kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
 

"Çok yıprandım"

Sadullah Ergin'e "Kolunuzdaki saatin markası ne?" diye soruyorum. Aslında telefonla konuşuyoruz ve bu yüzden de verdiği cevabı teyit etme imkanım yok. "Ama Allah'tan korkun; eğer kolunuzdaki 20 bin dolarlık bir Bvlgari'yse söylemek zorundasınız."
AK Parti grup başkan vekili gülüyor: "Kolumda saat yok. Takı tuku işini pek sevmem. Aslında bir saatim var o da Başbakan Erdoğan'ın tüm milletvekillerine gönderdiği saatten. Markasını inanın hatırlamıyorum. Evde duruyor."
Hatay milletvekili Sadullah Ergin, aslında Meclis'teki arkadaşları arasında da para pulda gözü olmayan, mütevazı biri olarak biliniyor. Birkaç hafta önce AK Parti grubunun basına kapalı bölümünde "Parti yöneticileri ticaretten çekilsin" teklifinde bulununca grupta adeta isyan çıkmış, vekiller "Partiyi emekliler ve öğretmenlere mi teslim edelim!" diye itiraz etmişti. Araya giren Başbakan Erdoğan, "Ticaret erbabını siyasete küstürmeyelim" diye son noktayı koydu.
Ancak Hatay milletvekili, son bir aydır kendini Hatay'daki ihale skandalının ortasında buldu. İddia, AK Parti il yönetiminin kamu ihalelerini bölgede "Ali Dibo" diye bilinen yöntemle partililere ya da partiye yakın isimlere vermesi. İlk olarak DYP tarafından gündeme getirilen ve Sadullah Ergin'in el yazısıyla bulunan bir not, vekilin bazı ihaleleri partililere dağıttığının kanıtı olarak gösterildi. Şimdi de AK Partili Fuat Geçen, Mersin'de AKP kurucularından Narin ailesinin ismini de vererek iddiaları bir adım daha öteye götürdü, siyasi etik konusunda kendi partisine "hodri meydan" dedi.
Aslında partinin Meclis grubunda siyasi etik konusunda en hassas vekillerden biri sayılan, birebir sohbetlerde "kendi halinde biri" izlenimi veren Sadullah Ergin isminin öne çıkması sürpriz.
Bu yüzden doğrudan sordum: Hatay'da siyasi etik açısından olanları içinize sindirebilir misiniz? Ergin, önce savunma güdüsüyle cevaplıyor: "İddia ne? Ortada bir yolsuzluk ya da usulsüzlük var mı? Rekabet ortamından taviz verilmemiş, tek şirket değil bazı ihalelere 15 şirket girmiş; ayrıca yıllardır o bölgede ticaret yapan Narin ailesi son girdikleri 30 ihaleden 15'ini kazanmış." Peki "yasadışı" bir durum olmayabilir. Ama siyasi etik? Türkiye'de siyasetin rant dağıtım aracı olmadığını iddia etmeyin. Bu AK Parti'de de yok mu? Ergin "Elbette siyasetin Türkiye'de böyle bir geçmişi var . Ama bunlar denetlenmiş, incelenmiş işler. Bir yanlış varsa, herkes hesap verir. Eğer rant dağıtımı varsa, bu yanlış . Ancak söz konusu aile, 1970'lerden beri ticarette ve geçmişte başka iktidarlar döneminde birçok kamu ihalesi almış." Ve Ergin devam ediyor "Ben şunu söylemeye çalışıyorum. Olay araştırılacak, ortaya çıkacaktır. Ancak insanların haysiyeti söz konusu. Onun tamiri var mı?" Narin ailesinden mi söz ediyorsunuz, kendinizden mi? "Kişisel olarak bunu yaşamış biriyim. Ben bu süreçte çok yıprandım. Bunu hak etmiyorum." Sadullah Ergin'e insani bir pencereden bakınca acımamak elde değil. Ama ya ihale listesi? Olayın siyaset etiği açısından aydınlatılması gereken ciddi ve tartışmalı yönleri var.
Röportaj sonunda AK Partili vekile ailesini, mal varlığını soruyorum. Önce Refah, sonra Fazilet ve AK Parti'de siyaset yapan Sadullah Ergin, gocunmadan sorularımı yanıtlıyor. Bir siyasetçinin göstermesi gereken şeffaflıkla anlatıyor: "Aslen avukatım. Siyasete atılmaya karar verince avukatlık büromdan ceketimi alıp çıktım. Bir dönem aldığım ve kat karşılığı müteahhide verdiğim bir gayri menkulüm var. Eşim çalışmıyor. Arabam Opel Astra. Onun dışında lüks zevki denen yönümüz yok. Babam Bağ-Kur emeklisi. Kız kardeşlerim var ve birinin eşi zücaciyeci; diğerininki mobilya üretiminde çalışıyor. Ailemde ben dahil ticaretle uğraşan kimse yok." Tamam Sadullah Bey iyi niyetinizi, şahsi menfaat gütmediğinizi anlıyoruz. Ortada kanun dışı bir durum, usulsüz bir ihale de olmayabilir. Ama aynı soruya dönelim:Sizin gibi vicdanıyla hareket ettiğini iddia eden biri, aktif olarak siyasette bulunan insanların bu ölçüde ticaretin içinde olmasını içine sindirebiliyor mu?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Gençliğin yükü üzerimize binmeden...   / 16-04-2006
 Fıkıh ilmine olan ilgi   / 13-04-2006
 "Ağlamayacağım. Siz de ağlamayın"   / 11-04-2006
 Washington kavgası   / 09-04-2006
 Ahmet Türk gerçekten bildiriye imza attı mı?   / 06-04-2006
 "Ulusal Strateji" aranıyor   / 04-04-2006
 Diyarbakır Sendromu   / 02-04-2006
 Wexler soruyor: "Ne başardınız?"   / 30-03-2006
 Washington'da acıklı manzara   / 29-03-2006
 Yabancı gözüyle Merkez Bankası macerası   / 26-03-2006
MAHMUT ÖVÜR
Özal gençliği geliyor!
Tam 13 yıl önce 17 Nisan günü...
MUHARREM SARIKAYA
MHP'nin seçim tarihi
Başbakan Tayyip Erdoğan,...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
"Çok yıprandım"
Sadullah Ergin'e "Kolunuzdaki...
YAVUZ DONAT
Fuat Geçen "uyarmaya" devam ediyor
Faksımıza bir...
Kaza 'geliyorum' dedi
Antalya'da üç kişinin ölümüyle sonuçlanan Türkiye Otodrag Yarışması...
Hatun umurlarında değil, şakalaşıyorlar
Kardeşi tarafından öldürülen Hatun Sürücü'nün ailesinin gülerken...
'Apo'nun asılmasını MİT raporu engelledi'
'Apo'nun asılmasını MİT raporu engelledi'
Özkan, Devlet Bahçeli'yi idamdan vazgeçme konusunda ikna etmelerini,...
Yurttan kaçıp fuhuş batağına saplandılar
Yurttan kaçıp fuhuş batağına saplandılar
Yetiştirme Yurdu'ndan kaçan 16 ve 17 yaşındaki iki kız fuhuş...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu