kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
  » Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hiçbir krem botox kadar etkili olamaz
Hiçbir krem botox kadar etkili olamaz

Botox'u kimileri göklere çıkarıyor, kimileri yerin dibine batırıyor! Bu işin aslı nedir, botox nasıl etki eder, bizi nasıl gençleştirir, botox yaptıranların maskeli gibi kaskatı görünmesi şart mıdır ya da botox sağlığa zararlı, korkulacak bir zehir midir? Bugün bu konuyu biraz irdeleyeceğiz.

KIRIŞIKLIKLARI AZALTIR

Botox, esas olarak mimik çizgilerini ya da hareketli çizgileri giderir. Malum, yaşam boyunca mimikler yaparız. Kaşlarımızı çatarız, gözlerimizi açarız ya da kısarız. Ağzımızı büzeriz ve çeşitli tikler ediniriz. Farkında olmadığımız bu mimikleri yaparken, belirli yüz kasları kasılır. Devamlı olarak kasılan kaslar, cilt yapısında bazı dejenerasyonlara yol açar. O noktalarda deriye esneklik veren kollajen ve elastin lifleri de esnekliklerini yitirir. Bütün bu değişimler; kırışıklıklar, kaşların ve göz kapaklarının düşmesi ve yanakların sarkması gibi birçok şekil bozukluğu ile sonuçlanır. İşte, tam bu noktada botox imdadımıza yetişir! Botox'un en etkili olduğu yerler alın ve göz çevresidir. Ayrıca hafifçe dudak ve burun ucunu kaldırma, dudak kenarındaki sigara kırışıklıklarını ve boyundaki çizgileri azaltmakta da çok başarılıdır. Botox ince bir iğne ile sadece mimik kaslarının olduğu yerlere verilir. Böylece 3-6 ay arasında bir süreyle o kasların aktivitelerinde azalma meydana gelir. Mimik hareketleri hafiflediği için kırışıklıklar yüzde 70 ile yüzde 100 arası bir oranda ortadan kalkar. Var olan kırışıklıkları azaltır. Ayrıca kas kasılmalarını kontrol edip, mimikleri yeniden biçimlendirerek olası kırışıklıkları önler.

ZEHİRLİ MİDİR?
Tıpta ve kozmetikte kullanılan botox'un imal edilmesi için clostridum botulinum adı verilen bakteriler, laboratuarlarda saflaştırılır, sulandırılır ve zararsız bir hale getirilir. Birçok ilaç gibi botox da bir zehirdir, ama sadece aşırı tüketilirse... Botox'un hayati tehlike yaratan dozu, 25-30 şişe veya 2 bin 500-3 bin ünite kadardır. Yani botox'tan zehirlenmek için en az 25 şişe botox kullanmak gerekir! Ağır kas sorunları yaşayan hastalara bin üniteye kadar botox enjeksiyonu yapılabilir. Kozmetik kullanımdaki dozaj yaklaşık 50 ünitedir. Bu doz tamamen güvenlidir. Gerçekte botox enjeksiyonundan kimse bir hasar görmemiştir. Hatta alerji ya da yan etkisi bile söz konusu değildir. Zaten tıp ve kozmetikte uygulanan dozlar çok küçüktür. Esasen, çeşitli nedenlerle kullandığımız ilaçların birçoğu gereğinden fazla alınırsa zehir etkisi gösterebilir.

AŞIRI TERLEMEYİ GİDERİR
Botox kozmetiğe dönüşmeden önce tıbbi tedavi için kullanılmaktaydı. Aşağıda kısaca listesi verilen tıbbi sorunların giderilmesinde, botox kullanımı tıp otoriteleri tarafından yıllar önce onaylanmıştır. Botox'un kullanıldığı tıbbi sorunlar;

* Felç sonrasında oluşan kas bozukluklarının düzeltilmesi

* Felce veya yapısal nedenlere bağlı olarak bozulan yüz simetrisinin onarımı

* Şaşılığın giderilmesi

* Avuç içi, ayak ve koltuk altındaki aşırı terlemeler

* Migren tedavisi

* Sırt ağrıları

DONUK YÜZLER
Birçokları da botox yaptırınca; havaya kalkmış kaşlar ve donuk bir yüz ifadesiyle garip bir biçime gireceğinden korkar. Endişe etmekte haklısınız. Çünkü yüzleri donuk ve ifadesiz bırakan birçok örnek gördük. Oysa botox ile yüz mimikleri kaybolmaksızın, hem doğal hem de daha genç görünmek mümkündür. Bu tamamen sizin isteğinize ve uygulama yapan doktorun becerisine bağlıdır. Esasen artık eskisi gibi yüzü adeta felç eden çalışmaların modası geçti. Yüzde hafif mimiklerin kalmasına özen gösteriliyor. Böylece sonuçlar çok daha doğal görünüyor. Ben kendi adıma son iki yıldır yaptığım botox'larda hastanın hafifçe kaş çatmasına önem veriyorum. Daha rahat, relaks ve doğal bir ifade ile yetinilmesini öneriyorum.

FİYATLARI ÇOK YÜKSEK
Hali hazırda botox etkisi vaat eden birçok krem ve serum satılıyor. Bunların çoğu gerçekten güzel ürünler. Besleyici, içinde cildimize yararlı birçok maddeler var. Bazılarında hormonlar bulunuyor. Tabii fiyatları da oldukça yüksek! Kesinlikle botox yaptırmaktan daha ucuzca malolmuyor. Bu ürünler, kırılan kaslara varmadan birkaç tabaka önce emilerek, kan dolaşımına karışır. Yani cildin alt tabakasına kadar ulaşamazlar. Ama cildi destekleyen dokularda hafif ödem yaparak, geçici bir gerginlik yaratırlar. Botox ise doğrudan doğruya sorunun kaynağına yani kaslara verilir. İşin doğrusu, hiçbir kremin botox'un yarattığı kas gevşetme etkisini sağlaması mümkün değildir. Botox'tan korkmanıza gerek yok. Bu uygulama 2002 yılında FDA onayı da aldı. Ancak kime yaptıracağınızı iyi seçin. Yüzünüzü deneyimli estetik cerrahlardan ve dermatologlardan başkasına teslim etmeyin.

Dr. Yasemin Fatih Amato

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Engellilere destek olmak için küpe aldı
 SABAH'a teşekkür plaketi
 Tiyatro dünyasının en iyileri belli oldu
 Eski erkek arkadaşım fırıncıydı
 Hülya Avşar Show başlıyor
 Yaz tatili gelmeden selülit kampına girin
 Zayıflamanın bin bir yolu
 En yeni güzellik ürünleri
 Yeni tanık Kate Kate'i zora soktu
 İşte Sienna'nın yeni aşkı
 Çarmıha gerilecek
 Ölümüyle ilgili sır perdesi kapanmıyor
 Guantanamo Yolu sinemalarımızda!
AYŞE ÖZYILMAZEL
Nino'da yemek çeşmede dilek
Roma'nın yolları taştan,...
HAKAN & UTKU
FB-GS esprileri II
* Acun Ilıcalı'nın Fear Factor'u...
EMRE AKOZ
İkisi de kabahatli
Gülşen'in başına geleni biliyorsunuz:...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Otlu kırma börek
Soğanı 4 çorba...
Meclis beyaz bastona alıştı!
Meclis beyaz bastona alıştı!
"Meclis bana, benim meclise alışmamdan daha çabuk alıştı" diyen görme...
Elif, kocasını affetmeye hazır
Elif, kocasını affetmeye hazır
Elif Germiyanlıgil, kocası Mehmet Germiyanlıgil'in kendisini yakın...
Büyük oğlu yoktu!
Büyük oğlu yoktu!
'Armatörlerin annesi' olarak tanınan, ünlü armatör Kahraman...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.