kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Diyarbakır ve hükümet

Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarında onca baskı ve tehdide, yerel yönetimlerdeki onca imkâna rağmen meydanları dolduramayan (Hazreti Muhammed karikatürlerini protesto mitingi bile daha kalabalıktı) PKK'nın güç gösterisi yapmak için her fırsatı değerlendireceği biliniyordu.

Başbakan Erdoğan dün Sudan'ın savaşın pençesindeki Darfur bölgesine yaptığı ziyarette kendisini karşılayan dansçıların hareketli müziğine el çırparak eşlik etti.
Aynı saatlerde Diyarbakır'da yüzlerce el güvenlik güçlerini taş ve molotof kokteyli yağmuruna tutuyor, kamu binalarını ateşe veriyordu. Ve hükümetten ses çıkmıyordu. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun laf olsun diye yapılmış yazılı açıklamasının dışında. Oysa bölücü terör örgütü, devlete açıkça meydan okuyordu.
Şu tabloya bakın:
PKK, Silahlı Kuvvetler'le çatışmada ölen teröristler için Diyarbakır'da 3 günlük yas ilan etti. Esnafa gözdağı verip işyerlerini açtırmadı. Ellerine örgüt bayrakları ve Öcalan posterleri tutuşturduğu çocuk yaştaki gençleri sloganlarla öne sürüp güvenlik güçlerine saldırttı. Kamu binaları ve bankalar yakılıp yıkıldı, araçlar kundaklandı. Vilayet binası koruma çemberine alındı. Özel harekat timleri ve jandarma kuvvetleri 15 yıl sonra kent merkezine girdi.
Örgüt eylemin adını da koydu: "İntifada"! Yani silahlı kuvvetleri ve güvenlik birimlerini "İşgal gücü" ilan etmenin diğer adı! "Güvenlik güçlerinin bölgeden çekilmesi" talepleri de zaten bunu yeterince anlatıyor.
PKK'nın siyasal kolu DTP de eylemleri destekledi. Örneğin Siirt İl Başkanı Murat Avcı, kent halkına "Kimse dükkânlarını açmayacak, öğrenciler okula gitmeyecek, kimse çarşıya inmeyecek" talimatı verdi. Buna rağmen işyerini açma cesareti gösteren az sayıdaki esnaf tehdit edilerek kepenk indirmeye zorlandı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir valiliğin yardım talebini cevapsız bırakıp gün boyu makamından çıkmadı ama gece hastaneleri dolaşıp güvenlik güçlerine saldırılarda yaralananlara "Geçmiş olsun" dedi, "Kentimizin yaşamış olduğu acıyı paylaşıyoruz" bildirisi yayınladı. Terörist cenazelerinden birini taşıyan Batman Belediyesi ambülansına Öcalan posteri asıldı...

Cumhuriyetin namusu
Hukuki Araştırmalar Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Recep Kandemir'in belirttiği gibi, "Marjinal gruplar" kenti teslim aldı, kimseden "tıs" yok. Şemdinli'de mangalda kül bırakmayanlar arazi. Hükümet var mı, yok mu belli değil. Gündeminde Diyarbakır olmayan Erdoğan da Sudan'da kabilelere barış telkinleri yapıyor.
Yaşananlar ve Ankara'nın derin suskunluğu bize PKK'nın 15 Ağustos 1984'te Eruh'taki karakol baskınını Bodrum'da haber alan Başbakan Turgut Özal'ın "Birkaç çapulcunun işi" diyerek tatiline devam etmesini hatırlattı.
"Dün Diyarbakır'daki açık kepenkler cumhuriyetin namusuydu. Hükümet, cumhuriyetin namusunu koruyamadı" diyen DYP lideri Mehmet Ağar tespitinde haklı: Hükümet iktidarı sıfır terörle teslim almıştı. Üç yıl sonra ise Güneydoğu alev alev...
Ve Erdoğan'a vekalet eden yardımcısı, durum değerlendirmesi yapmak için Bakanlar Kurulu'nu toplamaya bile zahmet etmiyor.
Bu aymazlık devam ederse, Güneydoğu'daki olaylar güvenlik güçlerinin ve Silahlı Kuvvetler'in sorumluluğundaki "Asayiş" sorunu olarak değerlendirilirse, çok daha vahim gelişmelerle karşı karşıya kalabiliriz. Sadece Güneydoğu'da değil tüm Türkiye'de. Bunu görmek için örgütün 2006 yılı hedeflerine ilişkin açıklamalarına kulak vermek yeterli.
Hepsi bir yana Hakkari Belediye Başkanı Metin Tekçe'nin üstelik cumhuriyeti kuran Meclis'in çatısı altında "PKK'yı terörist örgüt olarak görmüyorum" demesi ve DTP'li tüm belediye başkanlarının bu görüşe tam destek vermesi de hükümete birşey ifade etmiyor mu?
Bize ediyor ve çok korkutuyor...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Sivil toplumun gücü   / 29-03-2006
 Böyle gitmez!   / 28-03-2006
 AB'den AB'ye   / 27-03-2006
 Faturası ağır veto   / 26-03-2006
 Sahi hazır mısınız?   / 25-03-2006
 Reformlar durunca   / 24-03-2006
 Son terör örgütü   / 23-03-2006
 Bir viraj mı dönüldü?   / 22-03-2006
 Şemdinli manifestosu   / 21-03-2006
 İlginç bir hafta   / 20-03-2006
ERGUN BABAHAN
Kürt sorunu-1
Dünkü yazımda ulusal güvenliğe yönelik...
UMUR TALU
30 bin ölü!
Diyarbakır İstanbul'dan nasıl görünüyor?...
FATİH ALTAYLI
Çoluk çocuk provokasyonu
Nevruz kritikti. PKK ve...
ERDAL ŞAFAK
Diyarbakır ve hükümet
Diyarbakır'daki Nevruz...
Seçimle gelen kriz: Sınır
İsrail seçiminin galibi Olmert zafer konuşmasında "Filistin müzakere...
'Avrupa'nın hasta adamı'
Newsweek dergisi, seçimler öncesinde Berlusconi'yi ağır eleştirdi.
Yanlız da yürüdüler: 2-0
Yanlız da yürüdüler: 2-0
Duymuşsunuzdur daha önce... Nitekim ilk seyircisiz oynama...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu