kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
YARGITAY BAŞKANI, SABAH’A KONUŞTU..... Sabah Ankara Temsilcisi Aslı Aydıntaşbaş ve yargı muhabiri Ersan Atar’ın sorularını yanıtlayan Arslan, sohbet sırasında sık sık Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden alıntı yaptı “Bana Avrupa’da olup da Türkiye’de olmayan bir özgürlük söyleyebilir misiniz” dedi.
Gazeteciler artık TCK'ya çarpacak
"Hakim zengin olmaz"

Gazeteciler artık TCK'ya çarpacak

Yargıtay Başkanı, TCK'daki 'yargıyı etkileme' suçuna dikkat çekti, "Gazetecilerden 288'inci maddeye çarpan çok olur. Savcılar artık bu maddeyi uygulayacaktır" dedi.

Yargıtay Başkanı Osman Arslan, Danıştay'ın "okul yolunda türban takan öğretmeni sakıncalı bulan" kararı ile başlayan hukuki tartışmaları değerlendirirken, yeni Türk Ceza Kanunu'nun "yargılamayı etkileme" suçunu tanımlayan 288'inci maddesinin bundan böyle işletileceğinin işaretini verdi. SABAH'ın sorularını yanıtlayan Yargıtay Başkanı Arslan, düşünce ve basın özgürlüğünün adil yargılanma hakkı ile sınırlı olduğunun altını çizdi. Arslan, karikatür krizini örnek göstererek şöyle dedi: "Danimarka'da karikatürü çizen kişi görev ve sorumluluğunun bilincinde olsaydı böyle olmazdı. Dinin kutsallarına saygı göstermek gerekir. Birbirimizi sevmek zorunda değiliz ama saygı göstermek zorundayız. İslam dünyasının gösterdiği tepkiyi de kabul etmek mümkün değil. Mitingler yapabilirsiniz, protesto edebilirsiniz ama o ülkenin bayrağını yakmak doğru değildir. Tepki ölçülü olmalıdır. Bir gazeteci bunu yaptı diye yakıp yıkmanın anlamı yok."

KİMSE KONUŞMAYACAK
Görülmekte olan davalar hakkında herhangi bir beyanda bulunulamayacağını, bunun Anayasa kuralı olduğunun altını çizen Arslan, son günlerde türban kararı nedeniyle yapılan yayınlar ve açıklamaların hatırlatılmasından sonra yeni Türk Ceza Kanunu'ndaki 288'inci maddeye işaret etti: "Bu düzenleme daha önceki TCK'da yoktu. Madde, kesinleşmemiş kararlarla ilgili, hakim ve savcıları etkilemek amacıyla, sözlü veya yazılı beyanda bulunulamayacağını düzenliyor. Buna aykırı davrananlara da 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verileceğini söylüyor. Buna aykırı davrananlar bundan sonra 288'e çarpar. Önemli olan kararın kesinleşme, o zamana kadar kimse konuşmayacak. İşimize gelirse hukuka saygılı olacağız, işimize gelmezse olmayacağız. Böyle çifte standart olmaz. Savcılar şimdiye kadar uygulamanın oturmasını bekliyordu, bundan sonra hüküm uygulanmaya başlayacaktır." Arslan'ın uyarı niteliğindeki mesajları şöyle:

* HUKUK HERKESE LAZIM: Yargıya kimin ne zaman ihtiyacı olduğunu bilemezsiniz. İki kurum vardır birisi sağlık diğeri adalet. Bunun için de yargının güçlü olması gerekir.

* HAKİM İTHAL EDEMEYİZ: Yasama ve yürütmeyi beğenmezsek seçimde değiştiririz ama yargıyı değiştirmeye kalkarsanız neler olacağını düşünün. Türk hakimini beğenmezsek başka ülkeden ithal edemeyiz. Benim söylediğim, hakimi eleştirmemek değil.

* AB'DEN EMİR ALMAYIZ: Avrupa, Türk yargısını oradan buradan emir alan bir yapıda sanıyor. Biz kimseden emir almayız. Ağca davası görülürken Avrupa'dan 'Adalet Bakanı şöyle yapsaydı' gibi eleştiriler geldi. Aklınız alıyor mu? Adalet Bakanı Yargıtay Başkanı'na, taşradaki bir hakime,'şu konuda şöyle yapın' diyebilir mi?

* İSTESİNLER MADALYA TAKALIM: Yasamızda Türklüğü aşağılamak yasak. Bir yasa yapın, 'Türklüğü aşağılayana madalya verilir' deyin biz madalya verelim.

* BİRİ KAYBEDECEK: Verdiğimiz kararların herkes tarafından beğenilmesi mümkün değil. İki taraflı davalarda mutlaka bir kazanan bir de kaybeden vardır. Bizde berabere kalmak yok.

* YAZARLAR HUKUK ÖĞRENSİN: Farklı konularda yazılar yazan köşe yazarlarının mutlaka biraz da olsa hukuk öğrenmesi gerekiyor. Bu bilgiye sahip olmayanlar haksız eleştiriler getirebiliyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Muayenehane gerdek yeri skandalı
 Gündem yine 'Yeşil'lendi
 Baykal'ın 4 trilyonluk borsa serveti sır oldu
 Talu ve Metin'e başarı ödülü
 En iyi kreş, anne kucağı
 '16 yaşındaki oğlumun filmi görmesini istemem'
 'Türkiye misyoner işgali altında iddiası doğru değil'
 Rahip cinayeti terör kurulunda
 AİHM'den türbanla ilgili yine ret kararı
 Dosyada porno CD skandalı
 Orduda soruşturma haberine yalanlama
ALİ KIRCA
Keşif!
Zordur insanın kendini keşfetmesi... Koca kıtayı,...
YILMAZ ÖZDİL
Bitmiş bu Japonlar...
Başbakan üç yılda ne kadar...
ERGUN BABAHAN
Dağ başında bulunan 11 erkek cesedi
11 erkektiler. 1993...
UMUR TALU
Hatıra ve merak
Metehan Demir' in Sabah'taki...
FATİH ALTAYLI
Böyle adalet olur mu?
Geçtiğimiz haftalarda Sabah'ta bir...
ERDAL ŞAFAK
Makro ve mikro
Başbakan Erdoğan dün ihracattan turizm...
Kimlik isteme benden buz gibi soğurum senden
İngiltere, 60 yıl önce kaldırdığı "nüfus kağıdı" uygulamasına teröre...
İranlı futbolcuları 'terörist' yaptılar
Tagesspiegel gazetesi, Dünya Kupası'na katılan İran Milli Takımı'nı...
Bu çamurun izi kalır: 0-1
Bu çamurun izi kalır: 0-1
Beşiktaş kafilesi İnegöl'de iki büyük sürprizle karşılaştı. İlki,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu