kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Talasemi beş yıl sonra Türkiye'den silinecek
Talasemi Kampı'ndaki uzmanlar anlatıyor
Hastalık mutluluğumuza engel olamadı
Türkiye'nin en geniş talasemi ailesi ENGELGİLLER
Kıbrıs bize model oldu

Talasemi beş yıl sonra Türkiye'den silinecek

Ülkemizde şu an 4 bin 500 talasemi hastası var. Genellikle kıyı şeridinde yaşayanlarda görülen hastalığı önlemek için çalışmalar sürüyor. Yaklaşık beş yıl sonra Türkiye'de hiç kimse Akdeniz Anemisi olmayacak !

Türkiye Talasemi Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan, Akdeniz Anemisi yani 'talasemi' hakkında merak edilen soruları yanıtladı:

* Akdeniz Anemisi nasıl bir hastalıktır?
Kalıtsal bir kan hastalığı; taşıyıcı olan anne ve babalardan çocuklara geçiyor. Burada taşıyıcılık ırsi bir özellik ve nesilden nesile aktarılıyor. İki taşıyıcı evlendiği zaman çocukları yüzde 25 oranında sağlıklı, yüzde 25 hasta, yüzde 50 de taşıyıcı oluyor.

* Sadece Akdeniz ülkelerinde mi görülüyor?
Aslında talasemi her yerde gözlenebiliyor; ama özellikle tropikal iklimin yoğun olduğu yerlerde oluyor. Sıtmayla doğal bir ilişkisi var. Dolayısıyla sıtmanın çok görüldüğü bölgelerde, doğal seleksyondan ötürü artış oluyor. Nedeni de; sıtmanın yoğun olduğu yıllarda sağlıklı kişiler sıtmadan kaybedilirken, talasemi taşıyıcılarının hep ayakta kalmaları... Talasemi taşıyıcıları sıtmaya karşı dirençlidir. Bu hastalığın en büyük avantajlarından biri. Sıtma; sivrisinek soktuktan sonra hem karaciğer içi hem de alyuvarların içinde yaşamlarını sürdürür. Talasemi hastalarında sıtma alyuvarlarda yaşamını sağlayamadığı için bu hastalar sıtma olamıyorlar. Dolayısıyla bir sıtma salgını düşünün; taşıyıcılar ayakta kalırken, sağlıklı kişiler kaybediliyor. Taşıyıcılar birbirleriyle evlendiğinde taşıyıcı ve hastası sayısı artıyor. O bölgelerde hastalık yayılmış oluyor. Adalarda falan bu hastalığın artmasının nedeni de budur. Talasemi; sıtmanın yoğun olduğu tropikal bölgelerde yani Akdeniz'in güneyi, Afrika'nın güneyi, Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinde çok daha yoğun gözleniyor. Karadeniz'de de tek tük, bu tür vakalar gözleniyor. Bu hastalığa Hazar Bölgesi'nde ve Azerbaycan'da da son derece yoğun olarak rastlıyoruz.

* Türkiye'de ne kadar talasemi hastası var?
Türkiye'de her yüz kişiden ikisinde talasemi taşıyıcılığı vardır. Yaklaşık 1 milyon n00 bin civarında kişi, bu hastalığı genlerinde taşıyor. Sahil bölgelerinde Marmara, Ege ve Akdeniz'de görülme sıklığı iki katına çıkıyor. Örneğin; Antalya'da her 100 kişiden 10'unda taşıyıcılık bulunuyor. Çukurova'da da yine aynı şekilde görülme oranı, yüzde 10 civarında. Türkiye'de şu anda 4 bin 500 talasemi hastası var. Bu hastaların dörtte üçü, sahil bandındaki yerleşim bölgelerinde yaşıyorlar.

* Sizce bu hastalık Türkiye'den silinebilir mi?
Türkiye'de 1993'te Kalıtsal Kan Hastalıklarıyla Mücadele Kanunu çıktı. O süreçten sonra Antakya, Antalya, Mersin ve Muğla'da, Sağlık Bakanlığı tarafından talasemi merkezleri kuruldu. Daha sonra bu iller genişletilerek, sahil bandındaki tüm illerde evlilik öncesi talasemi testi zorunlu olarak yapılmaya başlandı. 2002 yılında kanunun yönetmeliği yayınlandı ve daha sonra 33 il, Sağlık Bakanlığı tarafından riskli bölge ilan edildi. Bu da '33 ilde talasemi önleme programının başladığı' anlamına geliyor. Son beş yılda özellikle 13 ilde, İzmir'den Gaziantep'e kadar olan şeritte şu anda hasta doğumu yüzde 90 dolayında önlendi. Şimdi biz, 27 ilde de bu hastalığı silmek için çalışıyoruz. Gelecek yıl, 33 ilde bu hastalık yüzde 90 oranında azaltılacak. Yaklaşık beş yıl sonra da bu hastalığın ülkemizden tamamen ortadan kaldırılmasını amaçlıyoruz.

* Evlilik öncesi test ücretli yapılıyor. Bu testi ücretsiz yaptırmak mümkün mü?
Dünya Bankası ve Sağlık Bakanlığı'nın ortak çalışması olan Toplum Sağlığı Hiybe Projesi'ne başvurduk. Gerçekleşirse; 33 ilde evlenme öncesi test yaptıramayan yoksul ailelere ücretsiz test ve 'Talasemi Öncesi Eğitim Programı' imkanı sağlayacağız.

* Talasemi kampları ne işe yaradı?
Korkuyu yenmek için bilinç yaratmak gerekli. Bu kampların başladığı 2000 yılından itibaren talasemi hastalarının yaşamları çok şey değişti. Yalnız olmadıklarını gördüler. Dayanışma içine girdiler, bilim adamlarıyla tanıştılar. Kampları Kıbrıs, Antalya, Muğla ve Antalya'da yapınca gençler hem Türkiye'yi tanıyor hem de birbirleriyle tanışıp, sorunlarını paylaşabiliyor. Bu organizasyonu Sağlık Bakanlığı ve Talasemi Federasyonu birlikte düzenliyor. Hastalar kamplardan sonra yaşama daha bir umutla bağlandılar. Daha önce tedaviyi reddeden gençler, kendilerine çok daha iyi baktılar. Evlenmek için arkadaş aramaya başladılar. Genelde ücret ödemiyorlar ya da cüzi bir miktar ödüyorlar.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Talasemi Aşka Engel Olamaz
 Herkes 'mucize' Diyor Ama Ben Bunu Başardım
 Ereksiyon Sorununuz Psikolojik Olabilir
 Nefes Açarak Yenilenin
 Genç Kalmak İçin Şen Kahkahalar Atın
 Talasemi Aileden Geçen Kötü Bir Miras!
 Kanserojen Duyguları Yazarak Attım
 Sağlık Sorunlarınızı Birlikte Çözeceğiz
 Yeni Nesil Dişlerini Çok Önemsiyor
 Tıkalı Burun Zekâyı Etkiliyor
 Felç Riskine Karşı C Vitamini
 Talasemi Beş Yıl Sonra Türkiye'den Silinecek
 Meditasyon Tek Çıkış Yolumdu
 30-40 Çift Gözün Önünde Soyundum
Guinness Kural'ın talebini reddetti!
Guinness Kural'ın talebini reddetti!
Türkiye'den son 3 yılda 12 rekoru, Guinness Rekorlar Kitabı'na...
Musti'yle Emina'ya 'zorunlu ayrılık' var
Musti'yle Emina'ya 'zorunlu ayrılık' var
Popçu Mustafa Sandal; Seul ve Dubai'de vereceği konserlerle...
Doğum gününü kiminle kutladı?
Doğum gününü kiminle kutladı?
Yakın arkadaşı Elif Germiyanlıgil'in kocası Mehmet Germiyanlıgil ile...
Kızlarıyla kutladı...
Kızlarıyla kutladı...
Önceki gün öğle yemeği için Park Şamdan'daydım. Hemen yan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.