kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
  » Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yoğun iç ve dış haber etkisiyle yüksek oynaklıkta ikinci hafta
Altının raydan çıkması için bir hafta yetmiş

Yoğun iç ve dış haber etkisiyle yüksek oynaklıkta ikinci hafta


Dışarıda ve içeride haber trafiğinde yoğun bir haftaya giriyoruz. Dış piyasalar ABD ve Japonya'dan gelecek haberlerin, iç piyasalar ise hem dış hem de iç olayların gölgesinde kritik ve oynak bir hafta geçirmeye aday.

Geçen hafta ABD Merkez Bankası'nın yayımladığı son faiz kararı tutanakları, faiz indiriminin sonuna gelindiği gibi bir algılamaya yol açtı. Dış piyasalarda yeni bir alım dalgası başlattı. Yurtiçi piyasalar da, Merkez Bankası'na yapılan atama ve sosyal güvenlik reformunun Meclis'ten geçirilmesinin etkisiyle dış piyasaların yörüngesine girdi, mart başından bu yana en ciddi toparlanmasını yaşadı.

Yön verecek gelişmeler - Dünyada petrolün, altının ve diğer emtia fiyatlarının tarihi yüksek düzeylerine çıktığı, borsaların 2000 sonrası en
yüksek seviyelerine ulaştığı, fiyat oynaklıklarının arttığı bir haftanın ardından haber akışı oldukça yoğun yeni bir haftaya giriyoruz.

* Irak sınırında PKK operasyonu için yeni askeri konuşlanmaya gidiliyor. Operasyon başlarsa boyutlarının ne olacağı ve ABD ile Türkiye arasında gerginlik yaratıp yaratmayacağı soru işaretleri. 28 Nisan Cuma günü ise MGK, Güneydoğu olayları gündemli toplanıyor. ABD Dişişleri Bakanı'nın 26 Nisan Çarşamba günü Türkiye'yi ziyaret edecek olması, güvenliğin ön plana çıkacağı haftanın önemli bir halkasını oluşturuyor.

* Haftanın ikinci gününde Danıştay, Tüpraş özelleştirmesinin iptal edilip edilmeyeceğini görüşecek. Karar belki aynı gün açıklanmayacak. Dosya üzerinden verilecek. Ancak Tüpraş'ın satışının iptali özelleştirmeye, satışı yapan İdareye'ye ciddi bir darbe vurabilir ve alıcı gruba ekonomik kayıplar verdirebilir. Satışın onayı ise piyasalar dahil olayın taraflarını rahatlatır.

* Salıdan başlayarak çarşamba günü dış veriler ön plana çıkıyor. ABD'de konut satışları ile dayanıklı tüketim sparişleri açıklanacak. Çarşamba günü FED, Ekonominin Görünümü Raporu'nu yayımlayacak.

* FED Başkanı Ben Bernanke, ekonominin görünümünü ABD Temsilciler Meclisi'nde anlatacak. Bu konuşma da piyasalar tarafından merakla bekleniyor.

* Marttan beri küresel piyasaların büyük bir dikkatle izledikleri Japonya Merkez Bankası, yeni faiz kararı için 28 Nisan Cuma günü toplanacak. Bu toplantıdan faiz artırımı kararı çıkması beklenmiyor ama yapılacak açıklamanın detayları önem taşıyacak.

CUMANIN ÖNEMİ
*
Perşembe günü Türkiye'de faizin kaderinin çizileceği Para Politikası Kurulu toplanacak. Bu toplantıdan çıkacak karar, yeni Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın ilk kararı olacak ve yeni döneminin tavrına ilişkin ipuçları verecek. Normalde nisan ayı ile birlikte faiz düşüşü bekleniyordu. Ancak dış piyasalarda faiz yükselişleri ve petrol fiyatı artışları, TCMB'nın bu kararı kolaylıkla almasını önleyebilir.

* Yine cuma günü Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflemesi çerçevesinde kamuoyuyla temel iletişim aracı olan Üç Aylık Enflasyon Raporu açıklanacak. Yeni Başkan Durmuş Yılmaz ve Kurul üyeleri medyanın karşısına çıkacak, soruları yanıtlayacak. Burada Merkez Bankası'nın enflasyon konusundaki duruşu, analizleri ve enflasyon tahminleri yer alacak. Geçmiş raporla arasında oluşacak fark, yeni Merkez Bankası yönetiminin tavrına yorumlanabilir.

* Cuma açıklanacak son veri mart ayı dış ticaret rakamları. Normalde 4.5 milyar dolayında bir dış ticaret açığı bekleniyor. Bu bizi rahatlıkla 3.5 milyar dolarlık cari açığa götürebilir. Yani geçen yılkinin 1 milyar dolar üstünde. Bu artış da aynı zamanda turizm gelirlerinin düşmesinden kaynaklanabilir. Mart ayında gelen turist sayısı yüzde 16.7 düşmüştü. Yılın ilk çeyreğine ait turizm gelirleri ise perşembe günü açıklanacak. Muhtemelen de geçen yılkinin altında çıkacak. Çünkü ilk çeyrekte gelen turist sayısı yüzde 11.5 düştü.

* Yine cuma günü ABD'nin ilk çeyrek geçici gayri safi yurtiçi hasılası açıklanacak. Yüzde 4.9 çıkması beklenen büyümenin beklenenin üzerinde gerçekleşmesi yeni faiz artırımını gündeme getirebileceğinden piyasaları olumsuz etkileyebilir. Tersinin yansıması da olumlu olabilir. Yüksek dalgalı bir haftanın ardından haber akışı yoğun ikinci haftaya giriyoruz. Türkiye piyasalarının ana yönünü dışarısı, dışarısının da açıklanacak veriler belirleyecek.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Kraliçe kadar zengin Türk
 Türkiye'nin IMF'de söz hakkı artacak
 Vitrindeki bankalarla sektörde yabancı payı yüzde 50'yi bulur
 '1.6 milyon $ kazandırdı'
 Emzirme yardımı almak kolaylaşıyor!
 İdarecilik görevi verilmesin!
 Kotası yüksek olanın gücü var
 TOBB: Akaryakıtın ÖTV'si düşürülsün
 Firari Uzan ailesine ücretsiz avukat atandı
 Hazine'den 1 milyar YTL'lik geri alım ihalesi
 'Petrolde 75 dolarlık seviye ekonomileri tehdit ediyor'
 Kurumlar vergisinde son 2 gün
 Bahar geldi konut satışı hareketlendi
 Pilice zam yapmak için sebebimiz çok
 Danıştay'dan TEDAŞ vizesi çıktı
 Boğaziçi'nden uluslararası ticaret master programı
OKAN MÜDERRİSOĞLU
IMF ödevleri ve Tüpraş haftaya damgasını vurur
ANKARA'DA...
Odama giriyor, yalnız başımayken ağlıyorum
Şehit yarbay Alim Yılmaz'ın eşi gözyaşlarını kendisine saklamaya...
Operada cinsel taciz suçlaması
İstanbul Devlet Opera ve Balesi korosunda görev yapan T.U., rejisör...
Ben holding yönetiyorum aile ve iş başka
Ben holding yönetiyorum aile ve iş başka
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı "aile dağılıyor"...
Özkök: Şemdinli'de haksızlığa uğradık
Özkök: Şemdinli'de haksızlığa uğradık
Genelkurmay Başkanı, savcı Sarıkaya'nın ihracıyla ilgili, "Yargıya...
IMKB
E: 44.419 D:% 1,25
DOLAR
S: 1,330 D:% -0,263
EURO
S: 1,638 D:% -0,152
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu