kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Genelkurmay, Büyükanıt’ın Şemdinli bombalamasıyla suçlanan Ali Kaya için “Tanırım iyi çocuktur” sözlerinin “yargıyı etkilemek” olmadığına karar verdi
Ve karşı iddianame
"Büyükanıt'ın sözleri yargıya müdahale değil"
Özok: Yargı itham altında bırakılmış diyemeyiz

Genelkurmay'dan karşı iddianame

Büyükanıt için soruşturma izni vermeyen Genelkurmay Van Savcısı hakkında suç duyurusu yaptı ve ağır suçlamalar yöneltti: Savcı belli görüşün etkisinde.

TERÖRLE MÜCADELEYİ ZAYIFLATMAYA YÖNELİK
"Şemdinli iddianamesi hukuki olmaktan çok siyasi içerikli. TSK'yı yıpratmaya ve terörle mücadele azmini zayıflatmaya yönelik. Sahte adresli ihbar mektubundaki hayali iddialarla bazı TSK personeli hakkında ağır suçlamalar yapılarak vahim hukuki hata işlendi."

ÇARPIK ZİHNİYETİN TEMSİLCİLERİ AÇIKLANSIN
"Bir savcı bu derece hukuk bilgisinden yoksun olamayacağından bu bariz hataları yapması için belli görüşün etki ve telkini altında olabileceği değerlendiriliyor. Anayasal sorumluluğu olanlar harekete geçsin. Makamı ne olursa olsun, çarpık zihniyetin temsilcileri açıklansın."


Ve karşı iddianame

Genelkurmay, Şemdinli iddianamesinde suçlanan Büyükanıt ve bölge komutanları için soruşturma izni vermediğini duyururken, iddianameyi hazırlayan Savcı hakkında suç duyurusunda bulundu.

Genelkurmay Başkanlığı, Van Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve bölgedeki komutanları suçlayan Şemdinli İddianamesi'ne "karşı iddianame" niteliğinde sert bir açıklama yaptı. Genelkurmay Başkanlığı'ndan dün yapılan açıklamada, Van Başsavcılığı'nın Şemdinli olaylarıyla ilgili hazırladığı 2 dosyanın 13 Mart'ta Genelkurmay'a ulaştığı, "iddia, ihbar, şikayetlerin incelendiğini" belirterek, sonuçları 6 madde halinde kamuoyuna duyuruldu. Savcı'nın, Büyükanıt'ın, Şemdinli'deki bombalamanın ardından yakalanan Astsubay Ali Kaya hakkındaki "Tanırım, iyi çocuktur" sözlerini dikkate aldığı, "Yargıya saygılıyız, soruşturma sonucunu bekliyoruz" sözlerinin dikkate alınmadığı belirtilerek başlayan açıklama şöyle:

SAVCI TECRÜBESİZ OLAMAZ
HÜKÜM KASTI:
Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs olduğu iddia edilen ve kamuoyu tarafından çok iyi bilinen ifadenin, hüküm kurmak amacıyla kasıtlı olarak sadece bir bölümünün dikkate alındığı görülmüştür. İfadenin tamamı dikkate alındığında hükmün öngördüğü kastın olmadığı açıkça anlaşılmaktadır.

ETİK KURAL DIŞI: İddianamede yer alan ve Cumhuriyet Savcısı tarafından çete kurma fiili olarak bahsedilen bir diğer suçlama ile ilgili olarak halihazırda askeri yargıda devam etmekte olan bir hazırlık soruşturması olmasına rağmen, aynı konuda ve aynı şahıs tarafından verilen yeni ifadelere itibar edilerek, hiçbir maddi delil ve bulguya dayanmaksızın bir yüksek rütbeli komutan adının da aynı suçlamalara yeni bir olay gibi dahil edilmesi, hukukun etik kurallarının dışına çıkıldığını göstermiştir.

VAHİM HUKUKİ HATA: Dosyada yer alan ihbar mektubunda imzası dahi olmayan ve vermiş olduğu adresin sahte olduğunu mülki makamların resmi yazısı ile teyit ettirmiş olduğumuz bir şahsın hiçbir somut delile dayanmayan hayali iddiaları üzerine TSK'nın bazı mensupları hakkında görevi kötüye kullanma, rüşvet ve kaçakçılık gibi çok ağır suçlamalar yapılarak vahim bir hukuki hata işlenmiştir.

GERÇEKDIŞI SUÇLAMA: Jandarmanın mülki görevleri kapsamında olduğu yasalarda açık bir şekilde ifade edilmiş olmasına rağmen önleyici kolluk faaliyeti için istihbarat temini amacıyla yapılan bir görevlendirme işlemi, bölgede mülki görevi ve sorumluluğu olmayan ancak valinin kuvvet talebi sonrası kolluk kuvvetlerini harekat komutası / kontrolüne alan personel ile de böyle bir talep olmadığı halde irtibatlandırılmış ve bu personel gerçekle ilgisi olmayan suçlamalara maruz bırakılmıştır.

SAVCI YETKİSİNİ AŞTI: İddianameyi hazırlayan Savcı; kendisine ulaşan iddia, ihbar ve şikayetlerden Genelkurmay'ın yetkisine girenleri, soruşturma yapmaksızın ve hiç bir hüküm sergileyici ifade kullanmadan, olduğu gibi, yetkili makam olan Genelkurmay'a göndermesi gerekirken, yasal yetkilerini aşarak kendisine göre suç tanımı yapmış ve bunu olmaması gereken bir şekilde iddianamesine yansıtmıştır.

BELLİ GÖRÜŞÜN TELKİNİ: İddianamede yer alan usul ve maddi hatalar ile noksanlar dikkate alındığında, bir Cumhuriyet savcısının bu derece hukuk bilgisinden yoksun veya tecrübesiz olamayacağı, bu bariz hataları yapması için, belli bir görüşün temsilcilerinin kamuoyuna da yansımış etki ve telkinleri altında kalmış olabileceği değerlendirilmektedir.

HUKUKİ DEĞİL SİYASİ: Muhteva olarak bu iddianamenin söz konusu bölümlerinin maksadını aşan, hukuki olmaktan çok siyasi içerikli, bazı mensuplarını hedef alarak TSK'yı yıpratmaya ve terörle mücadeledeki azim ve iradesini zayıflatmaya yönelik olduğu kanaatine varılmıştır.

TSK HER ŞEYİN FARKINDA
İŞLEM YAPILMALI: TSK'ya yapılan bu haksız ve maksatlı suçlamalar karşısında öncelikle anayasal sorumluluğu olanların tavır almaları, bu saldırıyı bütün yönleriyle ortaya çıkarmaları ve arkasındaki çarpık zihniyetin temsilcilerini makam, statü ve konumları ne olursa olsun kamuoyuna açıklamaları ve haklarında işlem yapmaları gerekmektedir. Bu çerçevede, iddianameyi hazırlamış olan Savcı hakkında gerekli girişim tarafımızdan yapılmıştır. TSK kendisine karşı düzenlenen bu girişimlerin tümüyle farkındadır ve yasal yollardan sonuna kadar da takipçisi olacaktır.

AZMİMİZ KIRILAMAZ: TSK milletinden aldığı güçle, vatanın birlik ve bütünlüğü için bütün mensuplarıyla, gerektiğinde canlarını da seve seve vererek kutsal görevini yapmaya devam edecektir. Bu mücadele azminin kırılamayacağını ve ne kadar uğraşılırsa uğraşılsın bu kutsal kurumun içine nifak sokulamayacağını yüce ulusumuza teyiden ifade etmek isteriz.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Minibüs yayalara çarptı: 4 ölü
 Ara yolda yarışan Corvette bir aileyi biçip, dağıttı
 Asker, Savcı'ya 3 yıl hapis istedi
 Sauna'dan 'gizli anayasa' çıktı
 DTP'li başkan PKK için af istedi
 Diyarbakır'ı işsizlik yakıyor
 14 yıldan beri 'Nevruzkolik'
 Bağcılar'da bir genç yaralandı
 20 polisli akaryakıt çetesi çökertildi
 700 Kuran istenmiş
 Emniyet müdürü için soruşturma
 Ermeni ve Türk elçiler TV'de tartıştı
ERGUN BABAHAN
Tekrar başa mı dönüyoruz?
Genelkurmay Başkanlığı dün...
UMUR TALU
Hukuk guguk mudur?
20 Mart 2006, onca "hukukun...
FATİH ALTAYLI
Asker kendi fikrini dinlemedi
Genelkurmay...
ERDAL ŞAFAK
Şemdinli manifestosu
"Hukuki olmaktan çok siyasi...
Alman vekiller: Kıyak emeklilik istemiyoruz!
Vatandaş 65 yılda, milletvekili 8 yılda emeklilik hakkı kazanıyor.
...ve halk isyanı başladı
'Son diktatör' Lukaşenko, Belarus'ta önceki gün yapılan seçimde...
Erik ekşidi
Erik ekşidi
Galatasaray Teknik Direktörü Erik Gerets'in yönetime tepkili...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu