|
|
Patatesli köy ekmeği
Kaynar 3 su bardağı suda patatesleri yumuşayana kadar haşlayıp, süzün. Haşlama suyunun yarısını ayırıp, soğutun. Patatesleri ezin. Ilık yarım bardak suda şekeri ve mayayı eritip, 10 dakika dinlendirin. Ezilmiş patates, ayırıp soğuttuğunuz su, tuz, yağ ve 1 su bardağı unu çırparak ilave edin. Kalan unu yumuşak bir hamur elde edinceye kadar katın. Hamuru hafif unlu bir yüzeye alıp, pürüzsüz ve elastik bir hamur elde edinceye kadar 10 dakika yoğurun. Yağlanmış bir kaba koyup, çevirerek her tarafının yağlanmasını sağlayın. Üzerini streç ile kapatıp, iki katı kabarıncaya kadar ılık bir yerde yaklaşık 1,5-2 saat dinlendirin. Hamuru tekrar hafif unlu bir yüzeye alıp, pürüzsüz bir top olana kadar yoğurun ve ikiye bölün. İki parçaya da yuvarlak somun şekli verip, üzerlerine un eleyin. Somunları, üzerine mısır nişastası serpilmiş fırın kağıdına yerleştirin, üzerlerini mutfak havlusu ile örtüp, iki katı kabarıncaya kadar 45-60 dakika dinlendirin. Somunların üzerini keskin bir bıçakla enine ve boyuna 2'şer adet çizgi olacak şekilde kesin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 40-45 dakika pişirin. En az 30 dakika dinlendirip, servis yapın.
2 somun
* 2 adet küçük boy patates
* 3,5 su bardağı su (kaynar)
* 1 tatlı kaşığı tozşeker
* 1 çorba kaşığı yaş maya
* 1 çorba kaşığı tuz
* 1 çorba kaşığı tereyağı (eritilmiş, soğutulmuş)
* 500 gr. un (elenmiş)
* 2 çorba kaşığı mısır nişastası
|