kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Vekil çocuklarına kırmızı pasaport

Milletvekilleri ve eşleri ile reşit olmayan veya 25 yaşının sonuna kadar öğrenime devam eden çocukları da diplomatik pasaport alabilecek..

Pasaport Kanunu'nda değişiklik öngören yasa tasarısı, TBMM İçişleri Komisyonu'nda kabul edildi.

Tasarıya göre, Türkiye'yi temsil yetkisine haiz Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı ile eşleri ve reşit olmayan çocuklarına diplomatik pasaport (kırmızı pasaport) düzenlenecek.

Milletvekilleri ve eşleri ile reşit olmayan veya 25 yaşının sonuna kadar öğrenime devam eden çocukları da diplomatik pasaport alabilecek. Ayrıca eski cumhurbaşkanları, yasama meclisi başkanları, eski başbakanlar, eski dışişleri bakanları ve eşleri ile reşit
olmayan çocukları da diplomatik pasaport taşıyabilecekler. Komisyonda kabul edilen tasarı ile ''diplomatik pasaport'' taşımaya hak kazananlar şunlar:

Uluslararası anlaşmalarda Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil etmek üzere görevlendirilen ve isim ile unvanları, ilgili kararnamede belirtilen kişiler. Diplomatik ilişkilere dair Viyana Sözleşmesi'nin ilgili maddelerinde belirtilen diplomatik ajan statüsünde Türkiye CumhuriyetiBüyükelçiliklerine veya uluslararası kuruluşlar nezdindeki Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilciliklerine, Konsolosluk İlişkilerine Dair Viyana Sözleşmesinin ilgili maddesinde belirtilen konsolosluk memuru statüsünde Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosluklarına usulüne uygun olarak sürekli görevle atanan devlet memurları ile merkezde görevli Dışişleri Bakanlığı meslek memurları ve hukuk müşavirleri, eşlerine ve reşit olmayan çocukları.

Uluslararası kuruluşlarda görev alan ve bu kuruluşlarla ilgili anlaşma, sözleşme veya mutabakatlara istinaden diplomatik ajanların statüsünde, diplomatik ayrıcalıklar ve bağışıklıklardan yararlanan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, eşleri ve reşit olmayan çocukları.Genelkurmay Başkanı, Ana Muhalefet Partisi Başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı ve Başkanvekili, Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Bakanlar, Kuvvet Komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Genelkurmay İkinci Başkanı, Orgeneraller ve Oramiraller, YÖK Başkanı, Sayıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, Başbakanlık Müsteşarı, MGK Genel Sekreteri, Bakanlık Müsteşarları, AB Genel Sekreteri, DPT Müsteşarı, Hazine Müsteşarı, MİT Müsteşarı, Denizcilik Müsteşarı, Savunma Sanayi Müsteşarı, Dış Ticaret Müsteşarı,Gümrük Müsteşarı, Merkez Bankası Başkanı, TBMM Genel Sekreteri, Diyanet İşleri Başkanı, Büyükelçi unvanı taşıyan Başbakan Başdanışmanları, Valiler, Emniyet Genel Müdürü, TÜBİTAK, TİKA Başkanları ve büyükşehir belediye başkanları ile bunların eşleri ve reşit olmayan çocukları.

Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarından yurtdışı (KKTC hariç) sürekli görevlere atananlara, görev icabı yargısal imtiyaz ve bağışıklıklardan faydalanmaları kaydıyla, eşleri ve reşit olmayan çocukları.Sürekli görevle yurtdışına gönderilmesi uygun görülen TİKA program koordinatörlerine ve siyasi kuryelere.

YEŞİL PASAPORT VERİLEBİLECEKLER

Tasarıya göre, eski TBMM üyeleri, eski Kurucu Meclis ve eski Danışma Meclisi üyeleri, eski bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan devlet memurlarına yeşil pasaport verilebilecek.

