kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Komşuyla' aramız çok iyi
'Komşuyla' aramız çok iyi

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türkiye ile Bulgaristan arasında her alanda tam bir işbirliği bulunduğunu belirterek, ''Türk-Bulgar ilişkileri tarihinin en iyi dönemini yaşamaktadır'' dedi.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov'un davetlisi olarak iki günlük resmi ziyaret için Bulgaristan'a gelen Sezer'i resmi karşılama töreni Sofya'nın Aleksandar Nevski Meydanı'nda bulunan Meçhul Asker Anıtı önünde yapıldı.

Cumhurbaşkanı Sezer ve eşi Semra Sezer, Cumhurbaşkanı Pırvanov ve eşi Zorka Pırvanova ile birlikte tören kıtasını
denetledi. Resmi geçidin ardından, Sezer, Meçhul Asker Anıtı'na çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu.

Sezer, törenin ardından Bulgaristan Başbakanı Sergey Stanişev ile Continental Plaza lokantasında öğle yemeğinde bir araya geldi.Yemekte, iki ülke arasındaki ilişkilerin ve bölgedeki son gelişmelerin değerlendirildiği öğrenildi.

Sezer, Stanişev ile yaptığı görüşmeden sonra Bulgaristan Parlamentosu'nu ziyaret etti. Burada Parlamento Başkanı Georgi Pirinski ile görüşen Sezer, parlamentonun çalışmaları hakkında bilgi aldı.

PIRVANOV-SEZER GÖRÜŞMESİ


Cumhurbaşkanı Sezer, Pırvanov ile Cumhurbaşkanlığı binasında bir araya geldi.
Yaklaşık 1,5 saat süren görüşmede Türk-Bulgar ilişkileri, Bulgaristan'ın AB üyeliği, Türkiye'ye göç eden Bulgar vatandaşlarının sosyal hakları ve iki ülke arasındaki enerji altyapı anlaşmasının son durumu ele alındı.

Sezer ve Pırvanov, görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptılar. Sezer, Türkiye ile Bulgaristan arasında her alanda işbirliğinin yüksek düzeyde olduğunu belirterek, ''Türk-Bulgar ilişkileri tarihinin en iyi dönemini yaşamaktadır'' dedi.

Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ilişkilerin gelişmesinde Türk asıllı Bulgaristan yurttaşlarının önemli katkısı olduğunu ifade eden Sezer, ''İlişkilerimizi güçlendiren bir dostluk köprüsü olarak değerlendirdiğimiz Türk asıllı Bulgar vatandaşlarının Bulgaristan'ın kalkınmasına katkıda bulunmaları bizleri sevindirmektedir'' diye konuştu.

Pırvanov ile yaptığı görüşmede Türkiye-Bulgaristan ikili ilişkilerini bir kez daha her yönüyle ele aldıklarını kaydeden Sezer, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Balkanlar'daki en büyük ikinci ortağımız olan Bulgaristan ile ticaretimiz son 5 yılda 3 kat artarak geçen yıl 2,4 milyar dolara ulaşmıştır. Bulgaristan'daki yatırımlarımız 500 milyon dolara yaklaşmıştır. Her iki ülkede de bu düzeyin çok daha ilerisine geçmek için gerekli istenç ve olanağın bulunduğunu mutlulukla gözlemliyoruz.''

Sezer, görüşmesinde ayrıca bölgesel ve uluslararası alanda var olan işbirliği olanaklarından her iki ülkenin de en iyi şekilde nasıl yararlanabileceği konusunun ele alındığını ve bu bağlamda, Bulgaristan'ın gelecek yıl gerçekleşmesi beklenen AB üyeliğinin Türkiye'nin ikili ilişkilerine ve bölgesel alandaki yeni işbirliğine katkı sağlayacağını söyledi.

PIRVANOV'UN KONUŞMASI

Pırvanov da, konuşmasında, Türkiye ve Bulgaristan'ın bölgede barış ve istikrarın sağlanmasında önemli rol oynayan iki komşu ülke olduğunu bildirdi.

Balkanlar'ın Avrupa Birliği ve NATO'ya entegrasyonu konusunda her iki ülkenin de aynı görüşte olduğunu ifade eden Pırvanov, ''Türkiye ile Bulgaristan arasında çözülemeyecek hiçbir sorun bulunmamaktadır'' dedi.

Pırvanov, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki gümrük kapılarının daha modern ve ileri teknolojiyle donatılmış hale getirilmesinin kaçınılmaz olduğunu da ifade etti ve bu konuda önemli gelişmelerin olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Pırvanov, konuşmasında, Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç eden Bulgar vatandaşlarının Bulgaristan'daki sosyal haklarının verilmesiyle ilgili konuyu değerlendirirken de, bu konunun Balkan savaşı döneminde Trakya bölgesinden Bulgaristan'a göç eden Bulgar vatandaşlarının malvarlıklarının iadesiyle eşzamanlı olarak ele alınması gerektiğini belirtti.

Sezer, Bulgaristan ziyaretini yarın tamamlayacak. Sezer'in, onuruna verilecek akşam yemeğine katılmasının ardından, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu, koalisyon hükümeti ortağı Hak ve özgürlükler Hareketi'nin (HÖH) Genel Başkanı Ahmet Doğan ile özel bir görüşme yapması bekleniyor.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Vekil çocuklarına kırmızı pasaport
 İsrail'den geri adım
 "Rum yönetimi AB'yi aldattı"
 Marketlere kısıtlama TBMM'de
 Ak Parti binasında patlama
 ABD: Türkiye bilgilendirdi
 Hamas randevusu ahlaki sorumluluk
 Türbanı çözemedik Hamas'ı çözelim hali
 ABD elçisi Wilson'dan üstü kapalı uyarı
 İsrail'le buzlar AKP'de eridi
 Condi bizi es geçip gitti
 Ağar: Davet edip sonra kaçmak olmaz
 Gürbüz RTÜK üyeliğini bıraktı
 Başbakan'a sürpriz doğum günü partisi
MUHARREM SARIKAYA
Yolgeçen tebliği...
Ankara bir süredir Dış Ticaret...
YAVUZ DONAT
Kırmızı alarm
Celal Sönmez'i uzun uzun anlatmaya gerek...
Seray'dan ortaya karışık albüm
İddiaya göre 'Yeni Bir Karar' adlı şarkıyı önce Seray Sever, sonra...
Futbol erkeği bozar mı?
İngilizler araştırdı: 'Futbol fanatiği erkek kız gibi tepki verir'...
'Sauna Çetesi'ne asker el koydu
'Sauna Çetesi'ne asker el koydu
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök'ün "gereği yapılsın" talimatı...
İzinsiz gösteriler artık demokratik eylem
İzinsiz gösteriler artık demokratik eylem
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, geçen yıl yapılan yüzlerce izinsiz...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu