kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
  » Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Büyükçekmece kıyısındaki 1700 dönüm arazı üzerine Emaar ile Atasay 600 süper lüks konut yapacak. Proje 700 milyon dolara mal olacak.
Emaar, İstanbul'a 5 yılda 15 milyar dolar yatıracak
Avrupa ve Türki Cumhuriyetlerin merkezi olacağız
Bizim de Armani otelimiz olacak
Dubai Borsası'nı onlar yönlendiriyor

Emaar, İstanbul'a 5 yılda 15 milyar dolar yatıracak

İstanbul'da yatırım için kendine partner olarak Atasay'ın patronu Cihan Kamer'i seçen Dubaili şirket, kesenin ağzını açtı. Kamer, Emaar'ın İstanbul'a yapacağı yatırım için bütçe sınırı koymadığını belirterek, '5 yılda 15 milyar dolar' sözü verdi.

Dubai International Properties, Tanmiyat derken Dubai'nin Velihat Prensi Şeyh Muhammed El Maktum'un yüzde 25'ini elinde tuttuğu Emaar Properties de İstanbul'u keşfetti. Atasay Kuyumculuk'un patronu Cihan Kamer ile ortak bir şirket kuran Emaar, şimdilik Kamer'in Büyükçekmece'deki bin 700 dönümlük arazi üzerinde 'İstanbul'un en lüks 600 villasını' yapacak. Yaklaşık 700 milyon dolarlık bu proje aslında Emaar için adeta çerez niyetine. Çünkü Atasay'ın Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Kamer, "Emaar İstanbul'da yatırım yapmakta kararlı. 5 yıl içinde İstanbul'a en az 15 milyar dolarlık yatırım yapmış olacağız. Çünkü İstanbul'a yapmak istedikleri yatırıma bütçe sınırı koymadılar" dedi. Emaar ile Atasay'ın yüzde 60, yüzde 40 (Atasay) ortaklık ile kurduğu şirketin merkez ofisi şimdilik Maslak'taki Sun Plaza'da kiraladıkları bir kat olacak. Bir-iki yıl içinde de inşaa edecekleri binalarına taşınacaklar. Yaklaşık 90 kişilik bir Türkiye ofisi kurmayı planladıklarını kaydeden Atasay'ın patronu Cihan Kamer ile ortaklığa giden yolu konuştuk. Kamer lise yıllarından beri Dubai'yi gidip geldiğini anlatarak Emaar ile ortaklığa giden yolu ve bundan sonrası neler yapacaklarını şöyle anlattı:

SON ANDA DAHİL OLDUK

*
Ben liseye giderken, Dubai'ye ihracatımız vardı. Sık sık gidip geliyordum, yurtıdışından gelen bütün heyetleri de ben gezdiriyordum. İlk kez 7 yıl önce Emaar şirketi ile temasa geçtim. Ancak ısrarlı olarak onları Türkiye'de yatırıma davet etmemiz 3 yıl önce oldu. Son görüşmemizde yatırım yapacakları ülke sayısı 7 idi. Bunlar arasına Türkiye'nin de eklenmesini sağladık. Fas, Hindistan, Mısır, Suudi Arabistan, Suriye, Pakistan'ın yanına son anda Türkiye'de dahil oldu.

* Emaar sürekli El Maktum'un şirketi olarak bilinyor. Ancak yüzde 25'ı onlara ait kalanı Dubai Borsası'nda halka açık. Geçen yıl 40 milyar dolar ciro yaptı ve Dubai Borsası'nın işlem hacminin yüzde 70'ini bu şirket oluşturuyor.

* Emaar'ın en büyük özelliği "en"ler yapması. Halen dünyanın en uzun binası ve en büyük alış veriş merkezini bunlar yapıyor. Mutlaka İstanbul'a da bir kaç 'en'i içinde barındıran bir şey kazandıracağız.

* Ramazan ayında Emaar'ın Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Ali Alabbar ile İstanbul'da görüştük, 'Keşke üç yıl öncesizi dinleyip İstanbul'a gelseydik, şimdi muazzam işler yapmış olacaktık. Ancak geç kalmış sayılmayız' dedi, ardından da yaklaşık 3 ay önce ortak iş yapma fikri gelişti.

* Ben Büyükçekmece yakınlarındaki yeri yaklaşık 4 ay önce satın aldım. Bu sırada Emaar ile ortaklık kurulmamaştı, ancak olacağını hissetmiştim. İlk önce onlara teklif ettim ve kabul ettiler. California'da projeyle ilgili çizimler sürüyor. İstanbul'da bugüne kadar yapılmış bu konsepteki en iyi yer olacağını söylemek mümkün. 600 özel villa ve bir golf sahası da olacak. Ancak fiyat söylemek mümkün değil.

* Emaar yöneticilerini bölgede yapımı devam eden bir projeye gezmeye götürdük. 'Ne kadardır satıştasınız, ne kadarını sattınız' diye sorunca, proje sahibi 'Bir ayda 20 villa sattık yanıtı' aldılar. O zaman 'biz dünyanın en uzun binasını tam 20 dakikada sattık' dediler. Yani bu adamların büyük bir müşteri potansiyeli var. Hadımköy'deki bu villalara yabancıların da ilgi göstermesini bekliyoruz.

İSTANBUL'UN 'EN'İ OLACAK

*
Emaar dünyada dev projelere imza atan bir kurum. Son olarak Suudi Arabistan'da 30 milyar dolarlık yeni bir kent yaratıyorlar. Türkiye'de niyetleri bu yönde. Tam üç kez İstanbul'u helikopter ile gezdik. Yer bakıyoruz, ancak uygun büyüklükte yer bulmak o kadar kolay değil.

* Bizim bazı kıstaslarımız var. Dubai International Properties'ın yapacağı iki kule bence çok doğru bir proje. Fakat 'neden bu şirket, neden ihalesiz verildi' gibi sorgulanıyor. Biz bu yüzden alacağımız yerin özel mülkiyet olmasından yanayız. Fakat özel kişilerin elinde büyük metrekarede arazi bulmak zor. Kamunun elinde böyle yerler varsa ihaleyele girip paramız ve proje gücümüz ile almak istiyoruz.

* İstanbul'da çok iyi bir kadro oluşturmak istiyorlar. Daha net olarak ne yapılacağına karar verilmedi ama mutlaka bir "en" olacak. Şimdiden söylemek işin büyüsünü de bozar. Amerika'da limanların Dubailelere verilmemesi bu gibi yatırımlar için Türkiye'nin önünü açan bir gelişme oldu. Hem müslüman hem de Avrupa'nın kapısında olan bir ülke olarak cazibiz. Sadece İstanbul değil, İzmir, Ankara ve Antalya'da ilgi alanamız içinde. Kesinlikle çok büyük projelerin içinde olmak isityoruz.

HACER GEMİCİ


1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Zorlu: Yatırıma doymuyoruz
 Para sakin sulara doğru akıyor
 Faiz bir süre daha düşük kalabilir
 Jean-Claude Trichet, 'AB'de faiz artışı sürecek' mesajı verdi
 Biz varız diye geldiler
 Enerjide 2 milyar dolarlık özelleştirme 'şimdilik' durdu
 YTL hâlâ yüzde 15 değerli devalüasyona ihtiyaç var!
 2005'te gayrimenkule 33 milyar YTL yatırdık
 Jebel Ali İzmir Limanı ile ilgileniyor
 Danıştay'dan Cargill için yürütmeyi durdurma
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Ekonomik göstergeler ince ayar sinyali...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Vestel City değil Vestel Country
SABAH BULUŞMALARI -...
Oturarak savunma isteyince atıldı
Terör örgütü yöneticisi olduğu iddiasıyla yargılanan Louai Sakka...
İngiliz baba oğlunu istiyor
Eşinden ayrılmak isteyen Türk anne, 5 yaşındaki oğluyla Türkiye'ye...
Ara yolda yarışan Corvette bir aileyi biçip, dağıttı
Ara yolda yarışan Corvette bir aileyi biçip, dağıttı
Tedaviyle sahip oldukları çocuklarına hediye almaya giden aile, hız...
Ve karşı iddianame
Ve karşı iddianame
Genelkurmay, Şemdinli iddianamesinde suçlanan Büyükanıt ve bölge...
IMKB
E: 44.485 D:% -0,45
DOLAR
S: 1,332 D:% 0,491
EURO
S: 1,620 D:% 0,403
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu