel kanunlarda da değişiklik yapılması gerektiğini söyledi. Bu özel yasalardan birinin de Askeri Mahkemelerin Kuruluş ve Yargılama Kanunu olduğunu anımsatan Çiçek, bu yasada da hem Türk Ceza Kanunu'na hem de Ceza Muhakemesi Kanunu'na uygunluk sağlamak için değişiklik yapılacağını söyledi.

Anayasa'nın 145. maddesinde ''askeri mahkemelerin asker olmayan kişilerin özel kanunda belirtilen askeri suçlarıyla kanunda gösterilengörevlerini ifa ettikleri sırada veya kanunda gösterilen askeri mahallerde askerlere karşı işledikleri suçlara da bakmakla görevlidirler'' şeklinde hüküm yer aldığını belirten Çiçek, şunları kaydetti:

''Dolayısıyla sivillerin bir kısmı bu kanun kapsamında askeri mahkemelerde yargılanmaktaydı. Bu yeni getirilen düzenlemeyle sivillerin askeri yargıya tabi olduğu haller, barış ve savaş zamanına göre iki ayrı kategoride ele alınıyor. Asker kişilerle müştereken sivillerin işledikleri suçlara ilişkin yargılamalar hariç olmak üzere barış zamanında askeri mahkemelerde sivillerin yargılanmasına son verilmiş olacaktır. Belki bu yasa tasarısının reform niteliğindeki maddesi de budur. Ayrıca askeri mahkemece tutuklanan sivillerin askericezaevi yerine sivil cezaevlerine konulması düzenlemesi de bu kanunda getirilmiş olmaktadır.''

ANAYASA MAHKEMESİ'NİN İPTAL KARARLARI DOĞRULTUSUNDA DÜZENLEME

Çiçek, imzaya açılan bir başka tasarı hakkında bilgi verirken de, her yıl bütçe kanunları çıkarılırken, bu kanunların içerisinde yine bütçeyle bağlantılı olarak mali hükümler içeren başka kanunların da düzenlendiğini belirtti.

Çıkarılan Bütçe Kanunu'nda da birçok kanunla bağlantılı hükümler bulunduğunu ifade eden Çiçek, Anayasa Mahkemesi'nin bunları, Bütçe Kanunu içerisinde değil kendi yasalarında düzenlenmesi gerektiği gerekçesiyle iptal ettiğini kaydetti. Çiçek, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları doğrultusunda bu düzenlemenin yapılması gerektiğini belirterek, ''Dolayısıyla bugün birçok kanunda değişiklik yapan ve böylece iptal konusu olan maddeleri kendi kanunlarında düzenleyen bir tasarıyı TBMM'ye sevk etmiş oluyoruz'' diye konuştu.

YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ HAKKINDAKİ KANUN

Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkındaki Kanun'da da değişiklik yapılacağını belirten Çiçek, bu kanunun kısa süre önce çıkarıldığını söyledi. Türkiye'de çalışan yabancıların izinlerinin hangi makamlar tarafından nasıl verileceği ve bununla ilgili süreler konusundaki söz konusu yasanın 6 Eylül 2003 yılında yürürlüğe girdiğini kaydeden Çiçek, bu kanunun kaçak işçi çalıştırılmasını önlemek amacıyla çıkarılmış olduğunu ifade etti. Aradan geçen sürede uygulamada bazı aksaklıklar olduğunu ve izin verilirken bürokratik işlemlerin uzun zaman aldığını anlatan Çiçek, bunedenle yeni bir düzenlemeye gerek duyulduğunu bildirdi.

DIŞ POLİTİKA

Toplantıda ayrıca, dış politika konularının da ele alındığını ifade eden Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan ve Azerbaycan'da bazı toplantılara katıldığını anımsattı. Çiçek, Başbakan'ın yaptığı çalışmalar ve ikili temasları hakkında bilgi verdiğini, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün de Bakanlar Kurulu üyelerini bilgilendirdiğini ifade etti. Çiçek, ''Sayın Başbakan özellikle Azerbaycan'a yaptığı ziyarette dünyanın ve bölgenin gündeminde olan İran ile ilişkiler ve nükleer enerji krizi konusunda yaptığı temaslar hakkında Bakanlar Kurulu'na bilgi vermiştir'' dedi.

Türkiye'nin bu konusundaki görüşlerini daha önce açıkladığını belirten Çiçek, şunları kaydetti:

''Bizim burada yaptığımız açıklamalar çerçevesinde Türkiye muhataplarına bu konuyla ilgili düşüncelerini birinci ağızdan, yüz yüze söyleme imkanı bulmuştur. Bu konudaki beklentilerini dile getirmiştir. Bu görüşmelerin faydalı olduğunu söyleyebilirim. Bu gelişmeleri yakından takip etmek zorunda olan bir ülkeyiz. Bu problemler çıktığında en çok zarar gören ülkeyiz. Komşu ülke olmamız nedeniyle taşıdığımız bazı endişeler var. Dostluğun, komşuluğun ve ikili ilişkilerin gereği olarak bu soruna barışçıl bir çözüm bulunmasınoktasındaki telkinlerimizi, tavsiyelerimizi Sayın Başbakan yüz yüze söyleme fırsatını bulmuştur. Bu çerçevede bir dış politika değerlendirmesi yapılmıştır.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Laricani Ankara'da
 Tüzmen: Net bir şey yok
 Diyarbakır coştu
 Siirt'te DTP'lileri kabul etmedi
 Çocukları meydana süren Hakkâri'de de bombaladı
 Bahçeli: Kürtçe konuşan kardeşleri kucaklayacağız
 Bakan Çubukçu'yu sinirlendiren ikram
YAVUZ DONAT
Sermaye tabana yayılmış
ÇUMRA-KONYA Yurdumuzda 33 şeker...
METEHAN DEMİR
Çiçek'ten iki kritik yorum
Gülen için:...
Hayat arkadaşını son kez öperek uğurladı
Atıf Yılmaz'ı son yolculuğunda yalnız bırakmayan sevenleri ve...
5 yaşındaki çocukla 24 ilde ilahi ve dua
11 çocuktan kurulu Minik Dualar Grubu, 5.5 ayda 25 bin kilometre yol...
Hayatımda 'Adil Düzen'ci olmadım
Hayatımda 'Adil Düzen'ci olmadım
Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, "Hayatımda hiçbir zaman Adil...
Öcalan'ın yakalanınca söyledikleri bizi şok etti
Öcalan'ın yakalanınca söyledikleri bizi şok etti
Kuzey Irak'ta PKK'dan ayrılan 3 bin eski PKK'lı yaşıyor. Öcalan'ın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu