kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Güneş 'tam' tutulacak Türkiye kazanacak
Güneş 'tam' tutulacak Türkiye kazanacak
Tam Güneş Tutulması Nasıl Oluyor?
Turistlere Sertifika Verilecek
2060'TAN ÖNCE YOK
Antalya Dört Koldan Hazırlandı

Güneş 'tam' tutulacak Türkiye kazanacak


Doğa mucizesi olarak görülen 'Tam güneş tutulması', en iyi Türkiye'den izlenecek. Bunun için turizmciler ve tüm Türkiye aylardır hazırlanıyor. Peki beklenen ilgi olacak mı bunu zaman gösterecek.

Türkiye aylardır 29 Mart'a hazırlanıyor. Antalya'dan başlayacak olan tam güneş tutulması, Ordu'ya kadar uzanan 165 kilometrelik bir hat üzerinde devam edecek. Saat 14.00'da Antalya'dan başlayacak tutulma, Konya, Aksaray, Nevşehir, Karaman, Kayseri, Kırşehir, Yozgat, Sivas, Tokat, Amasya ve en son Ordu'da görülebilecek. Başta valiler olmak üzere ilgili kamu kuruluşları, belediye başkanları, sivil toplum örgütleri el ele vererek illerine yerli ve yabancı turist çekmek için çalışıyor. Turistlere iyi hizmet vermek ve onlara keyifli bir gün yaşatmak için çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Yurtiçi ve yurtdışındaki turizm şirketleri de dünyada en iyi izlenebilecek ülkelerin başında gelen Türkiye'ye, yurdışından turist getirmek için 4-5 günlük güneş tutulması turları organize ettiler. Özellikle yabancı basın, bilimadamı, akademisyen ve üniversite çevresinin ilgi gösterdiği turlara yurtiçinden de talep olduğu gözleniyor.

KAÇ TURİST GELECEK?
Bu hazırlıklardan da anlaşılacağı gibi Türkiye'nin güneş tutulmasından beklentisi çok yüksek. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nden Uzman Araştırmacı Dr. Tuncay Özışık geçen yıl yaptığı bir açıklamada 1 milyon yabancı turistin güneş tutulmasını izlemek için Türkiye'ye gelebileceğini ama bunun için yeterince tanıtım yapılmadığını söylemişti. Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Atalar ise 200 bin turist beklediklerini söylüyor. Ama önceki gün konuştuğumuz bir TURSAB (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği) yetkilisi "Birçok üyemiz 29 Mart için turlar düzenledi ama kurumumuza istatistiki bilgiler gelmedi. Şahsi fikrim 50-60 bin civarında olacağı." Aslında bu da azımsanacak bir rakam değil. Hele Konya, Aksaray, Ordu gibi illere gidecek olan turistler, o bölgede belirli bir hareketlilik yaşatacaktır" diyor.

ORDU VE TOKAT'A TALEP VAR

Güneş tutulmasının izlenebileceği illerden biri olan Ordu'da da hazırlıklar yapıldı. Ordu Valisi Kemal Yazıcıoğlu, il turizmi açısından bu büyük fırsatı verimli bir şekilde değerlendirmek istediklerini belirterek; ilgili kamu kuruluşları ve çeşitli sivil toplum örgütleriyle toplantı yapıp, koordineli bir şekilde çalıştıklarını ve yurtdışından rezervasyon talepleri geldiğini söylüyor. Aksaray'da güneş tutulması yedi ayrı noktada izlenebilecek. İl Kültür ve Turizm Müdürü Hamza Zengin, "Aksaray'da 3 dakika 32 saniyelik tam tutulma görülecek. Bu görsel şölen Aksaray'da Hasandağı, Ekecik Dağı, Kılıçaslan Tepesi, Kültürkpark, Ihlara Vadisi, Güzelyurt İlçesi ve Sultanhanı'nda düzenlenecek etkinliklerle izlenecek. Öğrencilere güneş tutulması ile ilgili eğitim çalışması yaptırdık. Tam tutulmanın Aksaray'da öğrencilere izlettirilmesi sağlanacak. Aksaray İl Özel İdaresi, Aksaray Belediyesi, Sultanhanı Belediyesi ve Güzelyurt Kaymakamlığı'nın aldığı toplam 3 bin 700 tutulma gözlüğü turistlere ve vatandaşlara dağıtılacak" diyor. İl dışından 10 bin kişinin tam güneş tutulması için Aksaray'a gelmesi bekleniyor. Güneş tutulmasının en iyi gözlemleneceği yer olarak gösterilen Kapadokya yöresinde, birçok otelin şimdiden dolduğunu belirten Kapadokya Otelciler Birliği (KAPTİD) Başkanı Ahmet Tok, "Kapadokya'ya 29 Mart haftasında 4 bine yakın turist bekliyoruz" diyor. Güneş tutulmasının özellikle Hacı Bektaş'ta izlenebileceğini vurgulayan Tok, "Bölgemize gelen turistler turlarının öncesine ya da sonrasına İstanbul'u da ekliyor. Rezervasyonlar altı ay önce alınmaya başlandı. Özellikle ABD'li ve Japon turistler ağırlıkta. Bu gidişle 17 bin yatak kapasitesi dolar" diyor.

MALEZYA'DAN BİLE GELEN VAR
Konya'da da yerli ve yabancı turist bekleniyor. Yabancı turistler için Rixos Hotel Konya, paket programlar hazırlamış. Rixos Hotel Konya Genel Müdürü Mert Bölükbaşı "Başta Japonya, Malezya ve Güney Kore olmak üzere pek çok ülkeden turist gelecek. 28- 29 Mart tarihleri için rezervasyonlarımız dolmuş durumda. Yoğun bir ilgiyle karşı karşıyayız" diyor. Arnika Turizm de yerli turistler için Konya'ya trenle gidilip dönülecek tur düzenlemiş. 28 Mart'ta Haydarpaşa Garı'ndan Meram Expresi ile Konya'ya hareket edilecek. Konya'da şehir gezisinden sonra tam güneş tutulmasını izlenecek ve aynı gün geri dönülecek.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Abdi İpekçi Arena'yı hiç unutmayacaklar
 Futbol dünyasının ikinci davası: Sakat milliler
 Tükenmişlik sendromu en çok kadınları etkiliyor
 Kovboyun hakkından gelen gazeteci kadın
 İzmir'de 'cezalandırıcı' bilmecesi
 Avına yenik düşen bir avcı
 İmparator! Biraz sonra ölecekler seni selamlar
 Özgürlük dansının festivali Türkiye'de
 Diyarbakır'ın ilk çini kursu
 'Boğaz'daki yalılar da Kasımpaşa da bana ait'
 Yeni Sahne veda ediyor
 Yunanlılar haksızsa Türkiye'yi savunurum
 İslami holdinglerin darbesi ağır oldu
 Matematik aşkta da işe yarar
 Fransa sosyetesine göbek attırıyor
 Halk yalnızca iki şey için kaygılanır
 Bazıları siyah sever siyah
 'Mozaik'ti mermer oldu
 Mültecilere ücretsiz Türkçe öğretiliyor
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Bir yerlere ait misiniz?
Hemşerim memleket nire?...
MEHMET ALTAN
Su, su, su...
Pazar yazılarını helmeli bir kıvamda...
ÖNCEL ÖZİÇER
Uç uç böcecik!
İşin otu çıktı artık. Özel havayolu...
KAZIM KANAT
İnsanlığın ortak malı Mavi Tur'a...
Dünyanın en işlek 15 meydanı
Dünyanın en işlek 15 meydanı
Geçen yıl dünyanın en çok yolcu ağırlayan havalimanları belli oldu.
İşi sosyeteye ve ünlü yıldızlara parti yapmak
İşi sosyeteye ve ünlü yıldızlara parti yapmak
New York ve Londra gibi metropollerde dünya jet sosyetesine partiler...
Geleceğin şarap merkezi
Şarap Mendoza'da halkın vazgeçilmez bir parçası olmuş. Ülkemizdeki üreticilerin...
Cadde'de kahvaltı keyfi
Bütün bir haftanın yorgunluğunu pazar günü hoş bir mekanda aileniz ya da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.