kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ergun Babahan @ SABAH
 

Kürt sorunu-1

Dünkü yazımda ulusal güvenliğe yönelik tehdit değerlendirmesinde bölücülük olarak geçen unsurun özünde Kürtlükle ilgili bir konu olduğuna değinmiştim.
Peki, Kürtlük ülkemizin yadsınamaz toplumsal bir gerçeği midir, yoksa ülkemizi bölmek isteyen "iç ve dış çevrelerin" uydurduğu bir hayali bir mit midir?
Bunu anlamak için çok uzaklara gitmeye gerek yok. Tarihte yayınlanan ilk Türkçe ansiklopedi olan ve 1896'da Şemsettin Sami tarafından yazılan "Kamus'ul A-lam" (Özel Adlar Ansiklopedisi olarak çevirebilir) bu konuda net bir kaynak.
Eserin beşinci cildinin 3840 ve 3843'üncü sayfalarında yer alan maddeyi okuduğumuzda bundan 100 yıl öncesindeki bir zaman diliminde Osmanlı aydınları arasında Kürtlükle ilgili, Kürtlüğün bağımsız bir toplumsal gerçek olduğu yolunda en ufak bir kuşkunun bulunmadığı ortaya çıkmaktadır.
Esasen Yavuz Sultan Selim'den itibaren Osmanlı'nın yıkılışına kadar geçen sürede Osmanlı siyasal yönetimi tarafından da bu gerçeğin kabul edildiği ve buna uygun bir siyasal yönetim modeli uygulandığı tarihi bir gerçektir.
Ne var ki, burada ayrıntısıyla tartışmaya yer ve zaman bulamadığımız faktörlerin sonucunda, bir ulus-devlet projesi olan Cumhuriyet'in Osmanlı'dan kendisine kalan toplumsal yapıda milli, dinsel referanslara çoklu bağlılıklara yer vermediği, ulus inşa projesi içinde belki de buna zorunlu olduğu koşullarda özellikle 1925'ten sonra Kürtlüğün siyasal, kültürel ve sosyal olarak yok sayıldığı da gene tarihi bir gerçek olarak ortadadır.
Devrimci Cumhuriyet, ulus inşa projesini merkezi ulusal eğitim, zorunlu askerlik ve medya ayağıyla bir taraftan laisite, diğer taraftan da asimilasyon politikalarıyla hayata geçirmeye çalıştı.
Elbette bu politikaya karşı direnişler de meydana gelmedi değil. Gerek İslami kaynaklı, gerek Kürtlük kaynaklı 1925 Şeyh Sait, 1937 Ağrı, 1938 Dersim isyanları bilinen ayaklanmalar olarak hafızalarımızda.
Bu isyanların askeri yönden devrimci Cumhuriyet tarafından ezilmesini müteakip özellikle Türkleştirme eksenli asimilasyon politikasının hız ve yoğunluk kazandığını biliyoruz.
1960'ların ortasına kadar gerek işin güvenlik boyutunun çözülmüş olması ve gerekse eğitim ve medya yoluyla yaratılan atmosferin etkisi sonucunda Kürtlük mefkuresinin Ağrı'da ve Dersim dağlarında ebediyen gömülmüş olduğu gibi bir duygu ve inanç gerek entelijansiyada gerek Cumhuriyet kadrolarında hakim inanç haline geldi.
Kürtlük, Türkiye'nin Batısı için özellikle sadece Kürt İdris'in lakabından başka bir anlam ifade etmemeye başladı.
Ne var ki, unutulan bir gerçek vardı.
Kürtler bölgenin otantik bir halkı olarak binlerce yıldır aynı bölgede ve çoğunluk olarak yaşamaktaydı; dilleri yani Kürtçe, medrese ve tarikatlar vasıtasıyla dinsel eğitim diliydi ve Kürt kültürü yaşayan bir kültür olarak varlığını sürdürüyordu.
Bu sürecin sonunda bir milliyetçi Kürt aydın sınıfının doğması kaçınılmazdı.
Ve gene bir toplumsal gerçek olarak, milliyetçiliğin aydınlardan başlayarak halka sirayet ettiği de siyasal bilimin bize öğrettiği bir gerçektir.
70'lerin ortalarına geldiğimizde asimilasyon politikasının kısmen başarılı olsa da, tam sonuca ulaşamadığı ortaya çıkmıştı.
Gerek doğrudan milliyetçi Kürt örgütleri ve gerekse Türkiye'deki sol hareketlerden etkilenen solcu Kürt gençliği Kürtlük davasını bölgede politik bir güç haline getirmek için yoğun çaba ve eylemin içinde bulunuyorlardı.
12 Eylül 1980'den önce bugün DEHAP'lıların belediye başkanlığı kazandığı yerlerde çeşitli eğilimlere mensup Kürtçü adayların seçim kazanmış olmaları olgusunu hatırlayalım.
Bu tarihsel sürece kısaca değinmemizin sebebi Kürt sorununun PKK ile başlamadığı en azından yüz yıllık bir arka planının olduğu gerçeğinin altını çizmekti.
Devam edeceğiz...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bölücülük ve irtica   / 29-03-2006
 Hükümet var iktidar var mı?   / 28-03-2006
 Fatih'in yedeği var mı?   / 27-03-2006
 İlim Çin'de bile olsa alınız   / 26-03-2006
 Türbanın dili var mıdır?   / 24-03-2006
 Hıncal Uluç ve laikçi anlayış   / 23-03-2006
 Gelin "Savcı"yı birlikte tartışalım   / 22-03-2006
 Tekrar başa mı dönüyoruz?   / 21-03-2006
 Kötümserlerin sayısı artıyor   / 20-03-2006
 Haçlı Seferleri ve sonuçları   / 19-03-2006
ERGUN BABAHAN
Kürt sorunu-1
Dünkü yazımda ulusal güvenliğe yönelik...
UMUR TALU
30 bin ölü!
Diyarbakır İstanbul'dan nasıl görünüyor?...
FATİH ALTAYLI
Çoluk çocuk provokasyonu
Nevruz kritikti. PKK ve...
ERDAL ŞAFAK
Diyarbakır ve hükümet
Diyarbakır'daki Nevruz...
Seçimle gelen kriz: Sınır
İsrail seçiminin galibi Olmert zafer konuşmasında "Filistin müzakere...
'Avrupa'nın hasta adamı'
Newsweek dergisi, seçimler öncesinde Berlusconi'yi ağır eleştirdi.
Yanlız da yürüdüler: 2-0
Yanlız da yürüdüler: 2-0
Duymuşsunuzdur daha önce... Nitekim ilk seyircisiz oynama...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu