kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Göz göre göre afet!
Karaağaç'ta mahsur kalan 250 kişi kamu misafirhanesine yerleştirildi
Kayseri'de fırtına çatıları uçurdu
Kuzey Ege'de poyraz

Göz göre göre afet!

Yıllardır sel ve taşkın riski taşıyan Edirne, yine önlem alınmamasının kurbanı oldu. Edirne, Bulgaristan'ın barajlardan su bırakması sonucu 'afet' boyutunda taşkınlarla boğuşuyor. Edirne Valisi Miroğlu, ''Dışişleri Bulgaristan'ı uyarmalı" dedi.

"TAŞKINLAR AFET BOYUTUNDA"


Edirne'de Bulgaristan'ın Arda Nehri üzerindeki barajlardan aşırı miktarda suyu nehir yatağına bırakması sonucunda meydana gelen taşkınlar ''Afet'' boyutuna ulaştı. Edirne ile Karaağaç Mahallesi arasında ulaşım zırhlı personel taşıyıcılarla yapılabiliyor, Pazarkule
Sınır Kapısı'ndan ise ulaşım yapılamıyor.

MAHSUR KALANLAR ASKERİ ARAÇLARLA KURTARILIYOR

Bulgaristan barajlarından bırakılan suyun Edirne'ye ulaşması sonucu, çok sayıda yerleşim yeri sular altında kaldı. Mahsur kalan insanlar ve hayvanlar, askeri araçlarla kurtarılıyor.

Edirne'de Meriç ve Tunca nehirlerinin taşması sonucu merkeze bağlı Karaağaç Semti, Bosna Köyü, Sarayiçi Er Meydanı, Balkan Şehitliği, askeri birlikler, nehir kenarlarındaki çok sayıda köy ve tarım alanları sular altında kaldı. Köprü ve yolların suyla kaplı olması nedeniyle, Karaağaç Semti'ne ulaşım sağlanamıyor.

Sabah saatlerinde kanamalı ağır bir hasta, askeri zırhlı bir tank (KARİYER) ile alınarak, şehir merkezine getirildi. Buradan da 112 ambulansına nakledildi. Ayrıca, bütün uyarılara rağmen, evlerini boşaltmayıp mahsur kalan vatandaşla vehayvanlar, KARİYER'lerle kurtarıldı.

Edirne'nin Karaağaç Mahallesi'nde yaşayan ve Edirne'de çalışan vatandaşlar adeta nehir yatağı haline gelen Lozan Caddesi'nden
zırhlı personel taşıyıcılarla geçirilerek, ulaşım sağlanıyor.

Lozan Caddesi'nde 4 otomobil tamamen su altında kalırken, hayvanlarına bakmak için caddeyi traktörle geçmek isteyen ve mahsur kalan 4 kişi sivil savunma ekiplerince kurtarıldı.

Bu arada, yüksek yerlere çıkan çok sayıdaki köpek, kurtarılmayı bekliyor. Bölgede bulunan restoran, çay bahçesi ve bağ evleri su altında
kalırken, bazı barakalar yıkıldı, ağaçlar kökünden söküldü.

Edirne'de son yıllarda rastlanılmayan büyüklükteki su baskını nedeniyle birçok vatandaş Tunca Nehri kenarına gelerek, çalışmaları
izliyor.

Edirne Belediyesi ekipleri aralıksız olarak, belirlenen yerlerde tedbir çalışma yapıyor.

Karaağaç Mahallesi Muhtarı Agah Korkan, taşkın sahasının genişlemesi nedeniyle Muhacir Mahallesi'nde 50 kadarevin su altında kaldığını söyledi.

MERİÇ İLÇESİ'NDE BAZI YOLLAR ULAŞIMA KAPANDI

Edirne'nin Meriç İlçesi'nde dere taşkını nedeniyle bazı yollar ulaşıma kapandı.

Edirne Valiliği İl Kriz Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, dere taşkını nedeniyle Doğanca Mahallesi ile Umurca-Nasuhbey ve Alibeyköyü bağlantı yoluyla, Büyükdoğanca Mahallesi ve Yenicegörüce köyü bağlantı yolu ulaşıma kapandı.

Uzunköprü ile Edirne arasında arasındaki sahil yolu üzerinde bulunan Saçlımüsellim, Elçili, Karakasım ve Doyran köyleri arasındaki ulaşım da sağlanamıyor.Sarıcaali Köyü'nün İpsala ile Toprak Mahsulleri Ofisi arasındaki bölümü su altında kaldı.

Edirne merkeze bağlı Avarız, Yolüstü ve Suakacağı köylerinde, taşkınlara karşı toprak dolgu takviyesi çalışmaları ise devam ediyor. Bu arada aşırı yağışlar sonucu Meriç İlçesi ile Subaşı Beldesi arasındaki bağlantı yolunun Subaşı Tepesi mevkiinde toprak kaymasıtehlikesine karşı, toprak sıyrılarak heyelan tehlikesi önlendi.

276 ÖĞRENCİ TAHLİYE EDİLDİ


Edirne'de 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na bağlı askeri birlikler, Karaağaç semtindeki Karaağaç Pansiyonlu İlköğretim Okulu ile Süleyman Demirel Fen Lisesi'nde kalan toplam 276 öğrenciyi tahliye etti.

Edinilen bilgiye göre, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait zırhlı personel taşıyıcı araçlar, Karaağaç semtindeki önce Karaağaç Pansiyonlu İlköğretim Okulu'ndaki 86 öğrenciyi daha sonra da, Süleyman Demirel Fen Lisesi'ndeki 190 öğrenciyi okullarından tahliye etti.

Her iki okulda da eğitim ve öğretime 1 hafta süreyle ara verildiğibildirildi. Edirne'de sağanak yağış ve Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açması nedeniyle Meriç Nehirleri'nin taşması sonucu Karaağaç Mahallesi'ndeki diğer okullar, 15 Mart tarihinde 1 gün süreyle tatil edildi.

Karaağaç semtine elektrik enerjisi sağlanmadığı gibi, bazımahallelerde su kesintisinin yaşandığı belirtildi. Kapıkule Sınır Kapısı da nehir taşkınları nedeniyle küçük araç trafiğine kapatıldı.

Son 2 günde Edirne Arama Kurtarma Derneği (EDAK) tarafından nehir taşkınları dolayısıyla mahsur kalan 30 kişi kurtarıldı. Derneğin
kurtarma çalışmalarında 30 kişinin çalıştığı belirtildi. Edirne Valiliği Kriz Merkezi Başkanlığı tarafından 1000-1500 kişiye ekmek dağıtımına başlandı. Askeri birlikler tarafından da, meyve suyu, helva ve ekmekten oluşan gıda malzemeleri dağıtıldı. Askeri Meriç Gazinosu yakınındaki Muradiye Öğrenci Yurdu'da taşkın nedeniyle boşaltıldı.

VALİ FAHRİ YÜCEL OKÇULUK SALONU SULAR ALTINDA

25 Kasım Stadyumu bünyesinde faaliyet gösteren Vali Fahri Yücel Okçuluk Salonu'nun malzeme odası, kalorifer dairesi ile Edirne Okçuluk
ve İhtisas Kulübü'nün başkanlık makamı, nehirlerdeki taşkın dolayısıyla sular altında kaldı.

Edirne Okçuluk ve İhtisas KulübüBaşkanı İhsan Gemalmaz, dünden bu yana Vali Fahri Yücel Okçuluk Salonu'nun malzeme odası, kalorifer
dairesi ile makam odasının 50 santimetre kadar su içinde olduğunu belirterek, ''Ancak çizmeler aracılığıyla içeriye girebiliyoruz. Bu
bir doğal afettir, yapacak bir şey yok'' dedi. Suları tahliye etmeyi düşünmediklerini bildiren Gemalmaz, ''Tahliye etsek de yeniden dolacak. Biraz zaman geçmesini ve nehirlerin su seviyesinin düşmesini bekliyoruz'' dedi.

Edirne Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri ise bugün karla karışık yağmurun görüleceği ilde hava sıcaklığının 1 derece olduğunu, yarın da
yine karla karışık yağmur yağışının beklendiğini ve hava sıcaklığının eksi 3 derece olacağını bildirdiler.

"DIŞİŞLERİ BULGARİSTAN'I UYARMALI"

Edirne Valisi Nusret Miroğlu, Dışişleri Bakanlığı'na yazdıkları yazıda Bulgaristan'ın nehirlere bıraktığı normalin üstündeki su miktarı nedeniyle uyarılmasını istediklerini belirtti.

Miroğlu,Bulgaristan'ın nehirlere yavaş yavaş su bırakması halinde taşkınların yaşanmayacağını söyledi. Bırakılan su miktarının çok fazla
olduğunu, bunun nehirlerde taşkınlara yol açtığını ifade eden Miroğlu,şöyle konuştu:

''Barajlardan nehre bırakılan su 1000 metreküpü geçtiği zaman su taşkını yaşanıyor. Dışişleri Bakanlığı'na yazdığımız yazıda Bulgaristan'ın nehirlere bıraktığı normalin üstündeki su miktarı nedeniyle uyarılmasını istedik.
Nehirlerdeki taşkın dolayısıyla durum iyi değil. Karaağaçta'ki pansiyonlu okullarda barınan öğrencileri askeri araç eşliğinde kaldıkları yerden alarak, tahliye edeceğiz. Bir kısmı evlerine gidecek, bir kısmı da çeşitli yurtlara yerleştirilecek.''

MİROĞLU, BUGÜN BULGARİSTAN'A GİDECEK

Nehir taşkınları konusunda görüşmelerde bulunmak üzere bugün Bulgaristan'a gideceğini bildiren Miroğlu, ''Bu çerçevede
Bulgaristan'ın Evros Valisi ve Yunanistan'ın Dedeağaç Valisi ile görüşeceğiz'' dedi.

Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürlüğü ise Bulgaristan'da yağışlarındevam ettiğini belirterek, buna bağlı olarak nehirlerin debilerinde artış olacağı konusunda Bulgaristan yetkililerinden net bir bilgi alamadıklarını söyledi.

İLK DEFA MERİÇ'İN DEBİSİ 1748 METREKÜP/SANİYEYE YÜKSELDİ

Nehirlerde şu anda en yüksek seviyeye ulaşıldığını ifade eden yetkililer, geçen yıl Meriç Nehri'nin debisinin en yüksek 1200 metreküp/saniye olduğunu, bu yıl ise ilk defa 1748 metreküp/saniyeye yükseldiğini söyledi.

Bulgaristan'la sürekli temas halinde olmaya çalıştıklarını belirten yetkililer, Bulgaristan ve Yunanistan'da da nehir taşkınları meydana geldiğini kaydetti.

LES BAŞVURULARI

Bu arada, Trakya Üniversitesi'nin Karaağaç semtindeki rektörlük binasına, nehir taşkınları nedeniyle ulaşımın sağlanamadığı için öğrencilerin Lisansüstü Eğitim Sınavı (LES) başvurularını Ayşekadın Yerleşkesi'ndeki ilgili birimlere yapabilecekleri belirtildi.

Bu arada, Edirne Valiliği Kriz Merkezi'nden yapılan açıklamada, bu sabah saat 08.00 itibariyle Arda Nehri'nin debisi1083 metreküp/saniye, Meriç Nehri'nin debisi 1700 metreküp/saniye, Tunca Nehri'nin debisinin ise 172.5 metreküp/saniye seviyesinde olduğu bildirildi.

AK PARTİ EDİRNE MİLLETVEKİLİ AYAĞ

AK Parti Edirne Milletvekili Ali Ayağ,Başbakan Erdoğan ile bakanlarla bizzat görüştüğünü, Edirne'deki son durum hakkında bilgi vererek, yapılan çalışmaları öğrendiğini belirtti.

Başbakan Erdoğan'ın Edirnelilere geçmiş olsun dileklerini ilettiğini ve hükümetin gerekli girişimlere başlayarak, Edirne için
gerekli desteği sağlayacağını kaydeden Ayağ, şöyle konuştu:

''Başbakanımız ve bakanlarımız Edirne için gereken her şeyin yapılacağını bildirdiler. Dışişleri Bakanımız Bulgaristan Dışişleri
ile temasa geçerek, su taşkınlarının artmaması için barajlardan su bırakılmaması yönünde görüş bildirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar
Bakanımız da Türkiye'nin Bulgaristan Büyükelçisi ile görüşerek, su taşkınlarıyla ilgili olarak Bulgar yetkililerle görüşmesini istedi.
Bayındırlık Bakanımız kısa süre sonraEdirne'ye gelecek.''

BULGARİSTAN 500 METREKÜP/SANİYE DAHA SU BIRAKACAK

Bu arada, Devlet Su İşleri 11. Bölge Müdürü Numan Gündüz'ün, Ankara'da ilgili bakanlık yetkililerine, Bulgar yetkililerin bugün 500 metreküp/saniye suyu Arda Nehri'ne bırakacakları yönünde kendilerine bilgi geldiğini ilettiğini de kaydeden Ayağ, ''Bu su da gelirse, taşkınlar daha da etkili olacak. Bu suyun bırakılmaması için Ankara'dan uğraş veriyoruz'' dedi.

Edirne'de olağanüstü bir durumun söz konusu olduğunu belirten Ayağ, şöyle devam etti: ''Bulgaristan'ın bu uygulaması yanlış, uluslararası anlaşmalara uygun değil. Bulgaristan Türkiye'nin konumunu da dikkate alarak, barajlarında taşkın hacmi bırakmalı. Barajların işletmesini buna göre yapmalı. Komşu ülke Bulgaristan'dan bu anlayışı bekliyoruz. Taraf ülke olarak Bulgaristan bu taşkınları göz önüne almalıdır. Suakacağı Barajı'nın yapılması için de Bulgaristan bir an önce şartları kabul
etmeli.''

(AJANSLAR)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Eski Başkana Masonluktan ihraç
 İlkim Karaca'ya 3 ay hapis cezası
 "Erdal'a trajik son iddiası"
 İstanbul'da 'Çamlıca' operasyonu
 Tıp bayramı kutlanıyor
 ''Ermeni Konferansı''nın iptal istemine red
 Üç büyük Mason locadan atılıyor
 Katliam bombasına özür
 Edirne yine sular altında
 Vicdani retçilere umut ışığı
 Doktora zorunlu hizmete devam
 Yumurta' sanıklarına tahliye
 Kürdistan takımına vize krizi
 Bir günde 167 kg eroin ele geçirildi
 Evcil'in kasası Kayapalı
YILMAZ ÖZDİL
Vietnam'dan bile iyiyiz...
Uluslararası tefeci IMF'nin...
ERGUN BABAHAN
Anketlerin dili ve milliyetçiler
Seçim anketlerine Yeni...
UMUR TALU
İşin mi yok!
Gazete ve gazeteci, tüm "güvenilmez"...
FATİH ALTAYLI
Hâlâ tezkere mevzuu
Türk Ordusu'nun Irak'a girmesiyle...
ERDAL ŞAFAK
Milliyetçi rüzgâr
Türkiye'de milliyetçiliğin...
İkisi arasındaki ortak noktayı bulun
Nisandaki genel seçim öncesi İtalya Başbakanı Berlusconi, imaj...
Bot: Abdullah Gül gereksiz konuşuyor
Hollanda Dışişleri Bakanı'nın küstahlığı... Bakan Gül'ün İslam'a...
Nefes nefese
Nefes nefese
F.Bahçe ile G.Saray arasındaki zirve mücadelesini artıları-eksileri...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu