kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İmparator! Biraz sonra ölecekler seni selamlar
İmparator! Biraz sonra ölecekler seni selamlar

Ölenlerin ardından düzenlenen gladyatör dövüşleri Campagna Bölgesi'nde başladı. Daha sonra Roma'da da yayıldı. Mali gücü yeterli olan her Romalı ölenlerin ardından bu tür gösteriler düzenledi.

Eski Romalıların bayıldıkları kanlı sirk eğlencelerinin en ünlü kişisi gladyatördür. Latince'nin kısa kılıç anlamına gelen gladius kelimesinden türeme bu sözcük, gösteri amaçlı dövüşen fakat her çarpışmada hayatını ortaya koyan profesyonel bir savaşçıyı ifade etmektedir. Homeros, destanlarından İlyada'da, Troya'yı kuşatan Akhaların ünlü savaşçısı Akhilleos'un çok yakın arkadaşı Patroklos'un çarpışmalar esnasında ölmesi üzerine, onun için cenaze oyunları düzenlettiği anlatılır. Romalı tarihçi Titus-Livius ise, İtalya'daki ilk gladyatör dövüşlerinin Roma'da değil, güneydeki Campagna Bölgesi'nde başladığını bildirmektedir. Nitekim Brutius kardeşler, M.Ö. 264 yılında Paestum'da, ölen babalarına üç çift gladyatörün dövüşünü sunarak onu onurlandırmışlardır.

EN ÖNEMLİ MESLEK OLDU
Bu cenaze sunusu, daha sonra Etruria ve Roma'ya yayılmıştır. Roma'da buna "munus gladiatorum" adı verilmiştir. Yani ölene kan dökülerek yapılan bir sunu, bir cins adak (munus=ödev). Bu bağlamda, bu cins gösterileri düzenleyebilecek mali gücü olan her Romalı, ölenlerinin ardından bu gösterilerden düzenlemeye başlamıştır. Örneğin Julius Caesar, babasının ölümünü kanla yıkamak üzere gümüş zırhlı 640 gladyatör çarpıştırmıştır. Ancak halkın bu cins dövüşlere olan ilgisinin fark edilmesiyle, siyasi hırsı ve parası olan her Romalı yurttaş halka bu gösterilerden sunmaya başlamış, böylece gladyatörlük Roma'nın en önemli mesleklerinden biri haline gelmiştir. Gladyatörlerin büyük çoğunluğu köle kökenlidir veya savaş esiridir ama şan ve para kazanmak isteyen özgür yurttaşlar da bazen bu alana girebilmektedir. Hatta bazı büyük askerler, senatörler veyahut bizzat bazı imparatorlar, gladyatör olarak arenaya inip dövüşmüşlerdir. Gladyatörlük, aslında halka bedava sunulan gösterilerin Roma'yı tamamen esir almaya başladığı İmparatorluk Dönemi'nin hemen başında, M.Ö. 1. yüzyılda profesyonel hale gelmiştir. Ludus (oyun) adı verilen okullarda çok ağır bir eğitimden geçen gladyatörler, 20 tür oluşturmaktadır. Bu gladyatör sınıfları, zırhlarına ve silahlarına (armatura) göre oluşmaktadır. Bir gladyatör adayının fizik özelliklerine göre hangi sınıfa ayrılacağını eğitmenler belirler, çünkü her tür silah farklı dövüş biçimi ve her dövüş biçimi de farklı fizik kapasite demektir. Gladyatör okullarında dövüş tekniği öğretenlere "doctor" denilir (hekim okuyucularım hemen kızmasınlar, çünkü bu kelime öğretmen anlamına gelir. Zaten bizde de hekimlere çoğu zaman 'hocam' diye hitap edilmektedir). Ağır silahlarla donanmış gladyatörlerin başında, adını bir İtalya kabilesinden alan Samniumlular gelir, hoplomacus ve secutor da bu kategoridendir. Hafif gladyatörler ise, Galyalı, Trak, Scutari gibileridir. Bunların en ünlüsü, ağ, hançer ve üç dişli çatalla dövüşen retiarus'tur. Gladyatör türlerinin çoğunlukla etnik adlar taşıması, bu türlerin bu etnik savaşçılara bakılarak oluşturulduğunu işaret eder, zaman içinde gladyatör türlerine mensubiyetin hiçbir etnik bağlantısı kalmamıştır. Örneğin aslen bir Trak olan ünlü Spartacus, Trak türünde değil Retiarius türünde dövüşmüştür.

KARARI EDİTOR VERİR
Dövüş başlamadan önce gladyatörler tanıtılır ve arenada tur atar. Gösteriyi düzenleyeni selamlarlar, eğer gösteri imparator tarafından düzenlenmişse, onun önünde durup "Ave imperator (veya ceasar) moritori te salutant" derler (Selam imparator veya kayzer, biraz sonra ölecekler seni selamlar). Sonra silahlarının öldürücü olduğunu kanıtlarlar, borazanlar çalar, oyun (adı oyun ama sonuçları yani ölüm gerçek) başlar. Galip gelen gladyatör, rakibini kendi kararıyla öldüremez. Buna ancak gösteriyi sunan, maliyeti üstlenen "editor" karar verebilir (şimdi de bizim editörler kızacak, ama bu kelime de 'bir işi ortaya çıkartan' anlamına gelmektedir). Yenilen eğer iyi çarpışmışsa bir "missio" (af veya geri gönderilme) elde edebilir. Bir gladyatör darbe aldığında, halk "Hoc habet" (Hah işte vuruldu!) diye bağırır. Yaralı, editor'un bulunduğu tribüne döner, sol elini kaldırır. Editor, halkın tepkisine göre baş parmağını yukarı kaldırırsa yenik gladyatör kurtulur. Aşağı indirirse (pollico verso) öldürülür. Galipler ödül ve para kazanır. Belli sayıda zaferden sonra dövüşmekten kurtulur, köleyse azat edilir. Gladyatörler, sirk eğlencelerinin giderek arttığı dönemde star haline gelmeye başlamış, onlara ilişkin eşyaların satışından büyük paralar kazanılmıştır. Bir Beckham'ın veya Magic Johnson'ın birer endüstri olması gibi endüstri haline gelen gladyatörler de, elbette para babalarının yatırım alanlarının başına geçmişlerdir. Bir gladyatör ekürisine sahip olan kişiye "lanista" denilmektedir. Bir lanista'nın elinde bulunan, besleyip eğittiği gladyatör topluluğuna "familia gladiatoria" (gladyatör ailesi) adı verilmektedir. Lanista, oyun düzenlemek isteyen editor'ların başvurduğu kişidir, o da gladyatörlerini ya kiralar ya da satar. Satış, özellikle çok kanlı oyunlarda uygulanan yöntemdir. Bunun yanı sıra, imparatorluğun sonlarına doğru, gladyatörün her zenginin mutlaka sahip olmasının gerektiği lüks bir ürün haline gelmesiyle, gladyatör satışları patlamıştır, tıpkı bugün lüks araba, yarış atı, ünlü tablo sahibi olmanın sağladığı prestij gibi bir şey. Bazı gladyatör dövüşleri, halkı memnun etmek için çok kanlı olmakta, hatta "munera sine missione" (amansız dövüş) adı verilenlerinde arenaya çıkan herkes ölmek zorunda olmaktadır. Bu gibi dövüşlerde ölen gladyatörün yerine yedekler (suppositici veya tertiari) geçmekte, sonunda acemiler bile (tiro) arenaya sürülmekte ve nihayet bütün bir gladyatör ekürisi (familia) ölümü tatmakta, halk da buna bayılmaktadır. Gladyatör dövüşleri 404 yılında İmparator Honorius tarafından yasaklanmıştır. Ama Roma, sınırından içeri girmekte olan barbar kabileleri durdurmak için dövüşmek yerine, kentlerin asalak halkını kan banyolarında eğlendirmek üzere adam çarpıştırmanın bedelini 476'da tarih sahnesinden çekilerek ödeyecektir.

Mehmet Ali Kılıçbay

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Abdi İpekçi Arena'yı hiç unutmayacaklar
 Futbol dünyasının ikinci davası: Sakat milliler
 Tükenmişlik sendromu en çok kadınları etkiliyor
 Kovboyun hakkından gelen gazeteci kadın
 İzmir'de 'cezalandırıcı' bilmecesi
 Avına yenik düşen bir avcı
 Özgürlük dansının festivali Türkiye'de
 Diyarbakır'ın ilk çini kursu
 'Boğaz'daki yalılar da Kasımpaşa da bana ait'
 Yeni Sahne veda ediyor
 Yunanlılar haksızsa Türkiye'yi savunurum
 Güneş 'tam' tutulacak Türkiye kazanacak
 İslami holdinglerin darbesi ağır oldu
 Matematik aşkta da işe yarar
 Fransa sosyetesine göbek attırıyor
 Halk yalnızca iki şey için kaygılanır
 Bazıları siyah sever siyah
 'Mozaik'ti mermer oldu
 Mültecilere ücretsiz Türkçe öğretiliyor
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Bir yerlere ait misiniz?
Hemşerim memleket nire?...
MEHMET ALTAN
Su, su, su...
Pazar yazılarını helmeli bir kıvamda...
ÖNCEL ÖZİÇER
Uç uç böcecik!
İşin otu çıktı artık. Özel havayolu...
KAZIM KANAT
İnsanlığın ortak malı Mavi Tur'a...
Dünyanın en işlek 15 meydanı
Dünyanın en işlek 15 meydanı
Geçen yıl dünyanın en çok yolcu ağırlayan havalimanları belli oldu.
İşi sosyeteye ve ünlü yıldızlara parti yapmak
İşi sosyeteye ve ünlü yıldızlara parti yapmak
New York ve Londra gibi metropollerde dünya jet sosyetesine partiler...
Geleceğin şarap merkezi
Şarap Mendoza'da halkın vazgeçilmez bir parçası olmuş. Ülkemizdeki üreticilerin...
Cadde'de kahvaltı keyfi
Bütün bir haftanın yorgunluğunu pazar günü hoş bir mekanda aileniz ya da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.