kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Terörle Mücadele" TBMM'de
"Terörle Mücadele" TBMM'de

Terörle Mücadele Yasası'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Tasarıyla, terör suçlarının kapsamı genişletiliyor ve yeniden belirleniyor. Buna göre, insan ticareti, eğitim ve öğretimin engellenmesi, uyuşturucu ticareti, ihaleye fesat karıştırma, fuhuş, kredi kartlarının kötüye kullanılması da terör suçu sayılacak. Tasarıya göre, etkin pişmanlık hükümlerinden ancak bir defa yararlanılabilecek. Tümüyle veya kısmen terör suçlarının işlenmesinde kullanılacağını bilerek ve isteyerek doğrudan veya dolaylı
olarak fon sağlayan veya toplayanlar 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 150 günden 1500 güne kadar adli para cezasına çarptırılacak.

Kolluk görevlileri, terör örgütlerine yönelik operasyonlarda ''teslim ol'' emrine uymayanlara karşı silah kullanabilecek. Gözaltındaki şüphelinin avukatıyla görüşme hakkı 24 saat süreyle kısıtlanabilecek; ancak bu süre içinde ifade alınamayacak.

GEREKÇE

Tasarının gerekçesinde, hukuk devleti esasına dayalı toplum düzenleri için en büyük tehlikeyi oluşturan terör eylemlerinin, kişi hak ve özgürlüklerinin kullanılması açısından bir tehdit oluşturduğu ve toplumun sosyal ve ekonomik bakımdan gelişmesini engellediği belirtildi.

Terör eylemlerinin, halkın korku ve paniğe kapılmasına, toplumdakisiyasi, ekonomik ve sosyal yapıların büyük ölçüde zarar görmesine yol açtığı bildirilen gerekçede, terör eylemlerine maruz kalan kişilerin maddi ve manevi bakımdan büyük zararlar gördüğü ve hayatlarını kaybettiği kaydedildi.

Gerekçede, terörün bugün eskiye nazaran daha tehlikeli bir hal aldığına dikkat çekilerek, ''Zira günümüzde teröristler, sosyal ve ekonomik bakımdan büyük çapta tahribata sebebiyet verebilecek ve hatta, toplu ölümleri ve kitlelerin imhasını sonuçlayacak etkide silahlara sahip olabilmektedir'' denildi.

Terörist eylemlerin, esas itibariyle ceza kanunlarında tanımlanmışsuçları oluşturduğu, ancak bu suçların, gerek işlenişinde güdülen saik, gerek işleniş tarz ve mahiyeti itibariyle ''terör suçu'' olarak nitelendirildiği belirtilen gerekçede şöyle denildi:
''Ceza kanunlarında esas itibariyle suç olarak tanımlanan bu fiillerin, bir terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde işlenmesiyle, devletin ana yapısını, bu yapının dayandığı temel prensipleri değiştirmek veya yıkmak, toplumda korku ve panik yaratmak amacının güdülmüş olması durumunda, bu suç bir 'terör suçu' niteliği kazanmaktadır. 'Terör' kavramı kapsamına hangi suçların girdiği konusunda bir belirsizlik mevcuttur. Bu nedenle terörle mücadeleyi konu edinen uluslararası sözleşmelerde, terörle ilgili bir tanım verilmemiş, sadece terör eylemleri olarak nitelendirilebilecek suçlarailişkin ayrıntılı bir liste yapılmıştır.

Türkiye'nin de taraf olduğu 27 Ocak 1977 tarihli Terörizmin Önlenmesine Dair Avrupa Sözleşmesi, bu konuda bir örnek olarak gösterilebilir. Bu sözleşmede, genel olarak terörizm kavramından söz edilmiştir. Esasında suç teşkil eden terörist hareketler, Sözleşme'de bir liste halinde sayılmıştır. Bu bakımdan, terör olarak nitelendirilen fiiller, esasında suç oluşturan fiillerdir. Ancak bu suçlar, belirli amaçlar doğrultusunda ve bir örgütün faaliyeti çerçevesinde sistematik bir şekilde işlendiği için, daha ağır sonuçlarortaya çıkarmaktadır.

Terörle daha etkin bir şekilde mücadele edilebilmesi için, kanunlarda bu kapsamda mütalaa edilen suçlardan dolayı soruşturma ve kovuşturmayla ve ayrıca mahkum olunan cezanın infazıyla ilgili özel hükümlere yer verilmektedir. Bu düşüncelerden hareketle, Terörle Mücadele Kanunu'nda yer alan terör suçlarının kapsamına, bu suçlarla ilgili olarak soruşturma, kovuşturma ve infaz rejimine ilişkin hükümlerin, Türk ceza hukukunun reformu mahiyetindeki yeni kanunlardaki düzenlemelerle uyumunu sağlamak amacıyla tasarı hazırlanmıştır.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan istirahatta
 Gül: Onlardan çok daha fazla sosyal demokratız
 Arınç: Bazılarının kulağını çekmek istiyorum
 Ankara'da olaylı eylem
 Ersümer ve Çakan Yüce Divan'da
 "Rice gelmeyi çok istiyor"
 Vaclav Klaus Ankara'da
 Teröre 'çekirdek'ten çözüm
 İsrail'e 'fantom' reddi
 Kas spazmı geçiren Erdoğan MR çektirdi
 Özal, iki törenle anıldı
 ABD: Biz üs istemedik
 Talabani ilk adımı attı, Ankara memnun
MAHMUT ÖVÜR
Özal gençliği geliyor!
Tam 13 yıl önce 17 Nisan günü...
MUHARREM SARIKAYA
MHP'nin seçim tarihi
Başbakan Tayyip Erdoğan,...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
"Çok yıprandım"
Sadullah Ergin'e "Kolunuzdaki...
YAVUZ DONAT
Fuat Geçen "uyarmaya" devam ediyor
Faksımıza bir...
Kaza 'geliyorum' dedi
Antalya'da üç kişinin ölümüyle sonuçlanan Türkiye Otodrag Yarışması...
Hatun umurlarında değil, şakalaşıyorlar
Kardeşi tarafından öldürülen Hatun Sürücü'nün ailesinin gülerken...
'Apo'nun asılmasını MİT raporu engelledi'
'Apo'nun asılmasını MİT raporu engelledi'
Özkan, Devlet Bahçeli'yi idamdan vazgeçme konusunda ikna etmelerini,...
Yurttan kaçıp fuhuş batağına saplandılar
Yurttan kaçıp fuhuş batağına saplandılar
Yetiştirme Yurdu'ndan kaçan 16 ve 17 yaşındaki iki kız fuhuş...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu