kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Kaboğlu: Silah mı çektik?
"Yargıyı Aşağılama" davası durduruldu

"Yargıyı Aşağılama" davası durduruldu

Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesi, eski İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve alt komisyon başkanı Prof. Dr. Baskın Oran'ın, Azınlıklar ve Kültürel Haklar Raporu ile ilgili olarak, ''yargı organlarını alenen aşağılama'' suçu yönünden yargılanmalarının durdurularak, bu suç yönünden Adalet Bakanlığı'ndan izin alınmasına karar verdi.

Prof. Dr. Kaboğlu ve Prof. Dr. Oran'ın, ''halkı kin ve düşmanlığa tahrik'' suçundan yargılanmaları ise devam ediyor. Azınlıklar ve Kültürel Haklar Raporu ile ilgili Kaboğlu ve Oran'ın
yargılanmasına bugün başlandı.

Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına Kaboğlu ve Oran ile aralarında Ankara Barosu Başkanı Vedat Ahsen Coşar'ın da bulunduğu çok sayıda avukatı katıldı.

Duruşmayı, Ankara'da görevli yabancı misyon temsilcileriyle çok sayıda gazeteci de izliyor. Yer darlığı nedeniyle duruşmayı izlemeye gelenlerin çoğu salona giremedi.

AKYILDIZ VE YOKUŞ'UN MÜDAHİLLİĞİNE RET

Duruşmaya gelen Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, raporu, kamuoyuna açıklandığı sırada Kaboğlu'nun elinden alarak yırtan Türkiye Kamu-Sen Genel Sekreteri Fahrettin Yokuş ve Toplumsal Düşünce Derneği Genel Başkanı Fethi Bolayır, müdahillik talebinde bulundular.

Yargıç Avni Mis, Cumhuriyet Savcısı'nın da görüşü doğrultusunda, bu kişilerin suçtan doğrudan zarar görmediklerini belirterek, müdahillik taleplerinin reddine karar verdi.

BİR SUÇ YÖNÜNDEN YARGILAMA DURDURULDU

Daha sonra söz alan Cumhuriyet Savcısı Muhittin Kaya, yeni Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. maddesinde tanımlanan ''yargı organlarını alenen aşağılama'' suçunun eski TCK'daki karşılığı olan 159. maddesinden yargılama yapılabilmesi için Adalet Bakanlığı'nın izninin gerektiğini ifade etti.

İzin verilmemesi halinde sanıkların yargılanamayacaklarına ve bu düzenlemenin sanıkların lehine sonuç doğurabileceğine işaret eden Kaya, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 223/8. maddesi uyarınca ''yargı organlarını alenen aşağılama'' suçu yönünden yargılamanın durdurulmasını ve Adalet Bakanlığı'nın genelgesi uyarınca izin için Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilmesini talep etti.

SAVUNMA YAPMAK İSTEDİLER

Daha sonra söz alan sanık avukatlarından Oya Aydın, mahkemenin, TCK'nın 159. maddesi yönünden sanıklar hakkında izin alınmadan açılan davanın iddianamesini iade etmesi gerektiğini savundu. Mahkemenin, iddianameyi savcılığa iade etmeyerek, Kaboğlu ve Oran'ı sanık olarak kabul ettiğini belirten Aydın, bu aşamada Adalet Bakanlığı iznine gerek olmadığını, savunma yapacaklarını söyledi.

Avukat Bahri Belen de Kaboğlu ve Oran'ın derhal beraatlerine karar verilmesi ihtimali bulunduğunu anlatarak, mahkemenin, Cumhuriyet Savcısı'nın talebini savunmalardan sonra değerlendirmesini istedi. Belen, müvekkillerinin üniversite öğretim üyesi olduklarını ifade ederek, haklarında soruşturma ya da yargılama yapılmasının YÖK Kanunu'na göre YÖK'ün iznine bağlı olduğunu ileri sürdü.

Avukat Sezgin Tanrıkulu ise mahkemenin, ''yargının bağımsızlığı'' ilkesi gereği Adalet Bakanlığı genelgesine göre hareket etmemesi gerektiğini söyledi. Tanrıkulu, genelgeye göre yargılamanın durmasına karar verilmesinin, Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia etti.

BAKANLIKTAN İZİN İSTENECEK


Yargıç Mis, suç tarihinin 2004 yılı olduğuna işaret ederek, ''yargı organlarını alenen aşağılama'' suçunun yeni TCK'da 301, eski TCK'da 159. maddede düzenlendiğini kaydetti.

Eski TCK'nın 159. maddesine muhalefetten yargılama yapılabilmesinin, aynı yasanın 160. maddesine göre Adalet Bakanlığı'nın izni şartına bağlandığını anlatan Mis, ''yargı organlarını aşağılama'' suçu yönünden yargılamanın durdurulmasına karar vererek, Adalet Bakanlığı izni için dosyanın fezlekeyle Adalet Bakanlığı'na gönderilmesi amacıyla Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilmesine karar verdi.

Mis, Kaboğlu ve Oran'ın haklarındaki diğer suçlama olan ''halkı kin ve düşmanlığa tahrik'' suçundan ise yargılamanın devamını kararlaştırdı. Kaboğlu ve Oran'ın yeni TCK'nın 216. maddesinde düzenlenen ''halkı kin ve düşmanlığa tahrik'' suçundan savunmalarına geçildi.

Duruşmada, dönemin İnsan Hakları Danışma Kurulu üyeleri de tanıklık yapacak. İddianamede, Kaboğlu ve Oran'ın, 1 yıl 6'şar aydan 5'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Cerrah 'Yeşil' haberlerini yalanladı
 SABAH'a 3 ödül
 Muayenehane gerdek yeri skandalı
 Gündem yine 'Yeşil'lendi
 Baykal'ın 4 trilyonluk borsa serveti sır oldu
 Gazeteciler artık TCK'ya çarpacak
 Talu ve Metin'e başarı ödülü
 En iyi kreş, anne kucağı
 '16 yaşındaki oğlumun filmi görmesini istemem'
 'Türkiye misyoner işgali altında iddiası doğru değil'
 Rahip cinayeti terör kurulunda
 AİHM'den türbanla ilgili yine ret kararı
 Dosyada porno CD skandalı
 Orduda soruşturma haberine yalanlama
ALİ KIRCA
Keşif!
Zordur insanın kendini keşfetmesi... Koca kıtayı,...
YILMAZ ÖZDİL
Bitmiş bu Japonlar...
Başbakan üç yılda ne kadar...
ERGUN BABAHAN
Dağ başında bulunan 11 erkek cesedi
11 erkektiler. 1993...
UMUR TALU
Hatıra ve merak
Metehan Demir' in Sabah'taki...
FATİH ALTAYLI
Böyle adalet olur mu?
Geçtiğimiz haftalarda Sabah'ta bir...
ERDAL ŞAFAK
Makro ve mikro
Başbakan Erdoğan dün ihracattan turizm...
Kimlik isteme benden buz gibi soğurum senden
İngiltere, 60 yıl önce kaldırdığı "nüfus kağıdı" uygulamasına teröre...
İranlı futbolcuları 'terörist' yaptılar
Tagesspiegel gazetesi, Dünya Kupası'na katılan İran Milli Takımı'nı...
Bu çamurun izi kalır: 0-1
Bu çamurun izi kalır: 0-1
Beşiktaş kafilesi İnegöl'de iki büyük sürprizle karşılaştı. İlki,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu