kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
  » Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Bahçıvan
Tarımın önünde muhteşem fırsat var
Tarım nüfusu azalmazsa 10 yıl sonra teslim oluruz
İlkel haliyle bile ihracatta yıldızlaşıyor

Tarımın önünde muhteşem fırsat var


Ortadoğu'nun dünyanın en güçlü gıda ithalatçısı olduğunu belirten SETBİR Başkanı Erdal Bahçıvan, "Önümüzdeki 15 yıl doğru tarım politikası oluşturulursa, 500 milyonluk pazarı biz besleriz" diyor.

Erdal Bahçıvan, kendi deyimiyle 'doğuştan tarımcı' bir işadamı. Bahçıvan Gıda'nın temelleri 1950'li yılların sonunda atılmış. Son 15 yıldır da markalı ürünlerle tarım sektöründe faaliyet gösteriyor. Geçen hafta ihracat rakamları açıklandığında, ekonomi servisinde günlük toplantı yapıyorduk. Açıkçası hepimiz şaşırdık. Tekstil sektörünün, otomotivin ya da son zamanlarda turizmin sesinin güçlü çıkmasına alışmıştık. Ama işte 20 milyar dolarlara yaklaşan tekstil ihracatı, sektörün sıkıntı yaşaması üzerine teklemeye başlamış, turizmin ilk üç aya ait rakamları hepimizin moralini bozmuştu. Oysa sessiz sedasız bir sektör, toplam ihracattan yüzde 15'lik pay almış ve Türkiye yaklaşık 9 milyar dolarlık tarım ihracatı yapmıştı. Üstelik sözünü ettiğimiz bu sektör henüz doğru dürüst yüksek teknolojiyle tanışmamış, verimlikten çok uzaktı. Hal böyle olunca, bu pazar Misafir Odası'na Süt,Et Üreticileri Birliği-SETBİR Başkanı Bahçıvan'ı konuk edip, sektörün Türkiye'nin umudu olup olamayacağını konuştuk...

* Tarımda sıkıntılarımız olsa da, sektör Türkiye'nin geleceği için bir umut mu? Dünyanın nereye gittiğine ve ihtiyaçlarının nerede yoğunlaştığına iyi bakmak lazım. Dünya nüfusu önümüzdeki 40-50 yıl bir artış trendinde gidecek. Buna karşılık karşılık dünyanın bu insanları doyuracak hammadde kaynakları kısıtlı. Türkiye coğrafi olarak yani pazarlara olan yakınlığı açısından ve de üretim iklimi açısından fevkalade şanslı bir noktada. Henüz kullanmadığımız kaynakları ve teknolojiyle birleştiremediğimiz imkanları da hesaba kattığınız zaman, tarımın ve dolayısıyla Türkiye'nin önünde muhteşem bir fırsat var. Bir kere kendi insanımızı daha yeterince doyuramadığımız için bir fırsat var. Bugün hangi ürüne bakarsanız bakın, Türkiye'deki tüketim çağdaş tüketimin çok altında. Düşünün dondurmayı biz yılda 1, ABD 28 kilo tüketiyor. Peyniri biz 6, Avrupa 28 kilo tüketiyor.

* Peki ya Türkiye'nin etrafındaki ülkeler? Tarım sektörü için onlar da büyük potansiyel olabilir mi? Tabii ki. Bugün baktığımız zaman komşumuz Ortadoğu dünyanın en güçlü gıda malları ithalatçısı. Ve hiçbir zaman da üretici olamayacak. Güney Afrika keza öyle. Rusya çok önemli bir pazar. Etrafımızda temiz bir 500 milyonluk bir nüfus var. 100 milyon da Türkiye'nin nüfusunu sayarsanız toplam 600 milyonu besleyecek etrafta en uygun topraklar bizde.

* Ortadoğu gıdasını Avrupa'dan mı ithal ediyor? Genelde Avrupa'dan ama Avustralya ve Yeni Zelanda'dan da geliyor. AB'nin 15-20 yıldır ihracat pazarlarında güçlü ve rekabet edebilir olmasının en önemli şansı sübvansiyonlardı. Ama Dünya Ticaret Örgütü uygulamaları yüksek sübvansiyon uygulamalarını ortadan kaldırıyor. AB'nin gelecekte, geçmişteki rekabet gücü olmayacak. Tabii sübvansiyonlar sıfırlanacak diye sevinirken, artık kendi tarımımızı koruma şansmız da kalmayacak. Çünkü dünya diyor ki ne gereğinden fazla dekteklenmeli, ne de korunmalı.

* O zaman Türkiye'nin tarım konusunda çok dikkatli adımlar atması gerekiyor... Türkiye şu anda doğru yatırımları yapmaya başlarsa, sübvansiyonların da kalkmasından dolayı çok güçlü bir tarım ihracatçısı ülkesi olabilir. Ama eğer bugünkü halimizle kalırsak kendimizi koruyamayız. Türkiye bu kez pazar olabilir. Bu yüzden hep cennet de olabilir, cehennem de diyorum. O kadar ortadayız ki. Eğer önümüzdeki 15 yılda doğru adımlar atarsak hayalini kurduğumuz büyük pazarı biz besleriz.

* Anlattıklarınızdan köylünün tarım yapmasıyla bu işin olmayacağı da ortada ama... Nedir sorun biliyor musunuz? Bugüne kadar Türkiye tarımı sermaye ve teknoloji ve bilimle birleştirememiş. Yani köylülükte kalmış iş. Köylünün sermayesi kıt. Teknolojiye hürmet etmiyor. Onun için de canlı hayvan satmak yerine sadece fındık satabilmişsiniz. Yani sistemi katma değere döndürememişsiniz. Neticede yaş-sebze meyve ihracatı yüzde 4 artıyor sadece. Kültürü değiştiremiyorsunuz. Dünya bodur elmaya, portakala gidiyor. Siz hala Finike'de 35 yıllık portakal ağacından portakal almaya çalışıyorsunuz. Yani hala vizyon oluşturamıyoruz. Ama işte boyutlar küçük olunca vizyon da mümkün değil. İşin büyümesi lazım. Tarım bir iş olmalı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Ruslar'a denetim var, bize yok!
 Bakır fiyatları uçtu inşaata darbe vurdu
 'Avrupa'nın Çin'e cevabı Türkiye olacak'
 SPA merkezleri ithalatçı oldu
 Kamu elektrikte üretimden vazgeçmiyor
 En kalabalık AB ülkesinde bile müteahhit sayısı 20'yi geçmez
 Ev sahibinden kiralara enflasyonun üç katı zam
 Yapının Oscar'ı "Altın Çekül" İston'a verildi
 'İhracat iyiye, çiftçi kötüye gidiyor'
 En pahalı benzini Türkler kullanıyor
 Müslümanlara 'Makkah Vizesi' geliyor
 Body Shop 8 haftada % 5 kârda
 Batum Havaalanı'na ilk kazma vuruldu
 Her 100 kişiden 26'sı yoksul
 IMF, bankacılarla görüştü
 İzmir'in rekortmeni Gediz Elektrik
 'Uçak seferleri için İran'la komisyon kuruyoruz'
ALİ SAYDAM
Bize bir şey olmaz!
Geçen iki hafta Evliya Çelebi...
Atıf Hoca, en iyi filmini çekemeden veda etti
Atıf Yılmaz kendisine "En iyi filmin hangisi" diye soranlara, "En iyi...
Özgürlüğü için kaçtı
İranlı kadın şarkıcı Mahshar, ikiz kardeşiyle CD çıkardı. Ancak...
Hakkâri'de 10 bin kişi teröre lanet yağdırdı
Hakkâri'de 10 bin kişi teröre lanet yağdırdı
Öğrencileri taşıyan askeri araca uzaktan kumandalı mayınla saldırı...
'Türban sorunu Suudi Arabistan'da çözülmez'
'Türban sorunu Suudi Arabistan'da çözülmez'
"Başbakan'dan farklı bir liderlik bekliyordum. Ne de olsa koalisyon...
IMKB
E: 44.251 D:% -0,89
DOLAR
S: 1,322 D:% -0,113
EURO
S: 1,669 D:% 0,090
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu