kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İzmir'de 'cezalandırıcı' bilmecesi
İzmir'de 'cezalandırıcı' bilmecesi
Cinayet ve kapkaç yaygın
Eylül'den bu yana 30 cinayet işlendi

İzmir'de 'cezalandırıcı' bilmecesi

Arka arkaya sabıkalıların öldürülmesi İzmir'de 'cezalandırıcı' tartışmasını başlattı. Ancak asıl sorun şehre iki aydan beri emniyet müdürü atanmaması.

İzmir'deki tartışmayı başlatan Akşam gazetesi muhabiri Işıl Öztürk'ün "Kim bu infazcı?" başlıklı haberi oldu. Habere göre İzmir'de bir süreden beri hırsızlık, gasp gibi suçlardan sabıkalı kişiler faili meçhul cinayetlerin kurbanı oluyordu. Bir ayda sekiz faili meçhul cinayetten söz eden haber, İzmir'de adaletin cezalandıramadığı sabıkalıları cezalandıran meçhul birilerini ima ediyordu. Özellikle iki cinayet "cezalandırıcı" kuşkularını doğurmuştu. İlk olayda, 4 Şubat günü Ercan Aslan Torbalı'da yol kenarında başından tek kurşunla vurulmuş olarak bulundu. Aslan iki hafta önce Buca'da boğazı kesilerek öldürülen bir kadının katil zanlısı olarak göz altına alınmış ve serbest bırakılmıştı. İkinci vaka 6 Şubat'ta Aydın-İzmir otoyolunda yine başından üç kurşunla vurulmuş olarak bulunan erkek cesediydi. Ceset, Ferdi Daşçı'ya aitti. Daşçı bir süre önce üzerinde bir kalaşnikof, bol miktarda uyuşturucuyla polis tarafından yakalanmasına ve hırsızlıktan tecavüze kadar 30 civarında sabıkası bulunmasına rağmen serbest bırakılmıştı. Büyük bir infial yaratan bu olaydan sonra Daşçı için tutuklama kararı çıkarılmış ancak katiller kaçak sabıkalıyı polisten önce bulmayı başarmıştı.

YILDA 200 CİNAYET
Aslına bakılırsa yılda 200'e yakın cinayet işlenen İzmir'de birilerinin peşi peşine öldürülmesi çok olağandışı sayılmazdı. İstatistikler bunu gösterirken peşi peşine öldürülen sabıkalıları öldürenin bir "cezalandırıcı" olduğu iddiası İzmir polisi tarafından "balon" olarak nitelendi. İzmir Emniyet Müdür Vekili Kemal Parmaksız yaptığı açıklamada "cezalandırıcı" iddialarını yalanlarken "sözü edilen cinayetlerin hepsi çözüldü ya da çözülmek üzere. Cinayetlerin hiçbiri bizim için sır değil" diyordu. Parmaksız, cinayetlerin sabıkalı, uyuşturucu bağımlısı kişilerin aralarındaki bildik vurdulu kırdılı olaylar ya da hırsızlık malı paylaşımı olduğunu anlatıyor, olayların üst üste geldiği için böyle yorumlandığını söylüyordu. Peki ama o zaman neden olaylar üst üste gelmişti? Bu sorunun yanıtı bizzat Kemal Parmaksız'ın taşıdığı "Vekil" sıfatında yatıyordu. Türkiye'nin en büyük şehirlerinden biri olan İzmir'e iki aydan beri "Emniyet Müdürü" atanmamıştı. Emniyet Müdürü Halil Tataş'ın yaş haddinden emekli olmasından sonra herkes yeni atanacak müdürü bekliyordu. İzmir polisine yakın bir kaynak da bu noktaya işaret ediyor ve "Tayin ve terfi anlamına gelen bu atamadan önce kimse taşını parmağın altına sokmak, bir anlamda risk almak istemiyor. Bu yüzden de polis atıl kalıyor" yorumunu yapıyor. İzmir'de sokak ortalarında, tezgahlarda açıkça satılan sustalı bıçaklar da bu gevşekliğin bir göstergesi. Kırmızı ışıkta otomobillere yaklaşan satıcılar bu gösterişli sustalılar için pazarlığı 70-80 YTL'den başlatıp hafif tehditkar bıçak şıkırtıları arasında 10-15 milyona kadar indiriyor.

POLİSLER ÖLDÜRÜLDÜ
Cezalandırıcı var mı yok mu tartışmalarında gözlerden kaçan bir başka nokta, kısa bir süre önce sabıkalıları kovalayan iki polisin iki ayrı olayda öldürülmesiydi. 10 Ekim'deki ilk olayda çalıntı bir otomobili durdurmaya çalışan polis memuru Kurtuluş Karabacak hızla çarpıp geçen hırsızlar tarafından öldürülmüş, olayın hemen ardından kaçakların evine baskın yapan polis burada kurusıkı silahını çeken Emin Yamanlı'yı öldürmüştü. İkinci olay da 1 Şubat'ta dur ihtarında bulunan Yunuslar Tim Amirliği'nde görevli polis İsmail Aydoğan, üç kişinin katil zanlısı Cenk İce tarafından öldürüldü. Cezalandırıcı tartışmalarına katılan ve suç dünyasından pek çok müvekkili olduğunu söyleyen İzmir'li bir ceza avukatı "Asıl mesele devletin suçlularla mücadele ederken yasa dışı yöntemler kullanması olasılığı" diyor ve şüphelerin bu noktada doğduğunu söylüyor. Aynı avukat "Polise göre mal paylaşımı yüzünden cinayetler işleniyor. Peki ama daha önce paylaşıyorlardı da neden şimdi anlaşmazlığa düşüp birbirlerini öldürüyorlar? Polisin açıkladığı isimler hala zanlı. Mahkemeler tarafından karara bağlanmadıkça öldürülenlerin failleri bunlar değil" diyor. Gerçekten de paylaşım kavgasının neden şimdi ortaya çıktığını söylemek pek de kolay değil. Pazarın büyüdüğünü ya da küçüldüğünü söylemek gerekiyor ki suç istatistikleri kayda değer bir artış göstermiyor. Ve geriye sadece otorite boşluğunun yarattığı soru işaretleri kalıyor.

Cengiz ERDİNÇ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Abdi İpekçi Arena'yı hiç unutmayacaklar
 Futbol dünyasının ikinci davası: Sakat milliler
 Tükenmişlik sendromu en çok kadınları etkiliyor
 Kovboyun hakkından gelen gazeteci kadın
 Avına yenik düşen bir avcı
 İmparator! Biraz sonra ölecekler seni selamlar
 Özgürlük dansının festivali Türkiye'de
 Diyarbakır'ın ilk çini kursu
 'Boğaz'daki yalılar da Kasımpaşa da bana ait'
 Yeni Sahne veda ediyor
 Yunanlılar haksızsa Türkiye'yi savunurum
 Güneş 'tam' tutulacak Türkiye kazanacak
 İslami holdinglerin darbesi ağır oldu
 Matematik aşkta da işe yarar
 Fransa sosyetesine göbek attırıyor
 Halk yalnızca iki şey için kaygılanır
 Bazıları siyah sever siyah
 'Mozaik'ti mermer oldu
 Mültecilere ücretsiz Türkçe öğretiliyor
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Bir yerlere ait misiniz?
Hemşerim memleket nire?...
MEHMET ALTAN
Su, su, su...
Pazar yazılarını helmeli bir kıvamda...
ÖNCEL ÖZİÇER
Uç uç böcecik!
İşin otu çıktı artık. Özel havayolu...
KAZIM KANAT
İnsanlığın ortak malı Mavi Tur'a...
Dünyanın en işlek 15 meydanı
Dünyanın en işlek 15 meydanı
Geçen yıl dünyanın en çok yolcu ağırlayan havalimanları belli oldu.
İşi sosyeteye ve ünlü yıldızlara parti yapmak
İşi sosyeteye ve ünlü yıldızlara parti yapmak
New York ve Londra gibi metropollerde dünya jet sosyetesine partiler...
Geleceğin şarap merkezi
Şarap Mendoza'da halkın vazgeçilmez bir parçası olmuş. Ülkemizdeki üreticilerin...
Cadde'de kahvaltı keyfi
Bütün bir haftanın yorgunluğunu pazar günü hoş bir mekanda aileniz ya da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.