Yeşil pasaport alabilecek diğer hak sahipleri ise şöyle: İl genel meclisi başkanları, il ve ilçe belediye başkanları, özel kanunla kamu tüzel kişiliğine haiz olarak kurulan kurum, kurul ve üst kurul başkanları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının genel başkanları, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı ile işçi, memur ve işveren sendikalarının konfederasyon genel başkanları, Türk Eximbank Genel Müdürü, Sermaye Piyasası Mevzuatı uyarınca kurulan İMKBve Vadeli İşlemler Borsası Başkanları, Yükseköğretim Personel Kanunu kapsamında doçent veya profesör olarak en az 2 yıl görev yapmış olmak şartıyla yükseköğretim kurumlarında çalışan doçent ve profesörler.

Ayrıca, yıllık kurumlar vergisi yönünden illerinde birinci olan kurumlar ile Türkiye genelinde ilk 50 arasına giren kurumların kanuni temsilcileri, bir önceki takvim yılında en az 30 milyon dolarlık ihracat yapan firmaların yönetim kurulu başkanları ve genel müdürleri yeşil pasaport alabilecek.

Pasaportlar, 18 yaşından küçükler için en az 1 yıl, en fazla 5 yıl; 18 yaşından büyükler için en az 1 yıl, en fazla 10 yıl geçerli olmak üzere düzenlenecek.

CEZALAR

Tasarı, Türkiye sınırlarını pasaportsuz veya pasaport yerine geçebilecek bir belge olmaksızın terk eden veya buna teşebbüs edenlere üç yıla kadar hapis ve idari para cezası verilmesini öngörüyor.
Türkiye'ye pasaportsuz girenlere 6 aydan bir yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Belirlenen sınır kapılarının dışından Türkiye'ye giren veya çıkanlara da 6 aydan bir yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

GÖRÜŞMELER

Tasarının maddeleri üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasından sonra verilen tekriri müzakere önergesi ile diplomatik pasaportların verilmesini düzenleyen 3. maddesi yeniden görüşüldü.

Madde üzerinde verilen önerge ile diplomatik pasaport alacaklar arasına Anayasa Mahkemesi Başkanvekili, TÜBİTAK Başkanı, Büyükşehir Belediye Başkanları ile TBMM üyelerinin 25 yaşının sonuna kadar öğrenime devam eden çocukları da eklendi.

Komisyona bilgi veren Dışişleri ve İçişleri Bakanlığı yetkilileri, Türkiye'de 970 bin kişide yeşil pasaport, 3800 ila 4000 kişide de diplomatik pasaport bulunduğunu söylediler.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 İsrail'den geri adım
 "Rum yönetimi AB'yi aldattı"
 Marketlere kısıtlama TBMM'de
 'Komşuyla' aramız çok iyi
 Ak Parti binasında patlama
 ABD: Türkiye bilgilendirdi
 Hamas randevusu ahlaki sorumluluk
 Türbanı çözemedik Hamas'ı çözelim hali
 ABD elçisi Wilson'dan üstü kapalı uyarı
 İsrail'le buzlar AKP'de eridi
 Condi bizi es geçip gitti
 Ağar: Davet edip sonra kaçmak olmaz
 Gürbüz RTÜK üyeliğini bıraktı
 Başbakan'a sürpriz doğum günü partisi
MUHARREM SARIKAYA
Yolgeçen tebliği...
Ankara bir süredir Dış Ticaret...
YAVUZ DONAT
Kırmızı alarm
Celal Sönmez'i uzun uzun anlatmaya gerek...
Seray'dan ortaya karışık albüm
İddiaya göre 'Yeni Bir Karar' adlı şarkıyı önce Seray Sever, sonra...
Futbol erkeği bozar mı?
İngilizler araştırdı: 'Futbol fanatiği erkek kız gibi tepki verir'...
'Sauna Çetesi'ne asker el koydu
'Sauna Çetesi'ne asker el koydu
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök'ün "gereği yapılsın" talimatı...
İzinsiz gösteriler artık demokratik eylem
İzinsiz gösteriler artık demokratik eylem
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, geçen yıl yapılan yüzlerce izinsiz...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu