kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
  » Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İsrail hapishane bastı
Filistin'den baskına son ver çağrısı

İsrail hapishane bastı

İsrail askerlerinin, Eriha'daki bir cezaevini, 6 mahkumun teslim edilmesini sağlamak amacıyla kuşattığı ve ardından içeri girdiği bildirildi.

Çıkan çatışmalarda biri Filistin güvenlik görevlisi, diğeri El Aksa şehitleri Tugayı militanı olduğu öne sürülen iki kişi öldürüldü. Yaralananların sayısının 9 olduğu, bu sayının artabileceği bildirildi.

İsrail askerleri, sabah saatlerinde, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin Eriha cezaevindeki lideri ve Filistin Parlamentosu üyesi Ahmed Saadet ile aynı cezaevinde bulunan Filistinli güvenlik
sorumlularından Fuad Şubeyki'yi, Eriha'dan İsrail'deki bir cezaevine nakletmek üzere baskın düzenledi.

Görgü tanıklarının ifadelerine göre, İsrail askerlerinin operasyonuna 3 Apaçi helikopteri, 2 tank ve buldozerler katıldı.

Tanklar, öğle saatlerinde buldozerlerin yıktığı cezaevini çevreleyen duvarlardan içeri girdi. Cezaevinin içinden silah sesleri gelirken,
İsrail radyosu bir patlama olduğunu duyurdu. Cezaevinden duman yükseldiği de haber verildi.

Filistin Kızılhaç örgütü, 20'den fazla yaralı bulunduğunu, ambulansların yaralıları almalarına izin verilmediğini bildirdi.

İsrail askerlerinin hoparlörlerle teslim olmalarını istediği Ahmed Saadet ve arkadaşlarının ''teslim olmaktansa ölmeyi tercih ettikleri'' bildirildi.

8 YABANCI KAÇIRILDI

Bu arada, Gazze'de aralarında Amerikalı ve bazı İngilizlerin bulunduğu 8 yabancının kaçırıldığı bildirildi. Kaçırma olaylarını Filistin Kurtuluşu Halk Cephesi'nin silahlı kanadı Ebu Ali Mustafa Tugayları üstlendi. Kaçırma eylemlerinin, Erez Geçiş noktası yakınlarındaki Beyt Hanun yakınlarında düzenlendiği öğrenildi.

Gazze'deki İngiliz kültür merkezi taş ve kurşun yağmuruna tutulurken, bazı kişilerin duvarların üzerinden atlayarak merkezin içine girdikleri, İngiliz bayrağını indirdikleri ve bahçedeki araçları ateşe verdikleri bildirildi.

Filistin radyolarının verdiği, cezaevi gözlemcileri Amerikalı ve İngilizlerden bazılarının rehin tutulduğuna ilişkin haberler doğrulanmadı. Eriha Belediye Başkanı Sami Musallam, İsrail askerlerinin operasyonundan önce, Amerikalı ve İngiliz görevlilerin cezaevinden ayrıldıklarını söyledi.

İsrail'in operasyonunun, Başbakan Vekili Ehud Olmert ve Savunma Bakanı Şaul Mofaz'ın talimatıyla düzenlendiği bildirildi. İsrail Radyosu'na açıklama yapan Kamu Güvenliği Bakanı Gideon Ezra, savunma birimlerinin, İsrailli Bakan Rehavam Zeevi'nin öldürülmesi olayına karışan Saadet'in serbest bırakılacağına ilişkin haberler üzerine, Saadet'in Eriha'dan alınarak İsrail cezaevine sevkini kararlaştırdıklarını söyledi.

FİLİSTİNLİLERDEN KINAMA

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in operasyonunu kınayarak, uluslararası toplumu İsrail'in operasyonuna karşı çıkmaya
çağırdı.Hamas liderlerinden İsmail Haniye ve diğer üst düzey yöneticiler de İsrail'i protesto etti.

İsrail Parlamentosu'nun Arap milletvekillerinden Ahmed Tibi, operasyonu ''bir seçim manevrası'' olarak değerlendirdi. Tibi, operasyonun, İsrail ile Filistin Yönetimi arasındaki anlaşmaların da ihlali anlamına geldiğini belirtti.

Ramallah'ta Eriha cezaevi operasyonunu protesto eylemleri düzenlenirken, Gazze'nin üzerinde İsrail uçakları görüldü.

İsrail'in Eriha'daki cezaevinden nakletmek istediği Filistin Halk Kurtuluş Cephesi lideri ve milletvekili Ahmed Saadet, İsrailli Bakan
Rehavam Zeevi'nin öldürülmesine karışmaktan 2002'den bu yana Eriha'daki cezaevinde tutuluyor.

Saadet, örgütün lideri Ebu Ali Mustafa'nın, İsrail askerlerince, İntifada'nın ilk günlerinde öldürülmesinin ardından, örgütün liderliğine getirilmişti.

İsrailli Bakan Zeevi, Ebu Ali Mustafa'nın öldürülmesine misilleme olarak Kudüs'te öldürülmüştü. Eriha cezaevinde, aynı olaydan sorumlu tutulan 4 FKHC üyesi daha bulunuyor.

İsrail askerleri, 2001 yılında silah kaçakçılığı yapmaktan yakalanan Filistin güvenlik sorumlularından Fuad Şubeyki'yi de Eriha'dan İsrail'e nakletmek istiyor.

Cezaevinin gözetimini Filistin ile birlikte üstlenen Amerikalı ve İngiliz gardiyanların baskından önce bölgeyi terk ettikleri, İsrail askerlerinin operasyona başlamasıyla birlikte çatışma çıktığı belirtildi.

Cezaevine daha önce giren El Aksa Şehitleri Tugayı militanları ve bazı tutuklularla İsrail askerleri arasında çıkan çatışmada, Filistinli bir gardiyanla bir tutuklunun öldüğü kaydedildi.

Öte yandan, Filistin hükümetini kurmakla görevlendirilen Hamas lideri İsmail Haniye, El Hürriyet Radyosu'na yaptığı açıklamada, Saadet ve Şubeyki'ye bir zarar verilmesi halinde, bunun cezasız kalmayacağını söyledi.

Filistinli yetkili Halide Yarar da, Ebu Gulmi ile baskın sırasındatelefonda görüştüğünü, kendisine, İsrail askerleri cezaevine girdiği sırada, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi üyesi 5 tutuklunun halen hücrelerinde olduğu bilgisini verdiğini söyledi. İsrail askerlerinin operasyonunun sürdüğü bildirildi.

İSRAİLLİ KOMUTAN: ''MAHKUMLAR YA TESLİM OLACAK YA DA ÖLDÜRÜLECEK''

İsrail güçlerinin Eriha'da baskın düzenledikleri hapishaneden almak istedikleri mahkumların ''teslim olmamaları halinde öldürüleceği'' bildirildi.

Bir İsrail ordu sözcüsü, gazetecilere yaptığı açıklamada, baskınınamacının, hapishanede bulunanların ele geçirilmesi olduğunu belirterek, ''Müzakere olmayacak. Ya teslim olacaklar, ya da öldürülecekler'' dedi.

Sözcü, içeride 200 mahkum bulunduğunu, bunların 44'ünün teslim olduğunu belirtti. Sözcü, baskının ana hedefi olan, İsrail Turizm Bakanı Rehavam Zeevi'nin öldürülmesinden sorumlu mahkumların ise teslim olanlar arasında bulunmadığını kaydetti. İsrail'in istediği militanların ''teslim olmamaya ve İsrail güçleriyle sonuna kadar çatışmaya kararlı olduklarını'' açıkladıkları bildirildi.

Öte yandan El Aksa Şehitleri Tugayı'nın, Filistin topraklarındaki Amerikalı ve İngilizleri tehdit etmesinin ardından, bu iki ülkeyle ilgili bazı yapılara silahlı saldırılar düzenlendi. Ayrıca bir grup militan, Gazze'de AB'ye ait binaların bulunduğu bölgeye girdi.

Gazze'de İngiliz Kültür Derneği'ne ateş açılırken, AMIDEAST adlı sivil kuruluşun bürosu kısa süreliğine işgal edildi. Derneğe saldırı sırasında Filistin polisi müdahale ederek, saldırganlarla çatıştı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Macaristan'dan kuş gribine deva
 Blair'e Irak uyarısı
 Endonezya'da 6.8'lik deprem
 ''Google Mars'' hizmete girdi
 Karı-koca 'evi havaya' uçurdu
 İngiltere'de de enerji sıkıntısı
 Miloseviç Belgrad'da istenmiyor
 Golf krizi Başbakan Lee'yi istifaya götürdü
 Bağdat'ta son 24 saatte 40'tan fazla ceset bulundu
 Bush'un itibarı azaldı
 İkisi arasındaki ortak noktayı bulun
 Bot: Abdullah Gül gereksiz konuşuyor
 "Greyfurt etkisi" Miloseviç'i öldürdü
 Vahşi sporun Türk temsilcisi
 En kritik tarama başladı
 ABD, Hamas'ı yumuşatmak için Endonezya'nın kapısını çalacak
 "Amerika, giderek diktatör oluyor"
 İngiliz polis şefi de 'telekulakçı' çıktı
 Dora: AB Türkiye'nin üyeliğine hazır değil
 İran'a karşı özel birim
 'Boykota devam' oylaması
 İspanya'daki 11 Mart saldırısı skandal mı?
 ABD'de şiddetli kasırga: 10 ölü
Nefes nefese
Nefes nefese
F.Bahçe ile G.Saray arasındaki zirve mücadelesini artıları-eksileri...
Kırmızı uyarısı
Kırmızı uyarısı
MHK Başkanı Çulcu, SABAH'a konuştu: "Kurallarımız var. Kimse...
'Şimdi daha Büyükanıt'
'Şimdi daha Büyükanıt'
Genelkurmay Başkanı Özkök, "Kara Kuvvetleri Komutanı'nın Genelkurmay...
Üç büyük Mason locadan atılıyor
Masonların eski Büyük Üstadı Kaya Paşakay, genel sekreteri Koray...
Katliam bombasına özür
Van'da 9 Mart tarihinde meydana gelen ve 3 kişinin öldüğü, 19 kişinin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu