kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çikolatada kalite devrimi
Çikolatada kalite devrimi
Divan'dan beş yeni orijinal lezzet seçeneği

Çikolatada kalite devrimi


Herkesin tutkunu olduğu çikolatada lezzet arayışları sürüyor. Yüksek kakao oranlı çikolatalar da sütlüleri çoktan gölgede bıraktı.

Ben de çoğu Türk çikolata severi gibi sütlü çikolatadan yanaydım. "Bitter", adı üstünde acı çikolataydı ve özellikle küçükken bunun nesinin sevilebileceğine bir türlü akıl erdiremezdim. Aslında zaten o yıllarda içinde kakaodan çok öğütülmüş fındıkkabuğu ve bitkisel yağ bulunan, çikolata adı altında satılan berbat şeyler ancak bol süt tozu ve şekerle yutulabilir hale gelirdi. Çünkü hakiki çikolata lüks bir üründü, çok pahalıydı, hilelisi ucuz olurdu. Ekonomide dünyaya açılmamız çikolata kalitesinin de yükselmesini beraberinde getirdi. Artık marketlere kaliteli ithal çikolatalar girmeye başlamıştı; ama yine sütlü olanları... Bundan on yıl önce İstanbul'daki Four Seasons Oteli'ne şef olarak gelen ünlü aşçı Carlo Bernardini bugün hemen her restoranda taklitlerini gördüğümüz, içinden küçük bir çikolata deresi akan sıcak çikolatalı keki tanıttığında, bunun en az yüzde 70 oranında kakao içeren çikolata ile yapılabileceğini söylemişti. Bu oranda kakaoya sahip çikolatalar piyasada bulunamadığı için de bu kekin başkaları tarafından yapılan kopyaları yıllarca orijinalinin kalitesini tutturamadı. Bundan 8 yıl önce, Londra'ya gideceğimi öğrenen bir gurme dostum, çikolatadan hoşlanıp hoşlanmadığımı sordu. Tuhaf tuhaf bakmış olmalıyım, sözü uzatmadan sadede geldi: "Londra'nın Chelsea semtinde, Kings Road 321 numarada Rococco adlı küçük bir çikolata dükkanı vardır. Burası dünyanın en ünlü çikolata ustalarından Chantal Coady'ye aittir. Oraya uğrarsan, çikolata dünyası nereye gidiyor anlarsın." O gün bugündür ne zaman Londra'ya gitsem bu mağazaya uğrarım. İlk acılı, zencefilli, menekşeli çikolataları, üzerinde kakaonun geldiği çiftliklerin adı yazılı, tek bahçe ürünü kakaolardan yapılmış çikolataları orada tattım. Yıllarca "bitter" çikolatayı "acı" diye küçümseyen ben de yeni kuşak çikolata severlerin arasına katıldım. Tıpkı birkaç tadımdan sonra alışılıp sevilen sade Türk kahvesi, Islay viskileri, siyah havyar, güçlü bir Barolo şarabı gibi, çok az şekerli, sütsüz ama kakao oranı yüksek, menşei belli üst düzey çikolatalara alışmak fazla uzun sürmeyen bir damak eğitimi gerektiriyor. Ama sonunda ondan başkasını tatmak istemiyorsunuz. Bir süredir dünyada bu tür yüksek kakao oranı içeren ve kökeni belli çikolataların hızla sütlü çikolataları gölgede bırakmakta olduğunu takip ediyordum. Hatta yurtdışına çıkışlarımda, bir zamanlar dünyanın en ünlü fabrikasyon çikolata markalarının sütlü çikolatalarını marketlerin indirim reyonlarında görüyorum. Bitter cephesinde ise kakao oranı giderek abartılı hale geliyor. Artık üzerinde yüzde 99 kakao içerdiği belirtilen zehir gibi acı çikolatalara bile rastlanır oldu.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Şarap dünyasının son gözdeleri
 Mis kokan zencefilli kurabiyeler
 Baharatı kendinden
 Balık ustasının balıkçılık dersi
 Tarihi köşkün bahçesinde sayısız lezzet alternatifleri
 Ev yapımı makarnası ve çıtır pizzası ünlü
 Verona'da takdis edilen şaraplar
 Butik biracılıkta çağı yakaladılar
 Lüks şampanyanın geleceği belirsiz
 Ege'nin şarapları
 Mutfakları şenlendiren güzel koku
 Geleceğin şarap merkezi
 Cadde'de kahvaltı keyfi
 Polonya seferinde lohusa şerbeti
 İstediği şarabı içebilen var mı?
 Türkler evde en çok balkabaklı mantı istiyor
 Şili'de bağbozumu zamanı
 Soframızda nur kaza bela geri dur
 Küçük buluşlarıyla servet kazandılar
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
Prensesin balkabağına dönüşen hayatı
Prensesin balkabağına dönüşen hayatı
Haydarabad'ın son Nizamı Şah Bereket'le evlenip rüya gibi bir hayata...
İmajımız uymaz ama AKP'den aday olacağım
İmajımız uymaz ama AKP'den aday olacağım
Dört ay önce sessiz sedasız futbolu bırakan Ümit Davala, İzmir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.