Keyifle okuyun, zevkle pişirin, afiyetle yiyin
Patates ezmeli çorba 6 kişilik * 1 ufak paket piliç göğüs şerit * 3 adet orta boy patates (halka doğranmış) * 2 adet orta boy soğan (4'e bölünmüş) * 4 su bardağı su (ılık) * 2 paket tavuk bulyon * 12 adet brüksel lahanası (kıyılmış) veya kara lahana (haşlanmış) * 1/2 su bardağı süt * 2 kahve fincanı zeytinyağı * 1 adet küçük patates (küp doğranmış) * 50 gr. dolmalık fıstık * 1 çay kaşığı muskat * 1 çay kaşığı pul biber * 1 çay kaşığı karabiber * 10 sap maydanoz * Tuz Ilık suda bulyonları eritin. 2 su bardağı bulyonlu suya soğanları katıp, 15 dakika kaynatın. Halka kesilmiş patatesleri ilave e dip, yumuşayana kadar pişirin. Soğumadan robotla ezin. Kalan bulyonlu suyu ve sütü ilave edin. Zeytinyağını ısıtın. Brüksel lahanası, piliç etleri, küp patates ve dolmalık fıstığı katıp, hızlı ateşte fıstıklar kavrulana kadar hızla karıştırarak pişirin. Hazırlanan patatesli çorba suyunu bir taşım kaynatın. Piliç etli harcı; muskat, pul biber, karabiber ve tuzu katıp, bir kez karıştırın. Maydanozu serperek servis yapın.
Kış türlüsü 5 kişilik * Yarım çay bardağı sıvıyağ * 350 gram kuşbaşı dana eti * 2 adet patates * 1 adet soğan * 1 adet havuç * 1 adet kereviz * 100 gram bezelye * Tuz, karabiber Tencereye sıvıyağı alıp, üzerine etleri ekleyin. Etler suyunu bırakıp, çekene kadar kavurun. Patatesleri soyun. Soğanı küp küp doğrayın. Soğanı ve dilimlenmiş havucu pişmekte olan etlere ekleyerek, 2 dakika daha kavurun. Etlerin üzerine 2 parmak aşacak kadar sıcak su ilave edin. Etleri, hafifçe yumuşayana dek pişirin. Sonra küp doğranmış patatesleri, kerevizleri ve bezelyeleri ekleyip, tuzunu ve karabiberini ayarlayın. Kısık ateşte etler ve sebzeler yumuşayana dek pişirin.
Krem karamel 4 kişilik * Yarım litre süt * 6 yumurta * 1 su bardağı şeker (3 çorba kaşığı karamel için ayrılır) * Yarım paket vanilya 3 çorba kaşığı şeker ile bir fincan suyu kaynatıp pekmez renginde karamel yapın. Bu karameli kalıba boşaltın. Kalıbı hafif hafif ısıtılarak her tarafını kaplayın. Yumurtaları tel ile çırpın. Vanilya, şeker ve süt koyun. Şeker eriyinceye kadar karıştırılın. Şekerli sütü karamelli kalıba boşaltıp, büyükçe bir tencereye oturtun. Tencereye kenardan yarısını geçecek şekilde sıcak su koyun. Ateş üzerinde suyu kaynatmadan ve kremayı fazla katılaştırmadan pişirin. (Tencerenin üzerine önce bir peçete koyup sonra tencere kapağını aralık olarak örtün.) Kalıbı suyunda soğun. Sonra kenarlara bastırarak tabağa çevrin. Not: Krem karameli birer kişilik özel kalıplarla daha kolay yapabilirsiniz. Yukarıdaki malzeme 6-7 küçük kalıp doldurur.
|