kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Şemdinli manifestosu

"Hukuki olmaktan çok siyasi içerikli", "Hukukun etik kurallarının dışına çıkıldı", "Savcının belli bir görüşün temsilcilerinin etki ve telkinleri altında kalmış olabileceği..." Genelkurmay'ın "Şemdinli iddianamesi" ile ilgili açıklamasındaki bu ifadeler, hukuk reformunun acilliğini anlatmaya yeterli.

Genelkurmay Başkanlığı'nın "Şemdinli İddianamesi" ile ilgili açıklamasında, aslında Türk hukuk sisteminin fotoğrafı çekiliyor.
Bundan böyle kim yargının siyaset karşısında bağımsızlığından dem vurursa, bu tarihi açıklamadaki tespit hatırlatılacak: "İddianamenin hukuki olmaktan çok siyasi içerikli olduğu kanaatine varılmıştır."
Yine bundan böyle kim yargının her türlü telkine ve etkiye kapalı olduğunu söylerse, yine o açıklamadaki vahim ifadeler masaya konulacak: "Bir cumhuriyet savcısının bu derece hukuk bilgisinden yoksun veya tecrübesiz olamayacağı, bu bariz hataları yapması için, belli bir görüşün temsilcilerinin kamuoyuna da yansımış etki ve telkinleri altında kalmış olabileceği değerlendirilmektedir." Eski Yunan düşünürlerinden biri "Savaşta önce gerçekler kaybolur" der.
Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın hazırladığı iddianamenin sızıdırılmasıyla başlayan süreç de, ne yazık ki gerçeklerin kaybolmasına yol açan bir kördöğüşünün ortamını yeşertti.
Geçmişteki mağduriyetlerin keskinleştirdiği önyargılarla imal edilmiş kırbaçlar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin üstünde şaklatıldı.
Demokrasi ile asker karşıtlığı arasında doğru orantılı denklemler kurmaya kalkanlar yüzünden, bilerek ya da bilmeden demokrasiyi başka hesapların aracı olarak kullananların ekmeklerine yağ sürüldü.
Org. Büyükanıt'ın "Tanırım, iyi çocuktur" yarım cümlesiyle yargıyı etkilemeye kalktığı çığlıkları atanların gözünde, "Komplekslerini, hınçlarını, rövanş içgüdülerini" alabildiğine ortaya dökenler in yargıya müdahalenin veya yargıyı etkilemenin dikalası olan mütalaaları "Demokrasinin gereği" görüldü.
Buna karşılık iddianamenin yanlış temeller üstünde inşa edildiğini, kanıtsız suçlamalarla dolu olduğunu, hatta yargılamadan hüküm verildiğini söyleyenler, "Militarist" damgası yediler, "Demokrasinin gelişmesinin önündeki malum refleksler" diye tanımlandılar.

Yargıyı
güvenilir kılmak
Hem de tüm bu kördüğüşü savcının 123 sayfalık iddianamesi okunmadan götürüldü. Org. Büyükanıt başta olmak üzere komutanlara "Çete kurmak, görevi kötüye kullanmak, rüşvet ve kaçakçılığa karışmak" gibi kuşaklar boyu temizlenemeyecek suçlamaların, olaylarla doğrudan veya dolaylı zerrece ilgisi bulunmayan bir kişinin, evet tek kişinin ifadesiyle boca edildiği gözönüne alınmadı. Org Büyükanıt'ı peşinen suçlu ilan edenler, "Makbul kişi" haline geliveren o tek tanığın çelişkilerle dolu, hatta buram buram kötü niyet kokan ifadesindeki iddialarının birinin bile doğruluğunu ya da yanlışlığını soruşturmadı, hatta sorgulamadı.
Dileriz, Genelkurmay'ın açıklaması sap ile samanın ayrılmasına katkıda bulunur.
Elbette Şemdinli olayları aydınlatılmalı. Önünde ve arkasında kim varsa, hepsi de ortaya çıkarılarak. Hepsinin de yargıda hesap vermesi sağlanarak.
Ancak olayı daha baştan yanlış patikalara yönlendiren trafik işaretleri serpiştirilmiş bu iddianamenin belirttiğimiz amaca hizmet edeceğinden, adil bir yargılamaya imkan vereceğinden doğrusu kuşkumuz var.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok geçenlerde, "Türkiye Başsavcılığı olsaydı, Şemdinli-Van tartışılmazdı" derken hukuk reformunun, yargının yeniden yapılandırılmasının ivediliğini anlatmaya çalıştı.
Şemdinli iddianamesinin hiç değilse reform için kaldıraç işlevi görmesini umuyoruz. Elbette Genelkurmay açıklamasının da.
Çünkü o açıklama aslında Türkiye'de yargının böyle gidemeyeceğini ilan eden bir manifesto...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İlginç bir hafta   / 20-03-2006
 Nevruz ve yeni süreç   / 19-03-2006
 Kızılcık şerbeti   / 18-03-2006
 Lula'dan Baykal'a   / 17-03-2006
 Sıdıka Hanım'ın türbanı   / 16-03-2006
 Viyana'ya 3'üncü veda   / 15-03-2006
 Milliyetçi rüzgâr   / 14-03-2006
 Türkiye ve devler ligi   / 13-03-2006
 Miloşeviç'in mirası   / 12-03-2006
 Çözüm konuşmakta   / 11-03-2006
ERGUN BABAHAN
Tekrar başa mı dönüyoruz?
Genelkurmay Başkanlığı dün...
UMUR TALU
Hukuk guguk mudur?
20 Mart 2006, onca "hukukun...
FATİH ALTAYLI
Asker kendi fikrini dinlemedi
Genelkurmay...
ERDAL ŞAFAK
Şemdinli manifestosu
"Hukuki olmaktan çok siyasi...
Alman vekiller: Kıyak emeklilik istemiyoruz!
Vatandaş 65 yılda, milletvekili 8 yılda emeklilik hakkı kazanıyor.
...ve halk isyanı başladı
'Son diktatör' Lukaşenko, Belarus'ta önceki gün yapılan seçimde...
Erik ekşidi
Erik ekşidi
Galatasaray Teknik Direktörü Erik Gerets'in yönetime tepkili...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu