kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
  » Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tüzmen'in yeni müsteşarına kaçak motorin suçlaması
İşte iddialar
ODTÜ profesörünün kardeşi Gümrük Daire Başkanı çıktı

'Şahin' avlandı

Kaçak motorin ithalatını araştıran Gümrük Müdürü Şahin, Tüzmen'in müsteşarı tarafından görevden alındı.

Bakan Kürşat Tüzmen, Bursa Gümrük Müdürü Mehmet Şahin'i kısa süre önce müsteşar olarak atadı. Yerine Cengiz Şahin gümrük müdürü oldu. "Yeni müdür Şahin" ilk iş olarak, eski müdür dönemindeki alkit ithalatına 'kaçak motorin' şüphesiyle soruşturma açtı. "Yeni müsteşar Şahin" de müdürü görevinden aldı.

Tüzmen'in yeni müsteşarına kaçak motorin suçlaması

Devlet Bakanı Tüzmen'in müsteşar olarak atadığı Mehmet Şahin'in Bursa Gümrük Müdürü olarak görev yaptığı dönemde, alkit adıyla kaçak motorin getiren şirket hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

İran'dan alkit (spirit white) adlı kimyasal madde olarak Bursa'ya getirilen ancak Eskişehir Gümrüğü'nde el konulan 13 vagon tartışmalara yol açtı. Operasyonu yapan Bursa Gümrükler Başmüdürü Cengiz Şahin'in kızağa çekilirken, söz konusu ithalatın geçen hafta Dış Ticaretten Sorumlu Bakan Kürşad Tüzmen'in Gümrük Müsteşarlığı'na getirdiği Mehmet Şahin'in Bursa'da görev yaptığı döneme denk gelmesi dikkat çekti.

MÜSTEŞARVEKİLİ OLDU
Olayların gelişimi Ocak 2004 tarihine dayandığı belirtiliyor. O tarihte Bursa Gümrük Müdürü olarak görev yapan Cengiz Şahin görevinden alınarak yerine, geçtiğimiz hafta gümrük müsteşarlığına getirilen Mehmet Şahin atandı. Mehmet Şahin'in Bursa Gümrük Müdürü olarak göreve başlamasından 9 ay sonra alkit adıyla kimyasal madde ithalatı başladı. Mehmet Şahin'in Bursa Gümrük Müdürü olarak kaldığı süre içinde Bursa'ya 3 bir ton motorin ithal edildi. Ardından eski müdür Cengiz Şahin yargı kararı ile Bursa Gümrükler Başmüdürlüğü'ne geri getirilirken, Mehmet Şahin, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, tarafından müsteşarvekili olarak atandı.

ODTÜ DE KARIŞTI
Cengiz Şahin göreve yeniden getirildikten sonra Birol Taner'in sahip olduğu ve Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Seren Boya ve Kimyasal adlı şirketin İran'dan alkit adıyla kaçak motorin getirdiği yönünde aldığı ihbar üzerine Eskişehir Gümrüğü'nde bulunan 13 vagona el koydurdu. Vagonlarda bulunan maddenin alkit mi, motorin mi olduğuna dair incemeyi yapan Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ilk raporundan iki gün sonra maddenin motorin değil 'white spirit' olduğu belirtilince şüphelenen Gümrük müfettişleri bu kez maddeyi TÜBİTAK Marmara Araştırmalar Merkezi'ne gönderdi. İncelemenin ODTÜ yerine TÜBİTAK'a gönderilmesinde üniversitenin daha önce de getirilen 3 bin ton maddeye 'white spirit' raporu vermesinin etkili olduğu ifade ediliyor. Gümrük Müdürülüğü'nün konuyla ilgili bir rapor hazırladığı ve raporunda, numunelerin Eskişehir Gümrük Müdürlüğü'nce ODTÜ'ye gönderildiği, ODTÜ'den sonuç yazısı alınmasından iki gün sonra herhangi bir yazılı talep olmadığı halde aynı yazının son paragrafına "Bu hidrokarbon white spirit olup motorin değildir. İçinde kükürt bulunmamaktadır" ibaresinin eklenerek gönderilmesi nedeniyle üniversitenin hazırladığı rapordan şüphelenildiği ve yeniden tahlil edilmek üzere TÜBİTAK MAM'a gönderildiğinin yazıldığı öğrenildi. MAM'dan alınan cevabi yazılarda ise "Sonuç olarak söz konusu örnek klasik TÜPRAŞ-400 motorin ile biraz farklı özellikler göstermesine rağmen motorin olarak kullanılabilecek bir petrol fraksiyonu üründür" denildiği kaydediliyor.

TÜBİTAK VE TÜPRAŞ
TÜBİTAK'tan gelen sonucun ithal edilen kimyasal maddenin motorin olarak kullanılabileceği yönünde olması sonucunda ise Bursa ve Eskişehir Gümrük müdürlükleri savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ardından da Gümrük Müsteşarlığı'na konuyu rapor halinde sundu. Bunun üzerine ithalatçı firma ithal edilen maddenin alkit olarak adlandırılan kimyasal madde olduğu ve TÜBİTAK raporunun yorum olduğu yönünde itiraz etti. Savcılık ithal edilen maddeden alınan numuneyi bu kez Tüpraş'a gönderdi. Tüpraş'dan gelen yazıda da el konulan vagonlarda bulunan maddenin motorin olduğu belirtilince savcılık harekete geçti. Bir iki gün içinde Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma açması bekleniyor. Savcılığın başlattığı soruşturmayı ülke geneline yayılması için de girişimlerde bulunduğu gelen haberler arasında. Savcılık bu girişimin yurt genelinde bir çok gümrükte yapıldığından hareketle ilgili birimleri harekete geçirecek. Petrol ürünlerinin ithali ancak bir ihtisas gümrüğünce yapılabiliyor, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu da bu ithale izin veriyor. Motorin ithali Özel Tüketim Vergisi'ne de (ÖTV) tabi ve TSE uygunluk belgesi de gerekiyor. Oysa alkit gibi kimyasal ürünlerde hem ÖTV ö denmiyor hem de herhangi bir özel izin gerekmiyor. Bu gelişmeler yaşanırken, Bursa'da alkit ithalatının başladığı tarihte Gümrük Müdürü olan Mehmet Şahin'i Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen müsteşar olarak atadı. Müsteşarın ilk iş olarak operasyonu yapan Gümrük Müdürü'nü görevden alması dikkatleri çekti.

RAHİM AK


1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Libananco'nun delili Başbakan
 'Hedef 10 yılda 10 havalimanı'
 Yabancı gripten korkunca turizmci 'yerliyi' keşfetti
 'Taşımada belgelerin beşte biri verilebildi'
 'Kredi kartında barış ortamını kaçırmayın faydalanın'
 Evde ekmek rekabeti başlıyor
 Gelibolu'ya örnek köyü Opet kuracak
 'Vehbi Koç'un izinden gidiyoruz'
 Görener: Köy tavukları risk altında
 'Tekstilde yaprak dökümü başladı'
 'Serbest kurdan geriye dönülemez'
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Boru hattında kabarık fatura
Enerji Bakanı Hilmi...
ALİ SAYDAM
Bir İsrail kadar olamadık...
Bu tür deyişlere sık sık...
Katiliyle 'chat' yaparken tanıştı
Evinde bıçaklanan gazeteci Abdülbaki Koşar'ın internette tanıştığı ve...
Aşk engel tanımadı
Akdeniz Üniversitesi'nde öğrenim gören Finlandiyalı Laura Saarela,...
Vekiller gelince sauna kapanırdı
Vekiller gelince sauna kapanırdı
Küre Operasyonu'nun kilit ismi Geyşan Sauna'nın sahibi Zeliha...
7 yıl geçti, deprem bilgileri toplanamadı
7 yıl geçti, deprem bilgileri toplanamadı
Afet Bilgi Sistemi projesinin uygulayıcısı Prof. Muhammet Şahin,...
IMKB
E: 46.818 D:% 0,57
DOLAR
S: 1,320 D:% -0,038
EURO
S: 1,571 D:% -0,159
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu